spy Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Mam honde bf 4,5 i ponton 2,90 ksm z kilem. Przy najniższych obrotach plyne 4-4,5km/h Jak go spowolnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A, na Wisle to czasem i 0km/h moze byc.. <_< Czasami to ta Wisła płynie do Wisły zamiast do Bałtyku Parę tygodni temu jak zadęło to miałem trudności żeby pychówką wrócić do bazy. Pomimo że miałem z prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 W opracowaniach na temat trolingu rzecznego piszą o prędkościach 1-3km/h. Moim pontonem najwolniej płynę 4km/h. mierzone GPS samochodowy. Ich łodzie więcej ważą czy silniki mogą wolniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 A podepnę się jeszcze z kolejnym problemem. Czytałem o trymowaniu, o ustawianiu silnika. Mój silnik ma stopę S i pawęż 460mm (17) a w pontonie mam pawęż 380mm. Czyli ustawinie silnika jest za bardzo w dół o 80mm. Sporo. To może mieć wpływ na szybkość i powolne pływanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 A podepnę się jeszcze z kolejnym problemem. Czytałem o trymowaniu, o ustawianiu silnika. Mój silnik ma stopę S i pawęż 460mm (17) a w pontonie mam pawęż 380mm. Czyli ustawinie silnika jest za bardzo w dół o 80mm. Sporo. To może mieć wpływ na szybkość i powolne pływanie. nie chce mi sie wierzyc. Mz na odwrot (za krotki silnik) plywalby wolniej lub skrecal gorzej. Bardziej wplyw ma czy silnik jest w poziomie czy nie. moje 6km na lodzi okolo 5m na minimalnych obrotach daje okolo 2-2.5mph - wolniej juz gasnie nie probowalem bawic sie trymem, ale i okonie mi sie zdazaly w takim trolu i szczupaki. czasami jak plynalem pod wiatr wolniej jak 2mph to zdazalo mi sie, ze juz nie czulem na wedce pracy woblera (inna sprawa, ze wedka to pala by sie nie wyginala do rekojesci pod takim hornetem 9 powiedzmy wiec moze do woblerow plycej schodzacych jest za malo czula w wolnym trolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Byłem,mierzyłem, kombinowałem. Mogę go podnieść 1,5cm. Trzeba albo wymienić silnik albo przedłużyć pawęż. Od kila do płytki kawitacyjnej mam 7cm. W instrukcji pisze o 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 ale po co ? mz poki trym (wypoziomowanie) ok to co za roznica czy dlugi czy krotki? ja na przyklad zostalem poinformowany orzez producenta mojej lodzi, ze mam kupic KROTKA stope. a przez wszystkich uzytkujacych, ze dluga - glupi kupilem krotka 6km a moglem w identycznej kasie dostac dluga 15km. I na wiekszej (no to w sytuacji sram w gacie woda prawie przelewa sie burtami na falach jak musze plynac pod katem do fali - np na morzu jak chce wrocic do portu a prad morski leci N a wiatr wieje S w ja musze plynac W) fali wyjmuje mi srube z wody i z napedu nici.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Hm... nie wiem czy przez to nie jest zbyt szybki (290 z 4,5 lei 10km/h) i zbyt wolny na najniższych obrotach (4km/h). A może wydziwiam, pogoda kijowa i zamiast na ryby to czytam instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 to masz to samo co ja - wpadnij do irlandii zobaczysz kijowa pogode leje niemal codziennie od niemal roku (chyba dluzsze niz 3-4 dni ciagi bez deszczu i chmur byly max 2 lub 3 w tym roku a na 100% rzaden nie byl dluzszy jak 4-6 dni....)Do tego siedze od ponad 2 lat sam w domu na bezrobociu.Wlasnie zobaczylem pekniecie, ktorego wiekszosc kumpli by nie zobaczyla na lodzi i urzadzam konsylium na forum irlandzkim... Ps jeden z kumpli co ze mnie polewaja, ze sie spusczam przedwczoraj urwal kolo od przyczepy (po ch***a pakujesz smar w lozyska co wodowanie?) Ps z lodzi jak moja duzo ludzi stosuje silniki 10-15km i nikt nie narzeka na predkosci w trolu (a na 100% sa szybsi od mojej 6km) wiec moze to nie jest az tak istotne? (choc musze przyznac czesto po 1szym braniu w trolu i zatrzymaniu silnika bylo branie na innych wedkach jesli przyneta byla tonaca - kiedys mialem 2 szczupaki naraz u siebie i kumpel 1 u niego na jednej lodzi... 2 dodatkowe wziely na wahadlowki/gumy w sekunde po wylaczeniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Spróbuje przedłużyc pawez i obadam, a co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 no i pomogło. Z nurtem bujam się 18km/h a najwolniej 2km/h. Pawęż krótka hondy jest o 8cm dłuższa niż inne, normalnie krótkie. Przedłużyłem pawęż o te 8cm i różnica nie do opisania. Do tej pory śmigałem 12km/h a najwolniej 4km/h. Długość ma znaczenie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 no i pomogło. Z nurtem bujam się 18km/h a najwolniej 2km/h. Pawęż krótka hondy jest o 8cm dłuższa niż inne, normalnie krótkie. Przedłużyłem pawęż o te 8cm i różnica nie do opisania. Do tej pory śmigałem 12km/h a najwolniej 4km/h. Długość ma znaczenie ;] czyli dluzszy silnik wieksza v max krotszy nizsza v min. i swiadomie poswieciles 6km/h na full dla spadku o 2km/h w trolu?To juz nie lepiej wywalic reklamowke z ikea za burte - trolujesz tylko czasami a jak przyjdzie pod prad plynac w nie teges pogode to juz nie popedzisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Nie, i vmax i vmin się poprawiły. Przed modyfikacją było 12/4 a teraz jest 17/2. Ideał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 sorki jestem niedotrabiony (ale wlasnie sie dotrabiam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebson Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 W instrukcjach piszą różnie zazwyczaj odstęp od spodu kila do płyty kawitacyjnej 0-2,5cm a w hondach 0-5cmJa osobiście skracałem pawęż żeby dopasować do silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 (edytowane) . Edytowane 31 Maja 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Mam honde bf 4,5 i ponton 2,90 ksm z kilem. Przy najniższych obrotach plyne 4-4,5km/h Jak go spowolnić?
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi