spy Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Mam honde bf 4,5 i ponton 2,90 ksm z kilem. Przy najniższych obrotach plyne 4-4,5km/h Jak go spowolnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Dryfkotwa(trochę upierdliwa) lub zmiana śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Śruba np. od niższego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 generalnie o dużo mniejszym skoku, średnicy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Aha, doraźnie spróbuje nie pompować kila. Co ciekawe na pełnym gazie plyne 12km/h, mało trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Moim zdaniem normalna Vmax, zawsze myślałem że im mniejszy ponton tym szybciej śmiga przy danym silniku , ostatnio przekonałem się że jednak niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 a próbowałeś pływać na trymie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 A co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 nie opuszczasz go pionowo do końca lecz lekko pod kontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Jak na moje oko to masz złe wyregulowany silnik. Miałem tak w Yamaszce 4km. Lekko,dałeś na przód, a łajba odskakiwala do przodu jak dzika.Po drugie ponton 2,90 z takim silnikiem powinien się slizgać. Wyreguluj silnik i potem pobaw się z trymowaniem silnika i rozkladaniem na nim ladunku pod kątem ślizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marviz Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Już Ci odpowiadałem w poprzednim wątku: http://www.basspro.com/Happy-Troller/product/16089/123760 Można coś podobnego zrobić z blachy. Na pewno tańsze niż nowa śruba uciągowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Aha, popróbuje z tym trymem. Nie wiem co to ślizg - jak dam gaz do dechy to dziób mam wysoko. Wezme dziś dwie navi samochodowe i wyciagnę srednia ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 andrew Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Przywiaz i wyrzuc torbe z IKEA za burte. Na jeziorach dziala, na rzece nie sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Aha, popróbuje z tym trymem. Nie wiem co to ślizg - jak dam gaz do dechy to dziób mam wysoko. Wezme dziś dwie navi samochodowe i wyciagnę srednia ;] Jak masz dziób wysoko, to przenieś ciężar (np.tyłek) do przodu - może uda się wejść w ślizg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Spróbuj z przedłużką rumpla. Najłatwiej bo bieganie po pokładzie jest nudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Panowie, wolne zarty. Na kazdym pontonie jest napisane(powinno) jaki jest optymalny silnik.Na silniku tej mocy co w/w to na niczym nie pojdzie sie w slizgu, to typowa trolingowka... Z pontonem mniejszym moze byc jeszzce gorzej niz z wiekszym bo bedzie on bardziej przeladowany i trudniej moze wchodzic w slizg.Celowo nie podaje mocy bo nie chce wchodzic w dywagacje jakie mialy juz m-ce - kombinacja z najmniejszym mozliwym silnikiem co wiaze sie z tym, ze w danych war. raz da sie plywac w slizgu, innym razem jest to niemozliwe. Jezeli plynie zbyt szybko to najlepszym sprawdzonym (na lodkach ale na pontonie tez da rade jezeli istnieje centralnie na dziobie uchwyt) przeze mnie rozwiazaniem jest puszzcenie kotwicy (ja stosuje odwaznik od wagi do kartofli) z dziobu na krotkiej lince. Dryfkotwa sie nie sprawdzi, ze wszystkim innym bedzie wiecej zachodu.Wyregulowanie silnika, tak aby szedl przy minimalnych mozliwych obrotach wiaze sie z ryzykiem ze co jakis czas bedzie mial tendencje do gasniecia... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Odnośnie trymowania - wynik 4km/h czyli za szybko. Na pyrkaniu wyjdzie 3km/h ale co kilka minut gaśnie. Pływam z opuszczonymi kołami, coś zawsze zwolni. Zrobię jeszcze patent gumo - jaki ciężar dajesz i na jakim długim sznurku? PS. Co ciekawe, zdjałem dzis pokrywe i zapaliłem silnik. Na gaźniku jest skok otwarca przepsutnicy aż do styku oporowego, na manetce nie osiągnę tych obrotów. Muszę naciągnąć linkę czy to tak ma być, że nie używa się max obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 10 kg. Jak bedziesz sam to na pontonie trudno bedzie okreslic glebokosc ciezarka bo jak pojdziesz na rufe to ona sie zmieni.Ja bym zaczal od zanurzenia tak zeby bylo ledwo pod woda i zobaczyl jak to sie zachowuje. Warto tez patrzyc, jak zachowuje sie przyneta bo gps w podaniu predkosci nie uwzglednia takich rzeczy jak ruchy wody/wiatr. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 10kg mam kotwice, sprobuje ją wypuścić. Śrube mam: 200x190 7 i 7/8 x 7 i 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinerex Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam, posiadam taki spowalniacz, dokładnie taki jak wyżej ,,Hapy Troller czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No to napisz coś więcej o tym wynalazku, w jakim silniku masz, jak wpływa na v-max, jak wpływa na stabilność łodzi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zrobiłem coś a'la happy troller i mi blachę 1,5mm wyprostowało jak dałem full. Muszę to zmodyfikować jakoś ale koncepcja jest. Tak 2km/h żeby się udało to byłoby nieźle. Kotwica, opuszczone kółka coś pomogły ale nie na tyle ile bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 2 to juz jak na mnie bardzo wolny troling. Jezeli teren otwarty pojawia sie klopoty z utrzymaniem kierunku przy wietrze... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ale Szpieg troluje na Wiśle, a u nas na południu to niewielka i dość wąska rzeka Co do blachy to warto spróbować aluminium + wzmocnienie z aluminiowych profili zamkniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A, na Wisle to czasem i 0km/h moze byc.. <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zwłaszcza katowicka wisła gdzie bawię się w trolling jest bardzo wąska, choć o wiele lepsze efekty mam swobodnie spływając z nurtem i obławianie miejscówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Mam honde bf 4,5 i ponton 2,90 ksm z kilem. Przy najniższych obrotach plyne 4-4,5km/h Jak go spowolnić?
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi