Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

"Teraz zawzięcie szkolę się w kasowaniu luzów na wodziku i jego ząbku - teraz ogarniam wykrojnik do podkładek :)"

Jeszcze Ci nie przeszło? He he

Jak zablokujesz całkiem wodzik ( i przy okazji cały młynek) tymi podkładkami to Ci przejdzie :-)

Ps. Nie tęskni się za tymi byczymi łokonkami ? :-)

Edytowane przez przemow

Przemek, te luzy na wormie tudzież ząbku wodzika kasuję dotąd aż przestaje stukać...a worm nie zaczyna ciężej kręcić.

Mam wiekowe maszynki, także kiedyś muszą zostać zrobione jak trzeba ;)

...Za samymi okoniami trochę tęsknię ale najbardziej za prostą realizacją pozwolenia na wędkowanie i prostą ,skuteczną administracją tego sportu ;)

• Like 1

Teraz zawzięcie szkolę się w kasowaniu luzów na wodziku i jego ząbku - teraz ogarniam wykrojnik do podkładek :)

Jakiś czas temu bawiłem sie a raczej próbowałem wykasować luzy na wodziki.  Niestety dołożenie nawet najcieńszej podkładki powodowało bardzo ciężką prace kołowrotka.

• Like 2

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Ja dopiero się opkupuję po wieloletniej przerwie w wędkowaniu, ale najdroższy mój przyjaciel z którym od dziecka wędkowałem, do smarowania używa specyfiku który zwie się Xeramic Ceramiczna Ochrona Silnika.

​Używa go jako zamiennik i smaru i oliwy, sprzęt ma ze średniej półki, twierdzi że efekty są rewelacyjne, woda go nie "rozpuszcza", konsystencje ma gęstego miodu.

​Wzmiankuję jako ciekawostkę- może kto sprawdzić zechce   :)

​Twierdzi że nie możliwe jest jego wytarcie z rąk, tylko zmywanie benzynką pomaga.

Edytowane przez ObraFM

• 1 miesiąc temu...

Nigdy nie wpadłem na pomysł polewania knobów :-)

Ale przecierania ich szmatką nasączoną w izo... już tak i jakoś żadnemu nic nie jest.

Ps. Skoro jesteś tak dobrze zorientowany to po co wogóle pytanie?

nie polewałeś nigdy knobów ? ani gumy ? ja zawsze jak mam przy pasku butelke izo i polewam wszystkie gumy i knoby napotkane na drodze.

• Like 4

Witam,

Zwracam się do was o poradę ponieważ pierwszy raz zabrałem się za czyszczenie i smarowanie kołowrotka. Mechanizm czyściłem benzyną ekstrakcyjną a później smarowałem dużą ilością smaru firmy Abu Garcia. Po złożeniu kołowrotek pracuje ładnie i płynnie tylko pojawił się jeden problem. Kręcąc kołowrotkiem na sucho szybkim tempem i nagłym zatrzymaniu korbki cofa się ona o 1/4 obrotu do tyłu i dopiero się blokuje. Czy to może być spowodowane tym, że do łożyska oporowego dostało się zbyt dużo smaru? Co jeszcze może powodować takie zachowanie? 

Pierwszy raz chcę sam przesmarować swoje multiki. Na temat smarów jest kilka tematów na forum,co daje kilkaset stron.Większość z tego przejrzałem,i zdań jest tyle ile samych smarów.

Chciałbym coś, co najlepiej się sprawdzi na zęby koła przekładni multiplikatorów (Shimano Chronarch 201, Daiwa Tatula). Wytypowałem kilka smarów:

- Shimano DG 06

- Shimano DG 10

- Penn                                 allegro.pl/dwupak-smar-olej-do-kolowrotkow-marki-penn-i6746746092.html

- Hot Sauce Quantum         allegro.pl/smar-hot-sauce-quantum-i5032182400.html

- Super Lube z PTFE          allegro.pl/smar-teflonowy-super-lube-z-ptfe-12g-alco-i6754588340.html

- Ardent Butter Grase         www.sklepsumowy.pl/ardent-reel-butter-grease-30ml-ardent-p-2080.html

Ten Ardent zbiera ostatnio większość pochlebnych opinii. Zresztą na Quantuma raczej też nikt nie narzeka... :wacko:  

Pierwszy raz chcę sam przesmarować swoje multiki. Na temat smarów jest kilka tematów na forum,co daje kilkaset stron.Większość z tego przejrzałem,i zdań jest tyle ile samych smarów.

Chciałbym coś, co najlepiej się sprawdzi na zęby koła przekładni multiplikatorów (Shimano Chronarch 201, Daiwa Tatula). Wytypowałem kilka smarów:

- Shimano DG 06

- Shimano DG 10

- Penn                                 allegro.pl/dwupak-smar-olej-do-kolowrotkow-marki-penn-i6746746092.html

- Hot Sauce Quantum         allegro.pl/smar-hot-sauce-quantum-i5032182400.html

- Super Lube z PTFE          allegro.pl/smar-teflonowy-super-lube-z-ptfe-12g-alco-i6754588340.html

- Ardent Butter Grase         www.sklepsumowy.pl/ardent-reel-butter-grease-30ml-ardent-p-2080.html

Ten Ardent zbiera ostatnio większość pochlebnych opinii. Zresztą na Quantuma raczej też nikt nie narzeka... :wacko:  

Ardent jak najbardziej na przekładnie.Jest gęsty dobrze przylega.Sam stosuje i polecam.

• Like 1