AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam. Pierw chciałbym się przywitac bo mimo tego że na forum konto mam już troche jest to mój piereszy post. Ostatnio zakupiłem kołowrotkiem ryobi slam ale strasznie szumiał i coś w nim pstrykało przy obrocie korbki. Kupiłem smar niebieski penna i postanowiłem go przesmarować.... rozkrecilem go, przesmarowalem a po złożeniu przestał praktycznie kręcić mimo że wcześniej mial prace prawie ''maślaną''. Probowałem go oczyscić z smaru ale tez nic nie dalo... Jakieś pomysły jak to naprawić żeby znowu kręcił? Lipa by była jakby nowy kołowrotek szlag trafił przez własna glupote. Jeśli ktos chce zdjęcia to podeśle.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 moze zle zlozyles lub nalozyles smaru gdzie sie tylko dalo to pozniej ciezko chodza mlynki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Szumieć mogła rolka, a to pstrykanie mogło być luzem na knobie. Jakieś pomysły? Rozkręć go jeszcze raz, elegancko wyczyść i złóż ze schematem w ręku... nie zapominając o "odpowiedniej" ilości smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie kładź smaru na ośkę. Może podkładka która jest na kole wsiąkła i zębatkę do piniona przycisnąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Myślę że kolega BGM ma rację.... nałożylem smaru gdzie tylko się dalo lacznie z lozyskami... teraz wyczyscilem to wszystko w benzynie ekstrakcyjnej i dałem minimalną ilość smaru i chodzi dalej tragicznie... Może za gęsty? Trzeba kupić inny smar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Smar nie ma nic do rzeczy. Przesmarowano już nim pewnie dziesiątki tysięcy młynków.Poluzuj troche śrubki obudowy. Sprawdź czy jest lepiej.Czy po skręceniu jest delikatny luz na przekładni? Powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zabieram się za ponowne rozkrecanie i podesle zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dodam jeszcze że przy kręceniu nie dość że szumi jak may motorek to jeszcze czuć prace mechanizmu. Może to coś podpowie bo ja jestem zielony nie mam pojęcia. A teraz zabieram sie za rozkrecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) tak to wyglada w srodku.Troche fotke przycielo wiec niezadobrze widac :/ Edytowane 15 Grudnia 2015 przez AnolisN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Na 100% zle złożyłeś kołowrotek. Można tylko gdybać co sie moze dziać ale skoro bardzo cieżko chodzi, to najprawdopodobniej któryś z mechanizmów jest zbyt mocno skręcony lub ściśnięty niepotrzebnie. Ja bym polecał po kolei montować poszczególne elementy i zębatki i sprawdzać na bieżąco czy kręcą/obracają/pracują lekko i bez oporu. Mogłeś np pomylić kolejność podkładek przy łożysku oporowym i dociska ono zbyt mocno łożysko kulkowe pod oporowka i nie ma płynnej pracy. Schemat w dłoń i składaj wg rysunku, sprawdzając po kolei poprawność pracy każdego elementu. A jak sobie nie poradzisz to czteropak piwa wraz z kołowrotkiem wyślij do @godskiego Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Jak złożysz to nie zakładaj górnej obudowy i przekładni. Pokręć palcami pinionem i sprawdź czy lekko wszystko chodzi.Mogłeś odesłać na na gwarancji. Na 100% zle złożyłeś kołowrotek. Można tylko gdybać co sie moze dziać ale skoro bardzo cieżko chodzi, to najprawdopodobniej któryś z mechanizmów jest zbyt mocno skręcony lub ściśnięty niepotrzebnie. Ja bym polecał po kolei montować poszczególne elementy i zębatki i sprawdzać na bieżąco czy kręcą/obracają/pracują lekko i bez oporu. Mogłeś np pomylić kolejność podkładek przy łożysku oporowym i dociska ono zbyt mocno łożysko kulkowe pod oporowka i nie ma płynnej pracy. Schemat w dłoń i składaj wg rysunku, sprawdzając po kolei poprawność pracy każdego elementu. A jak sobie nie poradzisz to czteropak piwa wraz z kołowrotkiem wyślij do @godskiego Nie smaruję już. Poza tym nie miałem za dużo do czynienia z mimośrodem. Wszystko na wormie. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Woytec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Biore sie do roboty i pisze co z tego wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Żbiku sęk w tym ze ja nie mam zadnego lozyska kulkowego pod oporowka.... ale bede skladac i zobaczymy kiedy zaczyna cos sie dziac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Nie znam schematu(może kto podeśle?),ale ze zdjęcia wygląda na posuw eliptyczny zasilany z drugiego koła-jeśli tak jest to trzeba odnaleźć ustawienie kół optymalne...http://fabulateur.over-blog.com/article-le-moulinet-ryobi-slam-5006-124190449.htmlłożysko nad oporówką?ciekawe... Edytowane 15 Grudnia 2015 przez klim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Sprawdzone... wszystko chodzi maślanie dopoki nie wloze slimaka. Potem zaczyna chrobotac i ciezko sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dolaczam schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Sprawdzone... wszystko chodzi maślanie dopoki nie wloze slimaka. Potem zaczyna chrobotac i ciezko sie kreci.ślimak dopiero po założeniu rotora znajdzie się na optymalnej wysokości,ale już chyba wiem?!spróbuj przestawiać koło o jeden ząbek ,aż odnajdziesz ustawienie pierwotne.Nudne ,ale skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Klim to chyba inny model tego kolowrotka bo ja mam zdecydowanie mniej czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zabieram sie za przestawianie kola i wysylam zdj czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Znaczyć przekładnie panowie, znaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zakładałeś rotor do sprawdzania pracy kołowrotka czy nie? Nie miałem tego kołowrotka na warsztacie, ale napisz tak jak koledzy sugerują czy mniejsza zębatka na kole i koło zębate mimośrodowe są okrągłe czy eliptyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Sprawdzone... wszystko chodzi maślanie dopoki nie wloze slimaka. Potem zaczyna chrobotac i ciezko sie kreci.Jakiego ślimaka? To przecież na mimośrodzie w tym młynku oparty jest posuw szpuli . Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnolisN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kola sa okragle.Rotor zakladalem tylko jak nie slychac bylo dziwnych dzwiekow przy krecenii. Jak bylo slychac to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak nie będziesz zakładał rotora to będziesz słyszał dziwne dźwięki. Pinion przy założonym rotorze zbliża się do niego nieznacznie i właśnie w tym położeniu ma być. Może być też inna opcja. łożysko od strony korby dobrze nie wskoczyło w gniazdo i za bardzo dociska Ci koło do piniona. Kręci "sztywno" jak wszystko poskładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Znaczyć przekładnie panowie, znaczyć.Nie znaczyć. Dwie szkoły.Rozkręciłem i nasmarowałem pewnie 50+ młynków i nigdy nie znaczyłem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi