Skocz do zawartości
  • 0

Wyciek oleju ze spodziny yamaha 10. 4T

nurek28

Pytanie

Silnik od nowości u kolegi serwisy olejowe na czas od początku sezonu 6 razy olej dolewany.

Wymienione uszczelniacze na nowe i nic sie nie zmieniło po wyprawie trzeba myśleć czy nadal jest.

Nie mam jak zaobserować którędy ucieka łódka stoi na wodzie.

Co moze być przyczyną?

Odrazu pisze że spodzina nie miała żadnych przygód.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oleju brak po wyprawie.

Nic nie mówił że ma kawe w spodzinie.

Poprostu przed wypłynięciem sprawdza stan a tu zero dolewa wypływa.

Przed nastwpną wyprawą znowo ta sama procedura.

Ciekawe czy jest tam jakiś odpowietrznik .

Ciekawe czy może być tak ze olej się rozgrzewa i nadciśnieni powietrza nie ma gdzie uciec i wypycha olej przez uszczelnienie?

Edytowane przez nurek28

• 0

Maras wyżej dobrze napisał . Próba ciśnieniowa i będziesz wszystko wiedział….

Podpowiedz jeszcze jak ją prawidłowo zrobić w domowych warunkach i połowa sukcesu za mną. Jak na razie udało mi sie ustalić, że uszczelka odpowietrzająca spodzie jest w kilku kawałkach. 

• 0

Kupujesz nypel pneumatyczny Mx (M8) i oring, wkręcasz w otwór kontrolny lub spustowy, podłączasz pompkę/kompresor i pompujesz powiedzmy 1 bar, zaginasz wężyk i ściskasz szczypcami/ściskiem. Następnie ucho i woda z ludwikiem prawdę ci powie.

Wersja premium - kupujesz wentyl testowy M8 czy jaki tam i sobie pompujesz jak koło w rowerze, ale nie wiem gdzie to nabyć - kolega miał do testowania układów.

Edytowane przez psulek

• 0

Psułek dobrze to napisał

Ja z racji tego, , że za młodu dorabiałem sobie jako hydraulik zrobiłem sobie sam prosty zestaw do prób ciśnieniowych . Najpierw idzie redukcja na nią nakręcany jest zestaw składający się po kolei z : waż włoski bardzo wygodny do nakręcania całego zestawu w niewygodnych miejscach . trójnik z manometrem po nim zawór i przejściówka do podawania ciśnienia z kompresora zakończona wentylem rowerowym . Tylko tez nie pamietam gdzie wentyl kupowałem chyba w sklepie z pneumatyką .

Natomiast w wersji mini w zupełności wystarczy przejściówka z uszczelką kawałek węża obejma metalowa coby nam węża nie wywiało i jakis zacisk do węża ;)

Oczywiście. Pęknięta uszczelkę wymieniamy przed testami :)

Edytowane przez sero1975

• 0

Tylko najważniejsze żeby nie podać za dużo ciśnienia bo wtedy wszędzie zacznie puszczać. Ja robiłem tak że odkręcałem spodzine zaburzałem ją pod wodą , podłączałem wężyk z powietrzem i patrzyłem gdzie zaczynają wychodzić bąble

• 0

Najważniejsze aby nie przesadzić z ciśnieniem  ten wspomniany 1bar to max .Spodzina smarowana jest beż żadnej pompy ciśnieniowej.

W Yamaszcze czy też w Stormie korek spustowy i do napełnienia oleju to jest to samo co zwykła śruba M8 a dokładnie M8 ,która ma skok gwintu 1,25.

Jak nie masz zestawu z końcówkami to możesz spróbować samemu coś zrobić.

Ja przewierciłem śrubę z niepełnym gwintem  na wylot odciąłem łeb następnie nakręciłem nakrętkę do końca gwintu potem  podkładka i uszczelkę a z drugiej strony gdzie nie było gwintu nałożyłem wężyk. I takim na szybko druciarskim sposobem miałem końcówkę !  Najważniejsze aby z długością gwintu nie przesadzić ma być tyle ile ma korek.

Jak masz migomat to też możesz np.do śruby imbusowej też przewierconej na wylot przyspawać kawałek rurki na wężyk.