Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Przemek no jak tak można? A gdzie "kultura techniczna"? ;)

Kultura jest taka że nie kaleczysz śrubki :-) . Na fotce wyżej widać też zadziory a z racji jej wielkości to rzuca się w oczy i nieładnie wygląda.

Pamiętasz temat tej pękniętej śrubki po serwisie jednego pana? Nie było szerokiego śrubokręta to się wąskim odkręcało, efekty znamy ( pomijam czy wiedział o lewym gwincie).....wystarczyło użyć 5 groszy:-)

Ps. Lepszy od 5 groszy jest ten element nad oporówką z Daiwy :-)))))

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Poobserwuj kiedy ta plecionka wpada. Przy zginaniu (zamykaniu) kabłąka czy później, podczas zwijania. Możliwe że ramie kamblaka jest nie domknięte (za słaba sprężyna, brud na osi, za duże naprężenia na drucie kabłąka które powodują rozwarcie lub zwarcie na zawiasach i zbyt duży opór z którym sprężyna nie daje rady).

Jeżeli po wciągnięciu plecionki uda ci się domknąć jeszcze kabłąk w dół to musisz pokombinować.

piszę pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.

mam problem z rozkręceniem rolki kabłąka w team dragon 920i.

mimo użycia dużej siły ta duża śruba nawet nie drgnie .

proszę o pomoc i jakieś porady.

pozdrowienia dla forumowiczów.

Zamiast tego pisania wystarczyło spojrzeć na napis na śrubie i po kłopocie i bez niszczenia śruby.Co prawda po angielsku i nie wszyscy potrafią sobie przetłumaczyć - termin LOCK oznacza zamykanie,a więc zakręcanie i aby odkręcić należy postąpić odwrotnie. Jest zastosowany "lewy" gwint.

"5" groszy jako kluczyk do odkręcenia tej śruby to nie jest najlepsze rozwiązanie. Może czasem się sprawdzić w lekkich przypadkach. Przy mocno zapieczonej śrubie nie da rady. Potrzeba coś specjalnego.

mnie się udało z 5-cio groszówką a ten napis na śrubie cokolwiek starty.

kołowrotek ma już swoje lata ale schemat i papiery się zachowały i nic tam nie ma o lewym gwincie.

sądzę,że generalnie jest to rzadkość i powinni o tym wspomnieć.

każda rada na tym forum wzbogaca moją wiedzę za co wszystkim dziękuję. ;)

trochę nie w temacie ale nie wiem gdzie się podłączyć.

przy konserwacji starszej team daiwa 2508 nie spojżałem na schemat i uszkodziłem "dupkę" w tymże kołowrotku.

czy ktoś wie gdzie i czy można ją dokupić?

na schemacie jest oznaczona jako nr.31 i nazywa się Rear Cover :(

trochę nie w temacie ale nie wiem gdzie się podłączyć.

przy konserwacji starszej team daiwa 2508 nie spojżałem na schemat i uszkodziłem "dupkę" w tymże kołowrotku.

czy ktoś wie gdzie i czy można ją dokupić?

na schemacie jest oznaczona jako nr.31 i nazywa się Rear Cover :(

To ta z podwójną korbą? Jeśli tak to jest problem z częściami. Chciałem coś kiedyś zamówić do niej u Mefisto i okazało się, że części brak.

Najpierw trzeba poprawnie nasmarować,a nie pisać bzdety.To jakaś paranoja,smar zmięknie i 34 obroty  ;) . Nigdy nie liczyłem i dziwię się. Tak jakoś jest że ci przewrażliwieni na punkcie pracy kołowrotków maja się źle,bo potrafią się doszukać nawet maleńkich niedoskonałości w wykonaniu poszczególnych elementów,które i tak nie maja wpływu na nic.

To są bardzo nieszczęśliwi ludzie.   Współczuję. 

:doh:

Wpis miał charakter sarkastyczny, ale cóż niektórzy muszą na siłę udowadniać swoją ,,pro-wiedzę". Smutne musi być branie wszystkiego na serio. Współczuję. :)

• Like 2

:doh:

Wpis miał charakter sarkastyczny, ale cóż niektórzy muszą na siłę udowadniać swoją ,,pro-wiedzę". Smutne musi być branie wszystkiego na serio. Współczuję. :)

Jest to dział w którym nie ma miejsca na sarkazm, pan takimi wpisami może wprowadzić niektórych ludzi w błąd. Jeśli już coś piszemy to piszemy konkretnie,a na komedie jest miejsce w dziale Jerkbait się śmieje.

Edytowane przez Józef Lesniak

Cześć,

trochę z innej beczki - czy smar ma datę przydatności? Czy traci swoje właściwości leżakując zamknięty (nowy) w oryginalnym opakowaniu?

Pozdrawiam,

Sławek

Ja ostatnio kupując 3 opakowania zadałem takie pytanie sprzedającemu,to zapewnił że wg. jego wiedzy nic ze smarem stać się nie powinno. Tylko pytanie, jak długi ma być ten "czas leżakowania"...

• 2 tygodnie później...
Właściwości smaru mogą znacznie zmienić się w czasie przechowywania, np. w wyniku narażenia na działanie powietrza/tlenu, oddziaływania temperatury, światła, wody, wilgoci i innych zanieczyszczeń lub oddzielania oleju. W związku z tym smary należy przechowywać w chłodnym, suchym, zamkniętym pomieszczeniu i nie wystawiać ich na działanie promieni słonecznych. Smary należy przechowywać w oryginalnych pojemnikach, które powinny być zamknięte aż do czasu użycia danego środka. Po użyciu pojemniki należy natychmiast zamknąć.

Maksymalny zalecany czas przechowywania smarów to dwa lata, a olejów – dziesięć lat. Czas ten dotyczy właściwych warunków składowania oraz ochrony przed oddziaływaniem nadmiernej lub zbyt niskiej temperatury.

Upłynięcie zalecanego czasu przechowywania smaru lub oleju nie oznacza, że są one niezdatne do użycia. Należy sprawdzić, czy środek smarny nadal spełnia odpowiednie wymagania i specyfikacje

• Like 3

Właściwości smaru mogą znacznie zmienić się w czasie przechowywania, np. w wyniku narażenia na działanie powietrza/tlenu, oddziaływania temperatury, światła, wody, wilgoci i innych zanieczyszczeń lub oddzielania oleju. W związku z tym smary należy przechowywać w chłodnym, suchym, zamkniętym pomieszczeniu i nie wystawiać ich na działanie promieni słonecznych. Smary należy przechowywać w oryginalnych pojemnikach, które powinny być zamknięte aż do czasu użycia danego środka. Po użyciu pojemniki należy natychmiast zamknąć.
Maksymalny zalecany czas przechowywania smarów to dwa lata, a olejów – dziesięć lat. Czas ten dotyczy właściwych warunków składowania oraz ochrony przed oddziaływaniem nadmiernej lub zbyt niskiej temperatury.
Upłynięcie zalecanego czasu przechowywania smaru lub oleju nie oznacza, że są one niezdatne do użycia. Należy sprawdzić, czy środek smarny nadal spełnia odpowiednie wymagania i specyfikacje

Dokładnie tak.

Gwoli ścisłości w warunkach domowych nie mamy możliwości sprawdzić właściwości smaru - chyba, że jest już tak zleżały, że różnicę widać gołym okiem - lepiej zawsze mieć możliwie świezy :)

• 10 miesięcy temu...

Niedawno dotarł do mnie smar Super Lube z PTFE. Coś mi się wydaje, że to ten sam smar co Abu Silicote z Ptfe ( jeden z najlepszych jakie znam na przekładnię ).

Nie znam Abu Slicote, ale moją drugą, pewną opcją jak nie mam akurat swojego sprawdzonego "debeściaka" - jest Super Lube PTFE. Całkiem zacny smar i olej zresztą również.

Pozdrawiam,

Sławek

ABU wspolpracuje z SYNCO CHEMICAL CORPORATION,to sa te same produkty

Nie znam Abu Slicote, ale moją drugą, pewną opcją jak nie mam akurat swojego sprawdzonego "debeściaka" - jest Super Lube PTFE. Całkiem zacny smar i olej zresztą również.

Pozdrawiam,

Sławek

• Like 1

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...

Pytanie do fachowców. Co powiecie o przydatności do "naszych celów" smaru Mind 0 ? Polecił mi go sprzedawca w pobliskim wędkarskim. Tubka 12g za 9zł.

Z ciekawości wszedłem na stronę producenta (lub pakowacza-nie wiem) i znalazłem taki opis.

http://www.mind.pl/pl,shop-8,8,MIND%200%201.5.html

Co o nim sądzicie?

Edytowane przez binio1111