Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

A jak duża różnica jest w zębatce multika w stosunku do koła napedowego w zwykłym? Myślisz, że coś zepsujesz ;)  Jedno i drugie to przekładnia.

Bardziej ten smar mi odpowiada do przekładni niz typowe smary łozyskowe typu Mobilith czy słynny Smarmax.

Mnie ten smar bardzo pasuje. Dobrze przylega do przekładni i wycisza jej pracę.

Reasumując-każdy powinien sobie sam wypracować smarowanie czy to będzie smar,oliwka czy jeszcze coś innego.

Udowadnianie wyższości smaru X nad Y jest jak spór o ,,wyższość świąt,, albo ,,paradoks jajo czy kura,, ;)

Ja nie udowadniam. Nie zamierzam też kręcić filmów z dowodami na "boskość" smaru. Zostałem poproszony o podanie zestawu , którego używam.

Edytowane przez godski

Kropla lub dwie. Tak jest wyraźnie napisane. I nie ma w tym żadnego błędu. To jest doraźne działanie i nie zastąpi pełnej obsługi.

Niektórzy tam pół, albo i całą buteleczkę leją i to jest zdecydowanie błąd.

Zgadzam się-smarujemy tym co nam odpowiada. W powyższym,dziwi jednak fakt,że ,,FACHOWY,, tutorial poleca oliwkę do kołowrotków spinningowych a o smarze ani słowa.

Tak jest. To jest tutorial dotyczący szybkiego, doraźnego smarowanka - do takiego smar nie jest potrzebny.

No i o to chodzi, trzeba uczyc innych, pomagac, dac im droge na skroty, tak zeby nie musieli powtarzac naszych bledow... Moze ten czas ktory zaoszczedza, wykorzystaja na wymyslenie czegos, co pomoze nam, a na co jakims dziwnym sposobem jeszcze nie trafilismy? Heheee

A moze nie ;)

• 3 tygodnie później...

@godski - ponowię pytanie kolegi pele76: czy masz jakieś informacje na temat zależności smarów shimano kołowrotkowych i rowerowych? tzn. wprost: czy ace 2 to to samo co dg10? Czekam na dg10 coby go wpakować do nowej stelki, na razie nie jest dostępny nawet u mefiego, jeśli informacja że dg10=ace 2 to można ten drugi nabyć stosunkowo łatwo (nawet taniej dodatkowo).

mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.

Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza.

Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię.

ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB.

Edytowane przez smokwelski

mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.

Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza.

Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię.

ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB.

Zamówiłem u Mefiego DG6.Porównam go do  Ace2 którym smarowałem stelki kolegom, sobie, ba nawet TPSW nie narzeka na owe smarowidło.Czy lekkie, może ale idealnie wycisza przekładnię miękko kręci.Nie mam problemu z dołożeniem smaru w maszynce więc nie muszę stosować jakiegoś twardego "towotu" na 2-3lata.Kręciek co roku powinien być obejrzany jak u niego ze smarowidłem, no chyba że "przeleżał" na półce to czas-okres można wydłużyć :) .

Smokwawelski... jakby to? Smar w szpraju jest lekki, DG06 tak o połowę może bardziej twardy, a 10tka o połowę twardsza od 6tki ;) Nie wiem jak to inaczej porównać.

Nasmarowałem 10tką jednego Aspire, a drugiego 06 i ten drugi chodzi o wiele ciszej, a opory mają porównywalne. Jakby tak był gdzieś DG08 to byłoby całkiem cacy.

Witam,

Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)

Wnioski.

1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.

2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining :)

Pozdrawiam.

Witam,

Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)

Wnioski.

1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.

2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining :)

Pozdrawiam.

Ciekawe, czy wzrost oporu spowoduje Hot Sauce czy też mieszanka jego z oryginalnym Smarem? I faktycznie, przy -15 test to przesada.