Skocz do zawartości

Solidna żyłka do spiningu

rafaelo1996

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Chcialbym was spytac o solidna ZYłke DO spinningu na ODrze jest sporo zaczepow z 3 dni temu nawinalem zylke Dragon Milennium Perch z okoniem na okładce po 2dniach gdy bylem na rybach Sie skreca nie miłosiernie WEzme ja w rece mocniej pociagne i sie rwie jest to zylka 0.16 . Poleccie Mi jakies zyłki do 20 ZŁ SOlidna nie jedno sezonowa glownie ryby jakie bede lapal na nia to Klen jaz brzana Okon prosze o nazwy i ceny najlepiej jak by na szpuli bylo około 200 m a nawet wiecej

Witam Chcialbym was spytac o solidna ZYłke DO spinningu na ODrze jest sporo zaczepow z 3 dni temu nawinalem zylke Dragon Milennium Perch z okoniem na okładce po 2dniach gdy bylem na rybach Sie skreca nie miłosiernie WEzme ja w rece mocniej pociagne i sie rwie jest to zylka 0.16 . Poleccie Mi jakies zyłki do 20 ZŁ SOlidna nie jedno sezonowa glownie ryby jakie bede lapal na nia to Klen jaz brzana Okon prosze o nazwy i ceny najlepiej jak by na szpuli bylo około 200 m a nawet wiecej

Nie ma takiej żyłki na świecie. Ja zmieniam żyłkę co 2-3 wyprawy. Żyłka się niszczy, w rzece gdzie niesiona jest zawiesina to niszczy się bardzo szybko.

Z dragona mogę ci szczerze polecić tylko żyłkę SPINN - bardzo dobre w każdej średnicy. Pracując w sklepie wędkarskim przerobiłem wszystkie żyłki dragonowskie i tylko Spinn mi przypasował. Choć jeśli chcesz kupić dobrą żyłkę to napewno taką będzie Balzer Siglon - odcinek 150m kosztuje ok 17pln a zyłka pierwsza klasa!!

Co do finansów to już nie wnikam ale osobiście kupuję żyłkę za 6pln i jest to np. Mikado Dino albo York, te żyłki są przez 3 wyprawy bardzo dobre a po 3 moich łowieniach to i stroft pada więc po co przepłacać. Ostatnio używam Stren-a i bardzo mi się podoba za rok kupię sobie szpulkę 3km, będzie tanio i dobrze.

Gość White-fish

Spróbuj Stroft GTM. Jak tą Odrę masz bardzo kamienistą z faszynami, z dużą ilością skorup itp. tp polecam założenie ze 2m przypon z fluorokarbonu. :D

Dokładnie tak jak piszę kolega Krzysiek_W. Kup sobie strofta gtm i 5 metrową szpulkę fluorocarbonu. Stroft w stosunku do innych żyłek jest przegrubiony o dwie setki, tak wiec np jak chcesz mieć 0,18mm kup strofta 0,16mm. Siglona sobie odpuść, to dobra żyłka, lecz strasznie miękka. To tak ode mnie.

Jeśli Twój kołowrotek nie posiada łożyskowanej rolki kabłąka (a mniemam, że w tym przypadku tak może być) to na nic nie zda się wymiana żyłki na nową, nadal będzie Ci się skręcała.

Biały rozszyfrował problem

http://pl.waggler.org/zakupy-wedkarskie/Kolowrotki/1551-Gold en-804---4BB

Warto żebyś poszukał jakiegoś młynka nawet z używanych shimano i wiele problemów znikinie.

to ja może dodam tylko coś od siebie o firmie golden:

nie polecam nikomu tego bazarowego chłamu,ani do spinningu,ani do czegokolwiek :unsure:

W czasach nie tak odległych,lat z 10 temu,stałem się na bazarku posiadaczem kilku goldenowskich wyrobów,mniejszych i większych w super cenie od 15 do 30 złotych,moje pierwsze kręciołki...jeden skończył żywot na gruntówce-w połowie holu karpika ze dwa kilo skończyły się zęby na kole głównym,reszta młynków też padła szybko,na pamiątkę mam koło główne jednego z nich

http://img824.imageshack.us/img824/9092/1000130vl.jpg

a raczej to co z koła zostało,po zalaniu kołowrotka wodą i kilku obrotach korbki,super stop się ... rozsypał,po rozkręceniu maszynki znalazłem połamane koło,rozsypane łożysko,kupę syfu,można powiedzieć kołowrotek na sezon,choć nie sądzę,że normalnie łowiąc to sezon wytrzyma :lol: a wykonanie,miodzio,popatrzcie nawet na proporcje przekładni i łożysk :mellow: nie no,golden to tragedia,temat zamknięty,dziw,że ta firma jeszcze istnieje,w cenia 30 zł,wolałbym jakiegoś taniego badziewiaka robinsona,jaxona,czy cuś tam,przynajmniej ma ładne pudełko <_<

Potem kupiłem jakiegoś Robinsona ,Marshal chyba ,jeszcze żyje,na żywcówce kolegi,gdzie trafił,jak przerzuciłem się na sztuczne przynęty...nie jakieś super coś ,ale żyje.Goldeny to chyba wszystko inne przeżyje.

Alivio 2500 za 70zł powinno załatwić sprawę, a i przyjemniej będzie się tym łowiło niż Goldenem.

Tak jak napisał Łukasz,jeżeli byłbyś zainteresowany to mogę odstąpić Alivio 2500 FA,nowa nigdy nie używana,karton,schemat.Oddam za 70pln,przesyłka w cenie.

Mam też nową Daiwę Regal 2000 4i,karton,schemat,zapasowa szpula -100pln.+pp.

Pozdrawiam Tomi B).

Juz zakupiłem Kołowrotek dragon Thytan 330i Wiec do zamknięcia

Rafale przemyśl jeszcze raz swoją decyzję.

To forum nie służy załatwianiu tylko swoich własnych potrzeb,warto napisać parę słów dla następnych,młodych poszukiwaczy taniego sprzętu.

Pisałeś że łowisz prawie codziennie, różnymi metodani więc do końca wakacji przetestujesz nowo nabyty sprzęt(kołowrotek,wędkę i żyłkę)około 25 razy po kilka godzin.To będzie spore wyzwanie dla tego sprzętu i opinia z użytkowania dla potomnych będzie w miarę miarodajna.

Pozdrawiam Tomi B).