Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Co prawda sam jeszcze nie serwisuje kołowrotków ale chyba czas zacząć, i stąd moje pytanie dotyczące smaru dostałem od kolegi coś takiego:

http://www.kernite.com/kernite/productView_byName.asp?countryName=poland&country=pol&language=polish&language_id=11&product_cat=name&product_cat_desc=Products+By+Name&pName=K+NATE+%2812X1%29

czy się nadaje ???

Witam kolegów

Co prawda sam jeszcze nie serwisuje kołowrotków ale chyba czas zacząć, i stąd moje pytanie dotyczące smaru dostałem od kolegi coś takiego:

http://www.kernite.com/kernite/productView_byName.asp?countryName=poland&country=pol&language=polish&language_id=11&product_cat=name&product_cat_desc=Products+By+Name&pName=K+NATE+%2812X1%29

czy się nadaje ???

Witam.

Akurat ten śię  nie nadaje ze względu na jego strukturę.

PS. Własnie dostałem prosto z USA rewelacyjny syntetyczny smar o barwie białej,który znakomićie spisuje się w naszych warunkach (zimno,ciepło ).

Wczesniej dostałem próbkę i przeprowadziłem testy,wypadły bardzo,bardzo i więcej jak pozytywnie.

NIestety, tu muszę kolegów rozczarować,nie zdradzę jego nazwy ponieważ przez te wszystkie lata szukałem ideału,i tarafiłem na 100 %.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Witam.

PS. Własnie dostałem prosto z USA rewelacyjny syntetyczny smar o barwie białej,który znakomićie spisuje się w naszych warunkach (zimno,ciepło ).

Wczesniej dostałem próbkę i przeprowadziłem testy,wypadły bardzo,bardzo i więcej jak pozytywnie.

NIestety, tu muszę kolegów rozczarować,nie zdradzę jego nazwy ponieważ przez te wszystkie lata szukałem ideału,i tarafiłem na 100 %.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Będzie stosowany do kołowrotków klienta ??, czy tylko na własny użytek ?

Nie wiem czy to ten sam ale mam z usa bialutki smar Haynes "Lubri Film":

https://www.haynesmfg.com/cgi-bin/commerce.cgi?search=action&category=1002&keywords=all

Wygląd i konsystencja jak IOS; wystarczy nałożyć minimalnie.

Na allegro można nabyć podobny smar o nazwie "Lubri Film Plus" ale nie wiem jakie są różnice. Sprzedawcy opisują go jako wazelina spożywcza; parę złotych kosztuje ta "wazelinka":

http://allegro.pl/listing.php/search?string=wazelina+spo%C5%BCywcza&sourceid=Mozilla-search

Edytowane przez bronzo

Witam.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Ten smar to do napędów czy do łożysk?

Podejrzewam,że nawet jak by to był ten sam smar to Pan Józef by i tak nie powiedział,ale dobrze kombinujesz-te dwa linki,które zamiesciłeś to ten sam smar ;)

Bardzo możliwe. Nie szukam Świętego Grala i gdyby nie to że skończył mi się Motorlife 3 to nie zmieniałbym. Zaprzyjaźniony sprzedawca ze sklepu, który serwisuje młynki od lat używa i chwali, a że byłem w potrzebie to poratował. Czy czuję różnicę w kręceniu ? Trudno powiedzieć bo nie miałem okazji dłużej pokręcić. Na pewno bardzo dobrze "przykleja się" do zębatek.

Edytowane przez bronzo

Nie wiem czy to ten sam ale mam z usa bialutki smar Haynes "Lubri Film":

https://www.haynesmfg.com/cgi-bin/commerce.cgi?search=action&category=1002&keywords=all

Wygląd i konsystencja jak IOS; wystarczy nałożyć minimalnie.

Na allegro można nabyć podobny smar o nazwie "Lubri Film Plus" ale nie wiem jakie są różnice. Sprzedawcy opisują go jako wazelina spożywcza; parę złotych kosztuje ta "wazelinka":

http://allegro.pl/listing.php/search?string=wazelina+spo%C5%BCywcza&sourceid=Mozilla-search

Dziwię śię -  jeszcze nie widzielii nie wiedzą co to jest,a już wiedzą,że to taki.

Na allegro śię nie doczeka - to nie wazelina

Nic z tych smarowideł,nie ma takiej opcji aby były takie same i nie jest tani

Pozdrawiam 

Józef Lesniak

Edytowane przez Leśniak

Ten smar to do napędów czy do łożysk?

Witam.

Spesjalistyczny markowy smar do kołowrotków.Wyłącznie.

Dostępny w opakowaniacch 1/2 oz, lub 2 oz,czyli ok.14 gram i serwisowa puszka to ok.60 gram,a ton oczymś świadczy.

Nie ma tu kologramów tawotu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Leśniak

Bardzo możliwe. Nie szukam Świętego Grala i gdyby nie to że skończył mi się Motorlife 3 to nie zmieniałbym. Zaprzyjaźniony sprzedawca ze sklepu, który serwisuje młynki od lat używa i chwali, a że byłem w potrzebie to poratował. Czy czuję różnicę w kręceniu ? Trudno powiedzieć bo nie miałem okazji dłużej pokręcić. Na pewno bardzo dobrze "przykleja się" do zębatek.

Proszę Pana nic nie kombinuję,ten smar był u mnie przez rok w testach  i tak jak napisałem długo go szukałem. Niestety nie jest ten sam smar o którym Pan wspomina

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Panie Józefie nawet przez myśl mi nie przeszło żeby Pana posądzać o coś nieuczciwego. Jeśli Pan tak zrozumiał to przepraszam. Po prostu jeśli ma ktoś okazję nabyć smarowidło, które wskazałem to z czystym serduchem polecam.

Połamania.

Edytowane przez bronzo

Panie Józefie nawet przez myśl mi nie przeszło żeby Pana posądzać o coś nieuczciwego. Jeśli Pan tak zrozumiał to przepraszam. Po prostu jeśli ma ktoś okazję nabyć smarowidło, które wskazałem to z czystym serduchem polecam.

Połamania.

Ależ nic z tych rzeczy mr.bronzo.Skoro nabył Pan smar odpowiedni do swoich kręćków i dobrze sie sprawuje to OK.

Ja chcę zaznaczyć że ten smar o którym wspomniałemn ma wyjątkowe własćiwości i raczej trudno będzie znalezć go w internecie.

Moje doćiekiwania zakonczyły się skuteczniue po wielu latach (i stąd ta tajemnica B) ) dzięki koledze mieszkającemu w stanach.

Smar posiada znikomą frakcję zawartości olejów bazowych i nie posiada dodatku teflonu,i co najważniejsze jest bezkwasowy,co w porównaniu do smarów ogólnoprzemysłowych,juz nie wspomnę jakich,czyni go priorytetem . Jest rekomendowany zarówno do multków jak i do kołowrotków o  stałej szpuli.

Pozdrawiam 

Józef Lesniak

Witam kolegów

czy się nadaje ???

Witam.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

To jeszcze w formie dopytania, nie nadaje się i nim nie smarować ponieważ można narobić więcej szkody niż dobrego, czy po prostu są lepsze i lepiej uzyć innego.

Nie ładnie Panie Józefie.Jak  Pan znalazł taki smar cud i pisze  o tym otwarcie to wypadałoby się podzielić nazwą owego cuda(przecież to forum m.in.po to jest by się dzilić swoją wiedzą i spostrzeżeniami), albo się w ogóle nie wychylać z tą informacją. Nasuwaja się wówczas dziwne wnioski i insynuacje.Podsumowując bardzo nie po koleżeńsku , takie wiem ale nie powiem.  :wacko:

Edytowane przez skalek-77
  • Like 6

Witam.

Spesjalistyczny markowy smar do kołowrotków.Wyłącznie.

Dostępny w opakowaniacch 1/2 oz, lub 2 oz,czyli ok.14 gram i serwisowa puszka to ok.60 gram,a ton oczymś świadczy.

Nie ma tu kologramów tawotu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Moim zdaniem zawsze od uniwersalnego smaru do kołowrotków służącego do wszystkiego lepszym rozwiazaniem będą 2 lub 3 smary. Przecież łożyska otwarte lub półotwarte, koło napędowe czy wodzik poruszający się po wormshafcie  pracują w zupełnie różnych warunkach. Tak mówi teoria. Ale rozumiem, że wygodniej jest zastosować jeden smar.

Ja uzywam dwóch gatunków smarów + oliwka od rozrzedzania.

Ja myślę,że Pan Józef znalazł smar który jest po prostu bardziej ekonomiczny od hot sauce a przy tym ma nie gorsze własciwosci.Cudów jakichś wielkich i upragnionego masła to żadne smarowidło nie uczyni jeśli kołowrotek był przez lata zaniedbany.A nowe kolowrotki to czy nasmarujemy mobilthem,quantumem,smarmaxem czy jakims innym sprawdzonym specyfikiem będą pracowaly bardzo podobnie.