Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie naszedł czas podzielenia się opiniami na temat tego smaru jak według was wypada ? czy smarujecie tylko kolowrotki spinningowe ? czy też do cięższych zadań ? proszę o opinie !

Hej,

Jak pisałem wcześniej dobry jest. Dałem też do przerzutek [shimano - taka wschodząca firemka w dziedzinie części rowerowych, chyba będziecie wiedzieć :D ] i dobrze się na nich trzyma.

Pozdro

Robert

jestem ciekawy jak mazidło sprawuję się na przekładniach bardziej obciąrzonych ?

Też się zastanawiam. Teoretycznie smar do przekładni wolnoobrotowych musi sie różnić od smaru do łożysk wysokoobrotowych.

Ja nasmarowałem 2 młynki i szału nie ma. Ale na mrozie nie testowałem.

• Like 1

W listopadzie 2012 smarowałem nim Exista hyper custom 3000, miałem kilka razy na sandaczach i tydzień na trociach. Żadnych niepokojących akcji nie stwierdziłem, ale tak na prawdę coś więcej będzie można powiedzieć po całym sezonie. Jeśli chodzi o zastosowanie do bardzo ekstremalnych obciążeń trzeba by zapytać eksperta Przemysława @MCPOLSKA.

W listopadzie 2012 smarowałem nim Exista hyper custom 3000, miałem kilka razy na sandaczach i tydzień na trociach. Żadnych niepokojących akcji nie stwierdziłem, ale tak na prawdę coś więcej będzie można powiedzieć po całym sezonie. Jeśli chodzi o zastosowanie do bardzo ekstremalnych obciążeń trzeba by zapytać eksperta Przemysława @MCPOLSKA.

Chodzi Wam tylko i wyłącznie o wolnoobrotowe przekładnie w kołowrotkach różnej maści, czy też ogólnie. Jeżeli to drugie to, jak pisałem wcześniej, wysmarowałem przerzutki. Smar pomimo ciężkich warunków trzyma się dobrze (trochę śniegu z solą dostał). Ciężko napisać o wpływie na zużycie materiału, bo specyfika i środowisko pracy "trochę" inne (bezpośrednio piach, sól, woda). Ciężko ocenić, należałoby wykonać test z nowymi maszynkami posmarowanymi "zwykłym smarem"  :)  i tym cudem. Ocena po sezonie używania. Hmm, jest ktoś chętny ? ;)

Pozdro

Robert

Chodzi Wam tylko i wyłącznie o wolnoobrotowe przekładnie w kołowrotkach różnej maści, czy też ogólnie. Jeżeli to drugie to, jak pisałem wcześniej, wysmarowałem przerzutki. Smar pomimo ciężkich warunków trzyma się dobrze (trochę śniegu z solą dostał). Ciężko napisać o wpływie na zużycie materiału, bo specyfika i środowisko pracy "trochę" inne (bezpośrednio piach, sól, woda). Ciężko ocenić, należałoby wykonać test z nowymi maszynkami posmarowanymi "zwykłym smarem"  :)  i tym cudem. Ocena po sezonie używania. Hmm, jest ktoś chętny ? ;)

Pozdro

Robert

Chodziło o przekładnie w kołowrotkach poddawanych większym odciążeniom typu trociowanie , kołowrotki morskie sumowe itp. może ktoś pokusił się posmarować jakiś kołowrotek surfcastingowy lub karpiowy ??/

Ja przesmarowałem swoja korbę trociową i powiem że szału nie ma, kołowrotek chodzi wyraźnie lżej ale za to trochę bardziej czuć przekładnie, byc może wynika to z zużycia  samego kręciołka bo lekko nie ma, maczanie w solance i sliny nurt w Królowej robi swoje. Na razie powróciłem do starego smarowidła http://e-drwal.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=962&category_id=65&option=com_virtuemart&Itemid=3,  ponieważ bardziej wycisza przekładnie, jest po prostu bardziej lepki, lepiej trzyma się metalowych części przekładni, ale za to kołowrotek chodzi troszkę ciężej. 

Specyfikacja tego smaru http://www.stihl.pl/p/media/download/pl-pl/Smar_do_nozyc_0781_120_1109..1020..1021.pdf

Edytowane przez DaMeK

Ja przesmarowałem swoja korbę trociową i powiem że szału nie ma, kołowrotek chodzi wyraźnie lżej ale za to trochę bardziej czuć przekładnie...

Ja przy przekładniach zostanę przy Shimano Drag Grease który jest gęstszy i wyraźniej lepki.

Nie od dziś wiadomo, że maszynki Shimano swą "maślaną" pracę zawdzięczają nie tylko prawidłowo wykonanym przekładniom, lecz także dzięki obecności teflonu (PTFE) w stosowanym smarze. Wstarczy wymienić smar by się o tym natychmiast przekonać. Powrót do oryginalnego (lub podobnego) smaru natychmiast nas w tym przekonaniu utwierdzi!

Edytowane przez RBTS

U mnie w Emblemie też wyraźniej czuć przekładnię. Wymienię smar na przekładni/pinionie i sprawdzę jak będzie.

Ktoś dawał kiedyś linka do tego smaru Shimano Drag Grease w kilku lepkościach. Do maszynek pracujących pod różnym obciążeniem. Bo jedni chcą leciutko -  a a wtedy najlepiej olejkiem :D A dla drugich może być ciężej.

Jak ktoś ma link do tego sklepu z Shimano Drag Grease to poproszę. Mam ten smar , ale tylko w lepkości 2 lub 3. Taki tylko mają w Tacklewarehouse.

Testowałem w/w smarmax dzięki uprzejmości kolegów z forum i powiem tak: żadnego szału nie ma,młynek TP 2500 FA pracuje tak samo jak pracował na poczciwym Cormoranie,może troszkę ciszej i nic po za tym. Myślę,że oryginalny smar Shimano byłby najlepszym wyborem. Zapewne Shimano zamawia go w jakimś koncernie typu Shell,Texaco itp. problem tylko w,którym i jaki ? ;)

Witek czyli psu na budę ;) .

Smar jest w porządku. Tylko nie do wszystkich elementów w koowrotkach. W karcie tego smaru jest napisane, że polecany łożysk zamkniętych wolno-, średnio i szybkoobrotowych.

Wiadom, że jak ktoś nasmaruję nim napęd to nic się złego nie stanie. Wręcz przeciwnie. 

Tylko, że do napędów/przekładni są lepsze smary.

Testowałem w/w smarmax dzięki uprzejmości kolegów z forum i powiem tak: żadnego szału nie ma,młynek TP 2500 FA pracuje tak samo jak pracował na poczciwym Cormoranie,może troszkę ciszej i nic po za tym. Myślę,że oryginalny smar Shimano byłby najlepszym wyborem. Zapewne Shimano zamawia go w jakimś koncernie typu Shell,Texaco itp. problem tylko w,którym i jaki ? ;)

Witek czyli psu na budę ;) .

:lol:  

Panowie a czego się spodziewaliście? Że z 10-cio letniego kołowrotka zrobi się nowy? :D Smar miał mieć możliwie najlepsze właściwości do stosowania w niskich temperaturach i wg mnie spełnił swoją rolę idealnie.