Skocz do zawartości

Z wizytą u Zbigniewa Kawalca

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

Uznałem, że było by niewłaściwe a może i nawet nieuczciwie by ten "projekt" pokazać tylko w dziale "Dolnik-inspiracje", gdyż to co wykonali dla mnie Bartek i Zbyszek to nic innego jak opracowanie od nowa całej koncepcji dla tego konkretnego blanku.

Cały ostatni miesiąc dawałem się we znaki Bartkowi i Zbyszkowi bo na warsztat trafił mój "trociowy" Hardy.

Pośpiechu co prawda wielkiego wielkiego nie było,- ale, komu się nie spieszy by zobaczyć zmaterializowany pomysł? 

Koncepcja dolnika dojrzewała długo w mojej głowie i kiedy już jakoś tam się wreszcie zgadzała z moimi osobistymi upodobaniami ale i z chęcią nawiązania choćby częściowo od stylu Haus of Hardy, przystąpiliśmy do realizacji...

Wszelkie kształty oryginalnej rękojeści łatwo jest odwzorować i tylko rozmiarowo dopasować do mnie, tym bardziej, iż są one dla mnie mocno użytkowe. Jednak jak chodzi o uchwyt to nie mogłem się jakoś przekonać do zimnego i dla mnie niewygodnego metalowego uchwytu z długim śrubunkiem dlatego pozostałem przy sprawdzonym SKDPS-ie od Matagi - ego.

Pozostanie za cenę wygody w tej kwestii przy stylu Hardy-ego było i jest nadal dla mnie nie do przyjęcia, gdyż zamierzam dalej tym kijem łowić a nie wieszać go nad kominkiem...

Korek mimo iż nie jest moim ulubionym materiałem na dolnik był jakby konieczny do zachowania "tradycji" i tu się przemogłem.

Stabilizowany kasztanowiec od Krzyśka jako zwieńczenie foregripu, insert, KDPS i zakończenie dolnika miał podkreślić styl Vintage.

Całe szczęście iż dobór pierścieni zostawiliśmy już na sam koniec. Po próbnym poglądowym złożeniu dolnika, Bartek zaproponował ertalonowe wykończenia,pierścienie, przekładki a także stoper i to był strzał w 10-tkę  :)

Tyle cechy optyczne,- technicznie wyglądało to tak:

Blank,-  Haus of Hardy,- 305cm, cw do 50g był wcześniej uzbrojony w ciężkie dwustopkowe  Alconity, odległość od końca dolnika do stopki kołowrotka wynosiła 50cm a w tzw "dupce" schowane było 50g ołowiu by kołowrotek 350g mógł tę wędkę wyważyć. 

Łowiło się nią wyśmienicie  trocie i głowacice ale trzymając ją tzw "chwytem spod pachy"...

Nie tyle sentyment, co prosty rynkowy fakt (takich blanków  już żaden producent nie produkuje) no i trochę przekora skłoniły mnie do próby zaadoptowania mojego Hardego do Reńskiej orki.

Założenia były takie:

Odchudzić blank przez zdjęcie grubej warstwy lakieru bezbarwnego i położyć cieniutko czarny lakier

Odciążyć maksymalnie "ciężką głowę" blanku przez zastosowanie tytanowych przelotek w możliwe najmniejszym rozmiarze na szczycie.

Obydwa te zabiegi jak i użycie dużej ilości drewna stabilizowanego poniżej stopki kołowrotka z jednoczesnym pozbyciem się ołowianego "wkładu" miały dać efekt zejścia z "S" do 40cm i wyważenia z kołowrotkiem 370-380g na foregripie max 10cm od stopki.

Przenoszenie gramów ze szczytu za kołowrotek zajęło najwięcej czasu i pomiarów...Dobrze, że Bartek to jakoś przeżył  :lol:

Kiedy już wszystko techniczne i materiałowo wydało się dopięte na ostatni guzik, pozostało dobranie odpowiednich do stylu przelotek, omotek a także  poszukanie w archiwach opisów kija bo ten w poszczególnych latach i modelach różnił się wyraźnie...

Jak zwykle w tego rodzaju kwestiach nieocenioną pomoc otrzymałem od Zbyszka,- dzięki Zbychu, ze Ci się chciało  ;)

Efekt końcowy możecie sami ocenić  ;)

post-51172-0-20330300-1539110626_thumb.jpg

post-51172-0-91447000-1539110626_thumb.jpg

post-51172-0-57044100-1539110627_thumb.jpg

post-51172-0-42154800-1539110628_thumb.jpg

post-51172-0-07104600-1539110629_thumb.jpg

post-51172-0-97167500-1539110646_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 8

A widział kiedyś Arek opisy na dawnych Hardy? Te są praktycznie toczka w toczkę i pewnie tak miało być. Na pierwszym zdjęciu dokładnie widać jak pomyślane dokręcanie. Otwórz oczęta i popatrz Areczku. Ciekaw jestem, co by wywinęli na tym blanku chłopaki z Alnwick, gdyby wtedy mieli dzisiejsze komponenty? :)

• 1 miesiąc temu...

Pierwsza moja wędka z pracowni i z pewnością nie ostatnia .Z uwagi na to ze nie miałem możliwości osobiście "obmacać" blanku ,zdałem się całkowicie na doświadczenie Pana Zbyszka i jestem zachwycony efektem końcowym, gdyż własnie o coś takiego mi chodziło.

Phenix Nanotubes M1 SP 722 XH  

218 cm 

c.w.15-80gr

linka 10-30lb

zdjęcia tego nie oddają, ale kij w realu prezentuje się obłędnie.

post-51786-0-40834400-1543477115_thumb.jpg

post-51786-0-74102300-1543477126_thumb.jpg

post-51786-0-11783700-1543477137_thumb.jpg

post-51786-0-04220200-1543477144_thumb.jpg

• Like 4

• 3 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Mysle, ze kazdy kto odwiedzil Zbyszka w jego pracowni mial przynajmniej szanse zobaczyc ze jest to Zbyszkowa pasja, ktorej jest wierny i z ktorej czerpie wciaz wiele radosci...

Pasja, ktora przemienila sie w "sposob na zycie", ze wszystkimi blaskami i cieniami, ktore rozumieja jedynie ci, ktorzy choc raz sprubowali ze swojej pasji zyc...

Ja spotkalem Zbyszka jeszcze w ubieglym stuleciu dzieki mojemu serdecznemu koledze Markowi Aszychninowi i pamietam to jak dzis z jaka radoscia w oczach pokazywal sp Karolowi i Wieskowi swojego pierwszego jednoczesciowego Seekera... W tamtym czasie bylem bardziej sprzeciazem niz wedkarzem ale i na tej plaszczyznie dzieki ogromniej wiedzy Zbyszka i wyrozumialosci w tlumaczeniu rozpoczalem zmiane w swoim podejsciu do tego co biore do reki idac nad wode.

Powiedzialbym nawet ze powiedzenie innego bliskiego mi wielkiego czlowieka "nie prawdy szukaj ale kolegow" w odniesieniu rowniez do Zbyszka dalo mi w mojej wedkarskiej pasji wiele pozytywnych impulsow, ktore kumulowalem latami zeby dopiero po wyjezdzeie z kraju modz je na nowo odkrywac i siegac w nie jeszcze glebiej w samotnosci ktora uwielbiam... 

Tu na forum zazyczaj krecimy sie wokol pragmatycznych aspektow RB i moze i dobrze. Dla mnie jednak licza sie i to bardzo, te godziny przegadane o przyrodzie, filozofi, wierze i nawet o polityce mimo odmiennych pogladow, bo kazdy kontakt z elokwentym i inteligentnym a zarazem doswiadczonym czlowiekiem jest przyjemnoscia sama w sobie,- i jakas prawda o nas...

• Like 9

• 3 lata później...

Pewnie malo kto z uzytkownikow naszego forum wie, ze w tym roku mija 50 lat od kiedy Zbyszek zrobil pierwsza wedke.

W dzisiejszym tempie przemijania te 50 lat wydaje sie jakby wiecznoscia, szczegolnie gdy sie te 50-ke zestawi ze srednia egzystencja przecietnej polskiej firmy...

Gdyby ktos ze znajomych chcial zlozyc Zbyszkowi rzyczenia, to w nadchodzacy pietak Zbych ma iminy ;) po skonczonych poczatkiem lutego 70 latach  :) 

Dawno sie co prawda nie widzielismy, ale rozmawiamy czesto i to nie tylko o wedkach i moge powiedziec zarowno z temperamentu tych rozmow jak i ich inteletkualnej jakosci, ze dla mnie jest wciaz mlodym duchem fascynatem swojej pasji.

Zbyszek postanowil, ze z okazji tego zacnyego jubileuszu swojej Pracowni zorganizuje promocje, a jakze, z fantazja i lekoscia godna siebie, czyli, ze w okresie pomiedzy swoimi imieninami 17.02.2023 a pierwszym dniem wiosny, czy jak ktos woli "dniem wagarowicza" 21.03.2023

I tak:
Promocja minus 10% na blanki Xzoga: Taka G60, Taka G66, Taka G75, Taka G66,  Taka GX 66, Taka GX63, Taka GX 75 - wszystkie modele,
Seria Shitenno wszystkie modele, Black Buster 4,6, 10, 12, 15 KG, Lemax 6, 8, 10 kg.Suzuki, Phenix Black Chrome wszystkie modele jakie są na stanie.

A takze na Rodzynki :

Matagi Original T-Russell TWA 662 XUL -10% = 809zł

Phenix Trifecta Salmonid Series    TRX-S905-2, 9' do21g,-20% =575 zł
TRX-S965-2 ,9'6" do 21g, -20% = 617 zł,
TRX -C1007-2, 10' do 60g, -20% =699zł

Barbarian BBR-SG60/80-130LB  - 20%  =500zł.

W imieniu Zbyszka zapraszam do kontaktu z Pracownia 

• Like 1