w.d.wobler Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 A jak duża różnica jest w zębatce multika w stosunku do koła napedowego w zwykłym? Myślisz, że coś zepsujesz Jedno i drugie to przekładnia.Bardziej ten smar mi odpowiada do przekładni niz typowe smary łozyskowe typu Mobilith czy słynny Smarmax.Mnie ten smar bardzo pasuje. Dobrze przylega do przekładni i wycisza jej pracę.Aby było jasne interesują mnie kołowrotki spiningowe A tam gostek zaleca ... oliwkę Shimano Bantam Oil http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/index/customer_service0/reel_maintenance_instructions.download.-mainParsys-000100-downloadFile.html/Maintenance%20Tips-%20Spinning%20Reels%20%281%20page%29.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Reasumując-każdy powinien sobie sam wypracować smarowanie czy to będzie smar,oliwka czy jeszcze coś innego.Udowadnianie wyższości smaru X nad Y jest jak spór o ,,wyższość świąt,, albo ,,paradoks jajo czy kura,, Ja nie udowadniam. Nie zamierzam też kręcić filmów z dowodami na "boskość" smaru. Zostałem poproszony o podanie zestawu , którego używam. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Aby było jasne interesują mnie kołowrotki spiningowe A tam gostek zaleca ... oliwkę Shimano Bantam Oil http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/index/customer_service0/reel_maintenance_instructions.download.-mainParsys-000100-downloadFile.html/Maintenance%20Tips-%20Spinning%20Reels%20%281%20page%29.pdfKropla lub dwie. Tak jest wyraźnie napisane. I nie ma w tym żadnego błędu. To jest doraźne działanie i nie zastąpi pełnej obsługi.Niektórzy tam pół, albo i całą buteleczkę leją i to jest zdecydowanie błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgadzam się-smarujemy tym co nam odpowiada. W powyższym,dziwi jednak fakt,że ,,FACHOWY,, tutorial poleca oliwkę do kołowrotków spinningowych a o smarze ani słowa.Tak jest. To jest tutorial dotyczący szybkiego, doraźnego smarowanka - do takiego smar nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Józek dobrze wiesz,że żaden filmik nie uczyni mistrza choć zawsze nawet stary wyga coś tam dla siebie znajdzie Liczy się praktyka,praktyka...Witku wiem, ale od czegoś trzeba zacząć.To tak jak z sexem :lol:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No i o to chodzi, trzeba uczyc innych, pomagac, dac im droge na skroty, tak zeby nie musieli powtarzac naszych bledow... Moze ten czas ktory zaoszczedza, wykorzystaja na wymyslenie czegos, co pomoze nam, a na co jakims dziwnym sposobem jeszcze nie trafilismy? Heheee A moze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 @godski - ponowię pytanie kolegi pele76: czy masz jakieś informacje na temat zależności smarów shimano kołowrotkowych i rowerowych? tzn. wprost: czy ace 2 to to samo co dg10? Czekam na dg10 coby go wpakować do nowej stelki, na razie nie jest dostępny nawet u mefiego, jeśli informacja że dg10=ace 2 to można ten drugi nabyć stosunkowo łatwo (nawet taniej dodatkowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie mam informacjii na temat tej zależności. DG04=Ace 2. Prawdopodobnie. Nie miałem tego DG aby porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie rozumiem takiego podejścia niektórych kolegów,mianowicie kupują kołowrotki za ponad 1500 złotych a szkoda im wydać 80 zł na smar-który zapewne starczy na długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Ja mam DG10 i DG06 i z tych dwóch, dwóch jeśli kupię jeszcze raz, to będzie to 06 O wiele bardziej miękki (chciałem twardszy ale nie potrzebuję jednak) i o wiele ładniej wycisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza. Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię. ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB. Edytowane 4 Lutego 2014 przez smokwelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza. Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię. ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB.Zamówiłem u Mefiego DG6.Porównam go do Ace2 którym smarowałem stelki kolegom, sobie, ba nawet TPSW nie narzeka na owe smarowidło.Czy lekkie, może ale idealnie wycisza przekładnię miękko kręci.Nie mam problemu z dołożeniem smaru w maszynce więc nie muszę stosować jakiegoś twardego "towotu" na 2-3lata.Kręciek co roku powinien być obejrzany jak u niego ze smarowidłem, no chyba że "przeleżał" na półce to czas-okres można wydłużyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Wreszcie ktoś porówna. Ten ACE2 to ten z Tacklewarehouse? To mój podstatawowy smar na przekładnie.DG06 będzie prawdopodobnie twardszy, mniej oleisty. Daj znać jak dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Smokwawelski... jakby to? Smar w szpraju jest lekki, DG06 tak o połowę może bardziej twardy, a 10tka o połowę twardsza od 6tki Nie wiem jak to inaczej porównać.Nasmarowałem 10tką jednego Aspire, a drugiego 06 i ten drugi chodzi o wiele ciszej, a opory mają porównywalne. Jakby tak był gdzieś DG08 to byłoby całkiem cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam,Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)Wnioski.1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam,Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)Wnioski.1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining Pozdrawiam.Ciekawe, czy wzrost oporu spowoduje Hot Sauce czy też mieszanka jego z oryginalnym Smarem? I faktycznie, przy -15 test to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 .Ciekawe, czy wzrost oporu spowoduje Hot Sauce czy też mieszanka jego z oryginalnym Smarem? I faktycznie, przy -15 test to przesada.Czemu?To test syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Z informacji kolegów z forum wiem, że w środku jest suchy, więc nie ma co się wymieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi