Skocz do zawartości

Solidna żyłka do spiningu

rafaelo1996

Rekomendowane odpowiedzi

A macie porównanie Strofta czy Ownera do Hm 69 lub 80?

W innym temacie te teraźniejsze Hm też są polecane. Ja miałem przykre doświadczenia kilkanaście lat temu z HM69.

Przemek pewnie była zleżała.Jak zleżała to najlepsza wtopi.Też raz HM 69 trafiłem, że rwała się jak nitka.

HM 80 jest spoko, mogę polecić bo używam.

• Like 1

HM 69 i 80 są bardziej przegrubione od Strofta. Mam jedne i drugie na kołowrotkach. W tym sezonie dragon idzie na podkład bo swoje już przeszedł. Jednak dla mnie po przerobieniu masy żyłek i pieniędzy wyrzuconych w błoto zostaje bezapelacyjnie Stroft gtm. Z tym że zamawiam szpule w odcinkach po 200m nie łączonych na stronie producenta z Niemiec.

Edytowane przez meps

Trabucco T - Force Spin  od kilku lat używam i jest ok!

Od 15 lat tylko stroft i nie miałem nigdy problemów, w ubiegłym sezonie nie mieli w sklepie 0,20 i wziąłem  trabucco t-forca, 2x dała ciała przy przytrzymaniu sumka kijem 12lb i raz przy braniu bolenia na krótkim dyszlu, nie polecam.

Może nie do końca w temacie- jest ktoś na forum handlujący żyłkami? Bo plecionek dostatek, ale żyłek jakoś niewiele. Chętnie bym nabył na sprawdzenie nowość od Mikado -dreamline- ale żyłkę, nie plecionkę.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Ja znów miałem Strofta GTM i nie sprawdzał się, Trabucco T Force troszkę lepsza ale tez potrafi puścić na węźle.

Najlepsza zylka jaka w rękach miałem to Owner broad ale kasowano mnie za nią ponad 30zl... za 100, nie 150m.

Edytowane przez Braco

• 1 miesiąc temu...

Może być. Warto potestować tanie żyłki, są nieraz zaskakująco dobre. Zdecydowanie tylko zawiodłem się na Fiume Spinning, a dałem 3 szanse...

Dla jednych warto, dla drugich nie.

Nie wiem czy jest sens oszczędzania na zylce 10-20zl kiedy kazdy wobler naszych kolegów z forum kosztuje 15-30zl. A można go stracić, brody tez sa nieprzyjemne.

Dla jednych warto, dla drugich nie.

Nie wiem czy jest sens oszczędzania na zylce 10-20zl kiedy kazdy wobler naszych kolegów z forum kosztuje 15-30zl. A można go stracić, brody tez sa nieprzyjemne.

Nie chodzi o oszczędność. Czasem po prostu można upolować bardzo dobrą żyłkę szukając w przedziale budżetowym, nie należy go z góry przekreślać. Mam pewne podjrzenia dotyczące sztucznego różnicowania oferty niektórych marek na budżetowe i premium poprzez np. inne pakowanie. Nie wpominając o tych samych produktach na zupełnie innych półeczkach cenowych w ofercie różnych dystrybutorów. Było już o tym, nie będę wchodził w szczegóły i powtarzał.

• Like 1

Jakiś czas temu kupiłem robinson primera.Sprzedawca powiedział że jest zachwalana. Dla mnie to totalny gniot.Od początku się skręcała nawet samoczynnie,po paru wypadach traci właściwości swoje,fakt woda była tracona i mętna ale żyłka dosłownie ulega szybkiej degradacji. Odradzam ją, kupowałem w ciemno na szybko aby coś było.Nie mieli mojej ulubionej trabucco super cast.

tutaj test tego szajsu od robinsona.Może i na grunt to by się nadało a na spinning na pewno nie.

https://fishing-test.pl/zylki-i-plecionki/robinson-primera-020mm/

• Like 1

Jeśli chodzi o żyłkę to od dwóch sezonów stosuję Sneck Nano Composite. Nie mam z nią żadnych problemów. A cena 25zł za 300m bardzo atrakcyjna.

Zainteresowałeś mnie tym produktem i chyba zdecyduję się kupić coś na próbę, tym bardziej, że to krajowy producent. Jakich średnic używasz, grubość jest wiarygodna? 

• Like 1

Zainteresowałeś mnie tym produktem i chyba zdecyduję się kupić coś na próbę, tym bardziej, że to krajowy producent. Jakich średnic używasz, grubość jest wiarygodna?

Używam średnic 0.16 0.14. Czy grubość jest wiarygodna? Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem grubości średnic. Jest mi to do szczęścia niepotrzebne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Kupiłem niedawno żyłkę sneck nano cristal 0.18. Ma bardzo słabą wytrzymałość na węzłach. Muszę parę razy wiązać aby nie zerwała się na węźle. Poza tym dość mocna na odcinkach nie wiazanych, gładka, sztywna. No chyba że złego węzła do niej używam...

Ja mam ten problem z zylkami, ze po kilku godzinach łowienia właściwości się zmieniają, oczywiście na minus. Trabucco zaczyna sprezynowac, robi się twarda, traci gładkość. A gdy nowa, jest znakomita. Woda w łowisku brudna, to fakt. Może znacie jakieś żyłki które nadają się bardziej na takie lowienie? Spróbuje jeszcze w najbliższym czasie owner broad, jest droga i dość rozciagliwa, ale poza tym moim zdaniem to świetna linka.

Chyba że pogodzić się z tym, ze co te 5h odcinamy 20m zylki(więcej raczej nie rzucam) i tak 150m mamy na jakieś 30h łowienia. Plecionki mi proszę nie proponować :)

Edytowane przez Braco