Skocz do zawartości

Smarowanie kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Mam go 10 lat zero luzu. ale muse go całego presmarowac... Prosze poradzcie jaki smar kupic?

W tym wątku 48 stron na temat smarów. Są też i inne wątki. Jeśli do tej pory nie znalazłeś odpowiedzi to trudno będzie coś doradzić, choć zwolennicy shimano polecą jakiś dc, a daiwy może 104-kę.

• Like 2

W tym wątku 48 stron na temat smarów. Są też i inne wątki. Jeśli do tej pory nie znalazłeś odpowiedzi to trudno będzie coś doradzić, choć zwolennicy shimano polecą jakiś dc, a daiwy może 104-kę.

Chyba nikt jeszcze nie napisał o maśle orzechowym ;)

• Like 2

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

Witam. Słyszałem, że to standardowy problem Zauberów. Szumi mi rolka prowadząca plecionkę. Przy cięższych przynętach dość irytuje. Czym najlepiej posmarować?

Host Sauce.Od nowowości wystarczy napchac i jest okej.Jak szumi to jest za póżno.

1. Posmarować/oliwić czymkolwiek, im wcześniej tym lepiej. Smar utrzyma się dłużej, oliwić należy częściej.

2. Posmarować a nie napchać - nie za dużo...

3. Jeśli po smarowaniu i 0,5h pracy nad wodą dalej szumi to łożysko do sprawdzenia i ew. wymiany

• Like 2

Ok, dzięki. Posmarowałem. Generalnie to kupiłem ten młynek na ten sezon i od początku ta rolka trochę szumiała. Zobaczę nad wodą, czy coś się poprawi, bo jak zwinąłem kilka razy w 'pokojowych warunkach', to nadal słychać, ale jak mówisz, że to po czasie powinno sie uciszyć, to zobaczymy nad wodą. Dzięki. :D 

Ok, dzięki. Posmarowałem. Generalnie to kupiłem ten młynek na ten sezon i od początku ta rolka trochę szumiała. Zobaczę nad wodą, czy coś się poprawi, bo jak zwinąłem kilka razy w 'pokojowych warunkach', to nadal słychać, ale jak mówisz, że to po czasie powinno sie uciszyć, to zobaczymy nad wodą. Dzięki. :D

Smar musi wejść do łożyska - jesli jest zamknięte to potrwa nieco dłużej, stąd sugestia abyś po posmarowaniu nim trochę popracował. Jeśli rolka bedzie szumiała dalej to sprawdz/wymień łożysko bo nawet niezużyte może być po prostu kiepskiej jakości.

Oczywiście każde smarownie poprzedź wyczyszczeniem poszczególnych elementów :)

Powodzenia

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Cześć, mam pytanie. Czy ktoś na forum zajmuje się serwisowaniem kołowrotków? Możecie ewentualnie kogoś polecić tutaj lub na PW? Mam do przesmarowania zaubera 4000 i chciałbym żeby trafił w odpowiedzialne ręce :)

Jak będziesz w rodzinnych stronach to wpadnij do mnie to Ci zrobię.

• Like 1

• 1 rok później...

slammer 360. raczej rzadko uzywany (mam kilka sztuk uzywanych losowo wiec ciezko ocenic, kiedy ten konkretny egzemplarz uzywalem ostatnio)

Oporowka popuszcza pod obciazeniem.  Przy jerkowaniu na przklad - bo reka nie da sie obrocic kosza - calosc sie juz wykreca, ale nie puszcza ani o mm. Rozebralem osuszylem oporowke skrecilem i bez zmian. Podmienie na oporowke z dawcy, ale pytanie brzmi: co sie moglo stac? (przy rozebraniu wszystkie czesci wygladaja ok. Smaru w calej oporowce byly sladowe ilosci - bardziej film niz warstwa - no moze gdzies w kaciku koszyka sie nazbieralo wiecej i tylko tam bylo go widac (smar uzywam ten niebieski penna)