Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

nigdy nigdy nie dawaj tego do młynka ! nigdzie ! możesz uszczelki w zlewie sobie tym smarować albo nakrętki w kombajnie ale nie młynek

dlatego właśnie wolałem zapytać dzięki za odp

P.S można gdzieś zakupić jakiś smar co tutaj wymieniacie np. SMARMAX 9770-K w niedużej ilości takiej jak 100 czy 200 g chyba ze ktoś ma na sprzedanie chętnie odkupię

Smary - Shimano Ace 2 Grease Shimano, Ardent, Mobilith, Quantum Hot Sauce. Oliwki - Quantum Hot Sauce, oliwka syntetyczna Mobil i Makita. Czasem mieszanki powyższych w róznych proporcjach. Wszystko zależy, jak często pracują młynki, czy to młynek czy multik, łożysko, rolka, wałek posuwu czy tryby. I czy to jaziowanie czy trociowanie/sumowanie. Ale żeby określic, co jest najlepsze trzeba kupę kasy i czasu. Na przykład zakup 10 kołowrotków w każdej z klas L/M/H . Czyli 30 sztuk . Im więcej  tym błąd statystyczny mniejszy. Następnie smarowanie tym i tamtym. I kręcimy kilka lat intensywnie w zbliżonych warunkach. Co rok lub inny interwał czasu badamy mechanizmy i luzy. 

Nie ma szans na taki test.... 

• Like 1

Jak wygram w totka to Ci kupię ale musisz obiecać że zrobisz test i opublikujesz w sieci ;)

Dzięki za odpowiedź.

Pytanie dodatkowe, juz na poczet tych zakupów po totku (ino muszę zacząć grać ;) ) czy wiesz jak ma się smar Ace-2 do Shimanowskich DG10 i DG06?

Nie wiem jak się ma. Wiem tylko, że serwis Shimano uzywa tego smaru na tryby w oficjalnych instrukcjach serwisowych i to mi wystarczy. Po co kombinować?

• Like 1