Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Jurass, tak wlasnie robie :P

Ale powiedz sam, jesli smarujesz caly czas i dziala, przestalbys gdybym powiedzial ze bez smarowania tez chodzi bez zarzutu?

Ja tam staram sie nie naprawiac czegos na sile... Gdybym mial miesieczne, ba! roczne doswiadczenie z niesmarowanym lozyskiem oporowym, moze bym cos cykal, ale po kilkunastu latach na kilku kolowrotkach i dalej dziala... Predzej sypna sie bebechy niz oporowka! Mialem do dzis jedna w zapasie, ale wyslalem jednemu z forumowych kolegow i nie bede mial okazji sprawdzic jak chodzi nasmarowany, a swoich dzialajacych nie bede "psul" ;)

A ja proponuję żeby każdy robił tak jak se uważa, że jest najlepiej i żeby mu działało... :)

Bo to już chyba z osiemdziesiąt postów o tych smarowanych i nie oporówkach będzie, jednoznacznej odpowiedzi brak, a podejrzewam, że za chwilę delikatne dociekania czyja racja jest "mojsza" przerodzi się w bardziej radykalne wjazdy w zdrowie psychiczne i wiedzę politechniczną dyskutantów... :rolleyes: 

Tak się zazwyczaj takie dociekania na forum kończą... :lol: :lol: :lol:

• Like 1

A ja proponuję żeby każdy robił tak jak se uważa, że jest najlepiej i żeby mu działało... :)

Bo to już chyba z osiemdziesiąt postów o tych smarowanych i nie oporówkach będzie, jednoznacznej odpowiedzi brak, a podejrzewam, że za chwilę delikatne dociekania czyja racja jest "mojsza" przerodzi się w bardziej radykalne wjazdy w zdrowie psychiczne i wiedzę politechniczną dyskutantów... :rolleyes:

To lepiej w niewiedzy tkwić? Pewnie, z punktu widzenia niektórych, chyba tak.

Rzeźnią już pachnie. Ja się wycofałem.

To lepiej w niewiedzy tkwić? Pewnie, z punktu widzenia niektórych, chyba tak.

Już wszystko zostało powiedziane. Dlaczego , myślisz, że dla niektórch lepiej? Jakaś teoria spiskowa?

Co do krecenia na sucho, juz teraz moge powiedziec, dzialaja i tyle... Kilkanascie lat na sucho i kreca dalej. Co do smarowania, no kurcze, jak mam na smarowaf i tez maja dzialac, to jaki jest sens?

Tak jak pisalem, chcialem sprawdzic jak mocno trzeba dac oliwki temu no grease zeby zaczal przeskakiwac, no ale dzis wyslalem to lozysko komus kto byl w potrzebie.

Teraz jak mam zasrac lozyskow ktoryms z moich kreciolkow, pozniej rozbierac, myc, suszyc itp... Nie wiem czy bedzie mi sie chcialo i czy bede mial czas.

Teraz w sobote zaczynam sezon, trzeba mi kilka dni zeby sie "najesc" lowieniem, bo czas bez wedki sie konczy... Teraz tylko ryby i praca :)

Nawet jakby robil test, sfilmowal, obfotografowal, to znajdzie sie ktos, komu cos nie spasuje, wyjdzie ze ktos oszukuje, ze to niemozliwe zeby dzialalo na sucho, a puszcza nasmarowane...

Dosc duzo czasu juz w zyciu stracilem zeby cos komus pokazywac, do czasu az nie bylo to na zywo, nie bylo szans zeby wszystkich przekonac, ze latarka swieci tak daleko, ze noz tnie wlosy na przedramieniu, nie dotykajac skory, ze da sie wyciagnac metrowego szczupaka na wedke do 5g, na zylce 14tce i bedzie w lepszej kondycji niz taki sam szczupak wytargany na zywca czy z kilkoma kotwicami w przelyku na plecionce do 15kg... Kurcze no, za duzo przesiedzialem na forach, za duzo wiem o niedowiarkach i hejterach :)

UWAGA PRZEPROWADZIŁEM TEST:

Na sucho łożysko oporowe robi tak: SZszSZSZszSZSZSZSZ......N

Na sucho, ja nie chce POSMARUJ MNIE  :(

Po wkropieniu trzech kropli olejku słychać: szszszsssssssssssss :wub: 

Jest znacznie ciszej :) 

Kto dba o swoje kołowrotki ten już wie  :D czy dbać, czy zaniedbać  :angry: 
Pozdrawiam i na tym kończę

Jurek S.  

Edytowane przez jurass

No i cacy jurass! W gorszych niz Shimano kolowrotkach tak jest ;) a moze po prostu ja mam sluch walniety i nie slysze tego szumu lozyska.

Moze tez tak byc ze oliwione lapie wiecej syfu i bardziej sie niszczy tym co sie zmiesza z ta oliwka? Jak juz ten kurz z oliwka zrobia smar scierny i popracuja na powierzchni walkow, sprezynek, to nie dziwota ze na sucho szumi.

Nawet jakby robil test, sfilmowal, obfotografowal, to znajdzie sie ktos, komu cos nie spasuje, wyjdzie ze ktos oszukuje, ze to niemozliwe zeby dzialalo na sucho, a puszcza nasmarowane...

Znów przed nami wieki w ciemnocie? :(  Tylko 1 g smaru, a wielki krok dla ludzkości!

Panowie, jeśli o smarowanie oporówki chodzi, tutaj rodzynek z kategorii kupione na forum, jakiś szlam i chyba silikon , dodatkowo tona piachu, w misce pozostałość po czyszczeniu, rozmiar mlynka 2000 , około 20g syfu wyjęte ze srodka.

Puszczał???

Panowie, jeśli o smarowanie oporówki chodzi, tutaj rodzynek z kategorii kupione na forum, jakiś szlam i chyba silikon , dodatkowo tona piachu, w misce pozostałość po czyszczeniu, rozmiar mlynka 2000 , około 20g syfu wyjęte ze srodka.

Łukasz, a miał byc jak nówka?? TYen silikon to może stad, że olej silikonowy stężał....

Nie, dlatego nie robię awantur ale różnorodność obiektów obcych wewnątrz maszynki przeraża, i to chyba nie był olej silnikowy bo miał kolor zieleni jak glony :D ogolnie ani benzyna ekstr, ani nitro nie domywaly obudowy w srodku szczoteczka do zębów też, skrobanie jedynie pozostało srubokretem.

RBTS powiedz mi, gdybys uzywal kolowrotka, ktory nie zacina sie, nie szumi, nie ma sladow zuzycia i jezdzi na sucho, smarowalbys? W zbyt zasyfionych warunkach lowie zeby dac sobie poprzyklejac rozne rzeczy do rolek...

Jakby cos sie dzialo, to pewnie bylbym zwolennikiem smarowania tego lozyska. No chyba ze naprawde czegos nie wiem i Wy wiecie lepiej jak chodza moje kolowrotki? RBTS ile masz staloszpulowcow od Shimano? Jurass, Ty tez mozesz odpowiedziec na to pytanie.

Qowax, ale lozysko pewnie nie szumialo? Heheee