Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż otworzyłem dzisiaj swojego Shimano Aernos 2500. Mam teraz problem z tymi strzałkami :) Jak je ustawić ? Jak narazie nie udaje mi się :) 2 na górnej zębatce i 4 na dolnej :) Ustawiałem je tak że te 2 na górze szły tak samo równo z tymi na dole dwoma z czterech, jednak troszę ocierało o korpus. Póżniej kilka ząbków przeskoczyłem i niby jest git, wszystko pracuje okej. Ale czy może tak zostać? czy te strzałki muszą jednak leżeć po prostej lini według siebie ?:) Proszę o pomoc :)

Otóż otworzyłem dzisiaj swojego Shimano Aernos 2500. Mam teraz problem z tymi strzałkami :) Jak je ustawić ? Jak narazie nie udaje mi się :) 2 na górnej zębatce i 4 na dolnej :) Ustawiałem je tak że te 2 na górze szły tak samo równo z tymi na dole dwoma z czterech, jednak troszę ocierało o korpus. Póżniej kilka ząbków przeskoczyłem i niby jest git, wszystko pracuje okej. Ale czy może tak zostać? czy te strzałki muszą jednak leżeć po prostej lini według siebie ? :) Proszę o pomoc :)

Jak już utrafiłeś, że "jest git i okej", to już raczej nie poprawiaj... :)

Zrób sobie domowym sposobem "podczas łowienia". Uczep koniec linki do płotu, klamki czy czegośtam, odejdź parę metrów i pozwijaj sobie "pod różnym obciążeniem"... I od razu bedziesz wiedział co i jak, i jakbyco, to sobie poprawisz będąc w chałupie czyli unikniesz spaceru nad wodę i nazad... :)

Zrób sobie domowym sposobem "podczas łowienia". Uczep koniec linki do płotu, klamki czy czegośtam, odejdź parę metrów i pozwijaj sobie "pod różnym obciążeniem"... I od razu bedziesz wiedział co i jak, i jakbyco, to sobie poprawisz będąc w chałupie czyli unikniesz spaceru nad wodę i nazad... :)

Czy dobrze rozumiem: zwijać  czyli obracać szpulę na luźno (mniej lub bardziej) ustawionym hamulcu?

Czy dobrze rozumiem: zwijać  czyli obracać szpulę na luźno (mniej lub bardziej) ustawionym hamulcu?

No niezupełnie bo przy mocnym ograniczeniu przestrzennym, to po paru minutach linka sama  by się w warkoczyki zaplatała...

W "moim sposobie" trzeba trochę pospacerować... Wysnuć se z 10-20 metrów linki i zwijać sobie, pod różnym naprężeniem, uzyskiwanym za pomocą wygiętego mniej lub bardziej kija, z jednoczesnym zbliżaniem się do miejsca uczepienia linki... Ło.

• 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

W tubce 4 gramowej...ale już po ptokach...kręcioł na szybko przesmarowany... :)
Jednak nic straconego ponieważ zauważyłem, że czeka mnie jeszcze jedna ingerencja w jego wnętrze a mianowicie wymiana tulei z prawej strony na łożysko. Ponadto mam wrażenie, że worm nieco zbytnio rusza się w pozycji góra-dół - tu też będę musiał pokombinować ;)

Edytowane przez noname