Skocz do zawartości

Z wizytą u Zbigniewa Kawalca

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

cyt - Wideł 4g to mi z tej elitki praktycznie spada pod nogi.

Krzychun , ty to jesteś wywrotowiec  :)  I wielka stopa ..

Wiadomo, że to opis mocno przesadzony, ale absolutnie nie odważyłbym się napisać, że leci daleko (oczywiści pozostaje punkt odniesienia). Powiedzmy, że nie leci zadowalająco.

• Like 1

Jako, że wczoraj ryby dopisały znów coś mogę dopowiedzieć do pierwszych spostrzeżeń na temat TSP-964.

Nie dawał mi spokoju ten "minus" o którym pisałem po pierwszym wyjściu nad wodę, ale hol ryby, najpierw sandacza 70+ potem prawie 80cm a na koniec 50cm i wręcz wzorowe zachowanie jej podczas holu spowodował, że postanowiłem nagiąć kij do granic możliwości. Plecionka którą łowiłem miała 27lb + 20lb VEP co oznaczało że moc faktyczna zestawu biorąc pod uwagę węzły będzie gdzieś ok 17lb czyli w okolicy wytrzymałości górnej wędki. Odpiąłem przynętę zaczepiłem o drzewo i podobnie jak w piątek zakręcony na beton hamulec zaczął oddawać linkę a 3 segment był tylko napięty (ok 14lb) więc zablokowałem ręką szpulę i ciągnąłem dalej i ku mojej wielkiej radości 3 segment włączył się do akcji  :) wiec korzystając z tego wykonałem jeszcze kilka szarpnieć tak napiętą wędką i amortyzowała jeszcze bardzo wyraźnie, co przekonało mnie iż konstrukcja jest przemyślana i pozbawiło mnie to myśli, że jak siądzie duża waleczna ryba to kij się "skończy" i będę siedział nad woda przeklinając swój pomysł na jej zrobienie... Kiedy strzelił VEP 3 segment był już ładnie wygięty tworząc z drugim ładny łuk, pierwszy leżał na lince  :) a 4 lekko napięty,- czyli jest OK!

Myślę, że tak naprawdę można tę wędkę będzie w pełni docenić kiedy siądzie jakiś ładny srebrniak lub duży boleń w nurcie bo te złowione sandacze, nawet ten 80-tak to wyginały tylko szczytówkę (dwa segmenty) pewnie niezauważalnie ciągnąc trochę siły z 3 segmentu wędki.

PS-1

O właściwościach M-1 przekonałem się już rano kiedy to w pierwszych rzutach na dopływie Renu siadł mi mały ok 50 cm srebrniaczek na kij 10lb. Ryba wymłynkował się tuż pod moimi nogami ale sam hol choć trotka wariowała był ok, miałem jako taka kontrolę nad nią i doprowadziłem ją  pod same nogi. Nie mniej frajdy sprawiły mi późniejsze 3 klenie 50,57 i 61cm a także przypadkowe dwa okonki po 30cm...

PS-2

Michał,- do tego o czym pisaliśmy na priv mogę teraz ze spokojnym sumieniem powiedzieć,- weź tego travela przynajmniej do ręki, wydaje mi się godny Twoich ryb :) i teraz wiem, że nie powinien zawieść w sytuacjach o których pisaliśmy :)

Edytowane przez Rheinangler

@krzychun,- obiecywałem, że już nigdy nie dam się wpuścić w maliny pt: "mierzenie odległości rzutu jakąś tam przynętą" ale ponieważ miałem wyrzuty sumienia względem Ciebie za pewne niecne pomówienie i koszty gazety koszernej.... to zgwałciłem się dziś nieco i wykonałem po 10 rzutów 4g Widłem i ES na 3g główce za pomocą wędki na blanku TSP 964 i specjalnie dla Ciebie podaję odległości;

- Wideł 4g,- najsłabszy rzut miał 24m

- ES 4"+3g główka,- najsłabszy rzut miał 32m.

Wszystko to odbyło się na żyłce 0,20 P-Line CXX.

W nagrodę po założeniu na sam koniec, 'nie ma bata" od Tomy-ego siadł mi srebrniaczek +- 50cm  :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

@krzychun,- obiecywałem, że już nigdy nie dam się wpuścić w maliny pt: "mierzenie odległości rzutu jakąś tam przynętą" ale ponieważ miałem wyrzuty sumienia względem Ciebie za pewne niecne pomówienie pomówienie i koszty gazety koszernej.... to zgwałciłem się dziś nieco i wykonałem po 10 rzutów 4g Widłem i ES na 3g główce za pomocą wędki na blanku TSP 964 i specjalnie dla Ciebie podaję odległości;

- Wideł 4g,- najsłabszy rzut miał 24m

- ES 4"+3g główka,- najsłabszy rzut miał 32m.

Wszystko to odbyło się na żyłce 0,20 P-Line CXX.

W nagrodę po założeniu na sam koniec, 'nie ma bata" od Tomy-ego siadł mi srebrniaczek +- 50cm  :)

Ludzie to nie mają co robić  :P.  Pozdrawiam

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Siemanko, ja właśnie myślę nad tym kijem w perspektywie morskich troci. Zaczynając od polskiego wybrzeża, kończąc na wyprawach do Danii.

Z tego co rozumiem, kij ma dobre właściwości rzutowe, a po dalszych testach okazało się, że będzie ładnie uginał się pod srebrniakami ?

Tomek Siudak z Rodmas mach kijem na tym travelku z plaży i jeśli dobrze pamietam ma go zbrojonego w esexy od 25Y do 5l.

Rzyca dalej jak PST966, spokojnie ponad 100 m.

Ja pod plazową trotkę mam przedłużonego PST895 ubranego w esexy od 20Y do 4L i 100 m nie jest wcale osiagnięciem.

Fakt, powyższe zbrojenie typowo pod cieniutką plecionke i dodatnie temperatury.

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Wydaje mi się, że mogę już parę słów napisać na temat wędki na blanku Phenixa z serii M-1 o symbolu SP 962 UL  czyli mówiąc prościej 2,9m cw 4-16g 2-10lb.

Złowiłem tą wędką w minionym tygodniu kilka ryb które dały jakiś tam pogląd na jej temat jako narzędzia.

Zacznę od danych, które potwierdzają celność opisu tzn: cw jest bardzo poprawnie opisany (4-16g) jeśli chodzi o wabiki używane przeze mnie do połowu jazi, kleni, boleni i brzan na "mojej" rafie w sporym uciągu jaki był w minionych dniach i tak:

- woblery Wideł  od 5cm (4g) do 7cm (6g)

- woblery "baryły rafowe" L.D 4cm 8g,- zarówno SDR-y jak i powierzchniowe

- woblery Tomy-ego 6BS i 8BS, Rap-stick oraz leviatan 8cm

- gumy RH 8 i 10 (2011)

- gumy Relax Shad 8cm na główkach 6-10g

Wszystkimi tymi przynętami łowiło mi się znakomicie, uzyskując bardzo poprawny zasięg i optymalne prowadzenie pozwalające zaciąć w każdym jego momencie mimo przelotki otwierającej Y20  :lol:   :lol:   :lol:  i wiatrowi w pysk. 

Mocy nie mam jak zmierzyć, ale coś mam takie nie jasne przeczucie, że opis do 9lb jest bardziej właściwy niż do 10lb.

To nie jasne przeświadczenie może być bardzo mylne <_<  i może je powodować ustępliwa szczytówka. Jednak nie ma się co tym przejmować bo kij jak na swoją klasę jest bardzo mocny i komfortowy.

Do łowienia używałem żyłki P-Line CXX-strong 0,18 i 0,20 i kołowrotka Daiwa Z 2500 iTW.

Hol ryby tą wędką to prawdziwa przyjemność i opis ugięcia jako progresywne jest zbyt skromny a zamiast używać kwalifikatorów typu - mega czy hiper myślę, że zainteresowani z chęcią obejrzą filmik jaki nagrał Zbyszek @krokkop.

Film przekazaliśmy Zbyszkowi Kawalcowi. Po obróbce filmik znajdzie się na jego stronie,- za kilka dni...

Obróbka była konieczna ze względu na.... nasze komentarze... w stylu nazbyt żołnierskim  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ryby, które złowiłem nią to jazie i tzw turbo-jazie ;) ( w sumie 8szt) od najmniejszego 53cm do największego 65cm, oraz trzy brzany ok 60cm.

Miałem także (niestety) podhaczoną brzanę ok 70cm, która się na szczęście wypięła ale wędka jeszcze dawała radę choć wydawało mi się, że dotarła w tym przypadku do swojego optimum oddziaływania na rybę,- ale to może być mylne wrażenie...

Wędka ta jak najbardziej nadaje się do łowienia kleni, jazi w każdym rozmiarze i brzan w niezbyt trudnych technicznie miejscach.

Niestety nie udało mi się złowić żadnego bolenia a myślę, że to właśnie złowienie kilku boleni da odpowiedź na pytanie czy to prawdziwy 10-funtowiec czy ciutkę słabszy kij.

PS

Proszę o wzięcie poprawki na to iż łowiłem tym kijem zaledwie 4 dni :rolleyes: w tym 1 dzień bez brania...

Witam,

Bardzo ciekawi mnie ten blank. Byłbym wdzięczny za informacje, czy udało Ci się go sprawdzić na tych bolkach, czy testowałeś go na przynętach ciut cięższych (np. wąskie blachy do 20 g, główki 15g plus mała guma) lub takich pracującyh bardziej agresywnie w nurcie. Wszelkie nowe odczucia dotyczące patyka mile widziane ;)

Pozdrawiam,

Dominik

Witam,

Bardzo ciekawi mnie ten blank. Byłbym wdzięczny za informacje, czy udało Ci się go sprawdzić na tych bolkach, czy testowałeś go na przynętach ciut cięższych (np. wąskie blachy do 20 g, główki 15g plus mała guma) lub takich pracującyh bardziej agresywnie w nurcie. Wszelkie nowe odczucia dotyczące patyka mile widziane ;)

Pozdrawiam,

Dominik

Ten blank na pwno nie da rady 15g +gumka nawet mała .Keń jaż, brzana i boleń na lekko.Boleniowe wobki stawiające znikomy opór podczas ściągania, tak do 7-8cm 10-12g maks. jak np uleja Jaza ,

Z Matusiakową 14-ką będzie miał problem.

Wąskie boleniowe blaszki łatwiej ,ale z pewnością nie 20g, raczej maks te w górnym c/w 15-16g.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Dziś po raz pierwszy zabrałem obydwa travele M-1 nad wodę i pierwsze spostrzeżenia są takie:

TSP 964 ML - rzuty lekkie, bez wysiłkowe mimo ogromnej sztywności wędki i to w zakresie zarówno poniżej jak i nieco powyżej opisanego cw.

.....

Arek, ten travel to ile ma dlugosci w transporcie? Jakies nowe wrazenie po kilku miesiacach uzytkowania? 

Dzienks :)

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...