smudek Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Ale to jeden kawalek chyba?Zawsze można uciąć i dać szpigot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 A kto jest producentem tych blanków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Zawsze można uciąć i dać szpigot A po co kupowac taki blank, zeby go pozniej ciac? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Uznałem, że było by niewłaściwe a może i nawet nieuczciwie by ten "projekt" pokazać tylko w dziale "Dolnik-inspiracje", gdyż to co wykonali dla mnie Bartek i Zbyszek to nic innego jak opracowanie od nowa całej koncepcji dla tego konkretnego blanku.Cały ostatni miesiąc dawałem się we znaki Bartkowi i Zbyszkowi bo na warsztat trafił mój "trociowy" Hardy.Pośpiechu co prawda wielkiego wielkiego nie było,- ale, komu się nie spieszy by zobaczyć zmaterializowany pomysł? Koncepcja dolnika dojrzewała długo w mojej głowie i kiedy już jakoś tam się wreszcie zgadzała z moimi osobistymi upodobaniami ale i z chęcią nawiązania choćby częściowo od stylu Haus of Hardy, przystąpiliśmy do realizacji...Wszelkie kształty oryginalnej rękojeści łatwo jest odwzorować i tylko rozmiarowo dopasować do mnie, tym bardziej, iż są one dla mnie mocno użytkowe. Jednak jak chodzi o uchwyt to nie mogłem się jakoś przekonać do zimnego i dla mnie niewygodnego metalowego uchwytu z długim śrubunkiem dlatego pozostałem przy sprawdzonym SKDPS-ie od Matagi - ego.Pozostanie za cenę wygody w tej kwestii przy stylu Hardy-ego było i jest nadal dla mnie nie do przyjęcia, gdyż zamierzam dalej tym kijem łowić a nie wieszać go nad kominkiem...Korek mimo iż nie jest moim ulubionym materiałem na dolnik był jakby konieczny do zachowania "tradycji" i tu się przemogłem.Stabilizowany kasztanowiec od Krzyśka jako zwieńczenie foregripu, insert, KDPS i zakończenie dolnika miał podkreślić styl Vintage.Całe szczęście iż dobór pierścieni zostawiliśmy już na sam koniec. Po próbnym poglądowym złożeniu dolnika, Bartek zaproponował ertalonowe wykończenia,pierścienie, przekładki a także stoper i to był strzał w 10-tkę Tyle cechy optyczne,- technicznie wyglądało to tak:Blank,- Haus of Hardy,- 305cm, cw do 50g był wcześniej uzbrojony w ciężkie dwustopkowe Alconity, odległość od końca dolnika do stopki kołowrotka wynosiła 50cm a w tzw "dupce" schowane było 50g ołowiu by kołowrotek 350g mógł tę wędkę wyważyć. Łowiło się nią wyśmienicie trocie i głowacice ale trzymając ją tzw "chwytem spod pachy"...Nie tyle sentyment, co prosty rynkowy fakt (takich blanków już żaden producent nie produkuje) no i trochę przekora skłoniły mnie do próby zaadoptowania mojego Hardego do Reńskiej orki.Założenia były takie:Odchudzić blank przez zdjęcie grubej warstwy lakieru bezbarwnego i położyć cieniutko czarny lakierOdciążyć maksymalnie "ciężką głowę" blanku przez zastosowanie tytanowych przelotek w możliwe najmniejszym rozmiarze na szczycie.Obydwa te zabiegi jak i użycie dużej ilości drewna stabilizowanego poniżej stopki kołowrotka z jednoczesnym pozbyciem się ołowianego "wkładu" miały dać efekt zejścia z "S" do 40cm i wyważenia z kołowrotkiem 370-380g na foregripie max 10cm od stopki.Przenoszenie gramów ze szczytu za kołowrotek zajęło najwięcej czasu i pomiarów...Dobrze, że Bartek to jakoś przeżył Kiedy już wszystko techniczne i materiałowo wydało się dopięte na ostatni guzik, pozostało dobranie odpowiednich do stylu przelotek, omotek a także poszukanie w archiwach opisów kija bo ten w poszczególnych latach i modelach różnił się wyraźnie...Jak zwykle w tego rodzaju kwestiach nieocenioną pomoc otrzymałem od Zbyszka,- dzięki Zbychu, ze Ci się chciało Efekt końcowy możecie sami ocenić Edytowane 9 Października 2018 przez Rheinangler 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Faktycznie kawał tytanicznej roboty z tytanowymi przelotkami w tle Całkiem nieźle sprofanowaliscie Hardziaka A możesz napisać jaki oryginalnie blank to jest? Szklak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 W odpowiedzi zacytuję Zbyszka " ...po 1985 był już tylko jeden model Favourite Spinning 305 cm, to cast 1 3/4 oz." To jest węgiel, ale z dużym prawdopodobieństwem że na szklanym rdzeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Z opisami ktoś się nie popisał. Reszta cacy. Uchwytu koła nie rozumiem. Co dokręca stopkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 A widział kiedyś Arek opisy na dawnych Hardy? Te są praktycznie toczka w toczkę i pewnie tak miało być. Na pierwszym zdjęciu dokładnie widać jak pomyślane dokręcanie. Otwórz oczęta i popatrz Areczku. Ciekaw jestem, co by wywinęli na tym blanku chłopaki z Alnwick, gdyby wtedy mieli dzisiejsze komponenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phantom72 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Pierwsza moja wędka z pracowni i z pewnością nie ostatnia .Z uwagi na to ze nie miałem możliwości osobiście "obmacać" blanku ,zdałem się całkowicie na doświadczenie Pana Zbyszka i jestem zachwycony efektem końcowym, gdyż własnie o coś takiego mi chodziło.Phenix Nanotubes M1 SP 722 XH 218 cm c.w.15-80grlinka 10-30lbzdjęcia tego nie oddają, ale kij w realu prezentuje się obłędnie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Gratuluję. Kijek w moim guście. W przyszłym tyg też się wybieram do pracowni. Oby kijek był fartowny. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phantom72 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Kijek w pełnej krasie , w zimowej scenerii Wisła płyneła kra i z plecionki podczas lotu robił się drut ,wiec za wiele nie połapałem, ale kij jest bardzo czuły i 50 gr przynęta nie robi na nim większego wrażenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eginnori Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Elegancki kijek też czekam z niecierpliwością na projekcik od pana Zbigniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Phenix M1 MXS72L.Lekki uniwersał na łódkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Bardzo zacne i moje ulubione narzędzie - będzie pan zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 https://www.youtube.com/watch?v=si6t4FSppEA 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Pierwszy raz na Wapiennej bylem okolo 2005r. Dużo się zmieniło od tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) Mysle, ze kazdy kto odwiedzil Zbyszka w jego pracowni mial przynajmniej szanse zobaczyc ze jest to Zbyszkowa pasja, ktorej jest wierny i z ktorej czerpie wciaz wiele radosci...Pasja, ktora przemienila sie w "sposob na zycie", ze wszystkimi blaskami i cieniami, ktore rozumieja jedynie ci, ktorzy choc raz sprubowali ze swojej pasji zyc...Ja spotkalem Zbyszka jeszcze w ubieglym stuleciu dzieki mojemu serdecznemu koledze Markowi Aszychninowi i pamietam to jak dzis z jaka radoscia w oczach pokazywal sp Karolowi i Wieskowi swojego pierwszego jednoczesciowego Seekera... W tamtym czasie bylem bardziej sprzeciazem niz wedkarzem ale i na tej plaszczyznie dzieki ogromniej wiedzy Zbyszka i wyrozumialosci w tlumaczeniu rozpoczalem zmiane w swoim podejsciu do tego co biore do reki idac nad wode.Powiedzialbym nawet ze powiedzenie innego bliskiego mi wielkiego czlowieka "nie prawdy szukaj ale kolegow" w odniesieniu rowniez do Zbyszka dalo mi w mojej wedkarskiej pasji wiele pozytywnych impulsow, ktore kumulowalem latami zeby dopiero po wyjezdzeie z kraju modz je na nowo odkrywac i siegac w nie jeszcze glebiej w samotnosci ktora uwielbiam... Tu na forum zazyczaj krecimy sie wokol pragmatycznych aspektow RB i moze i dobrze. Dla mnie jednak licza sie i to bardzo, te godziny przegadane o przyrodzie, filozofi, wierze i nawet o polityce mimo odmiennych pogladow, bo kazdy kontakt z elokwentym i inteligentnym a zarazem doswiadczonym czlowiekiem jest przyjemnoscia sama w sobie,- i jakas prawda o nas... Edytowane 29 Września 2019 przez Rheinangler 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Na pewno fachowiec i artysta a nie tylko składacz. Zawsze rzeczowe, konkretne wyjaśnienie zagadnienia poparte ogromną wiedzą i doświadczeniem. Jednym słowem gość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) Pewnie malo kto z uzytkownikow naszego forum wie, ze w tym roku mija 50 lat od kiedy Zbyszek zrobil pierwsza wedke.W dzisiejszym tempie przemijania te 50 lat wydaje sie jakby wiecznoscia, szczegolnie gdy sie te 50-ke zestawi ze srednia egzystencja przecietnej polskiej firmy...Gdyby ktos ze znajomych chcial zlozyc Zbyszkowi rzyczenia, to w nadchodzacy pietak Zbych ma iminy po skonczonych poczatkiem lutego 70 latach Dawno sie co prawda nie widzielismy, ale rozmawiamy czesto i to nie tylko o wedkach i moge powiedziec zarowno z temperamentu tych rozmow jak i ich inteletkualnej jakosci, ze dla mnie jest wciaz mlodym duchem fascynatem swojej pasji.Zbyszek postanowil, ze z okazji tego zacnyego jubileuszu swojej Pracowni zorganizuje promocje, a jakze, z fantazja i lekoscia godna siebie, czyli, ze w okresie pomiedzy swoimi imieninami 17.02.2023 a pierwszym dniem wiosny, czy jak ktos woli "dniem wagarowicza" 21.03.2023I tak:Promocja minus 10% na blanki Xzoga: Taka G60, Taka G66, Taka G75, Taka G66, Taka GX 66, Taka GX63, Taka GX 75 - wszystkie modele,Seria Shitenno wszystkie modele, Black Buster 4,6, 10, 12, 15 KG, Lemax 6, 8, 10 kg.Suzuki, Phenix Black Chrome wszystkie modele jakie są na stanie.A takze na Rodzynki :Matagi Original T-Russell TWA 662 XUL -10% = 809złPhenix Trifecta Salmonid Series TRX-S905-2, 9' do21g,-20% =575 złTRX-S965-2 ,9'6" do 21g, -20% = 617 zł,TRX -C1007-2, 10' do 60g, -20% =699zł Barbarian BBR-SG60/80-130LB - 20% =500zł. W imieniu Zbyszka zapraszam do kontaktu z Pracownia Edytowane 15 Marca 2023 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi