Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiednie smary do naszych potrzeb już istnieją i niejednokrotnie o tym wspominałem,ale Pan wie swoje...

Pozdrawiam 

Józef Lesniak

Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że "markowe" smary są złe! Zwłaszcza, że produkują je najprawdopodobniej te same wielkie koncerny. Uważam jedynie, że mamy możliwość wyboru...

• Like 1

Ok. Zle sie wyrazilem. Chodzi o to, ze mlynek po zakupie zostal odpowiednio przesmarowany i po sezonie uzytkowania smar wyglada jak nowy.

O to tak :-). Spasowanie tego mlynka ( jednego mam od nowości, drugi užywka) jest super i pewnie ma to duży wpływ na zużycie smaru. Czyli dobre przesmarowanie na początku starcza na długo.

Jak dla mnie, humanisty ( B) ) brak zmiany koloru smaru, który pojawia się na osi szpuli, świadczy o dobrej jakości użytych  materiałów. Byłem dziś u szwagra na rodzinnym obiedzie.. Patrzę, stoi na regale pudełko z kołowrotkiem. Kupiłem mu go kiedyś, jak szwagier miał fazę(jednodniową) na łowienie... Jestem pewien ze był na rybach MAX 1 RAZ! Jak to rodzinny obiad, nuda,,, wyjąłem kołowrót, Jakson XV-Machine 4000 o ile dobrze pamiętam symbole, czyli topowy swego czasu produkt Jaksona! Żyłki nówki... Kręcę.. W zasadzie masło. Naprawdę znów mnie zadziwił jak lekko i płynnie pracuje. A wierzcie że mam z czym porównać. Zdjąłem szpulkę i konsternacja! Oś pod szpulą pokryta CZARNĄ mazią! :blink:

Wnioski chyba jasne....

... Kupiłem mu go kiedyś, jak szwagier miał fazę(jednodniową) na łowienie... Jestem pewien ze był na rybach MAX 1 RAZ!  Zdjąłem szpulkę i konsternacja! Oś pod szpulą pokryta CZARNĄ mazią! :blink:

Wnioski chyba jasne....

wychodzi na to, ze Twoj szwagier lata na ryby za Twoimi plecami ;p

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Odnosnie naśmiewania się z tych co "roscieczaja"oliwka typowy smar maszynowy, jeżeli ktoś robi to często np. przy intensywnym urzytkowaniy co 3-4 miesiące w lecie smarując gęściej i rzadziej [chodzi o inten.smar], jesien zima rzadziej[gestosc smaru] ale częściej to wole taki młynek, niż kupic od kolegi który kreci na nominalnym smarku 2 latka później jak zaczyna zgrzytac odda do serwisu i następne 2 lata zarzyna ,pozniej do zyda.

Zara tam naśmiewają się... :lol: :lol: :lol:

Ale jakoś tak z kołowrotkami, to jest bardzo podobnie jak z samochodami... Jeden woli kupić taki wózek, który ma nastukane ze 200-250 ale dobrze utrzymany, udokumentowany, regularnie i firmowo serwisowany, drugi woli nóweczkę TICO czy TATA bo w promocji dodają do tego zapachową choinkę i breloczek do kluczy, a trzeci wynajduje sobie okazyjną superluxmaszynę po niepalącej żonie enerdowskiego księdza, która jeździła tylko w soboty i tylko po podwórku...

• Like 2