Skocz do zawartości

Shimano Stradic 4000FC - aby nie za duży

rekin175

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem się poradzić w sprawie doboru młynka , jest to Shimano Stradic 4000FC i zastanawiam się czy nie będzie on za duży do kija Team Dragon 4-21g 2,7 m z przeznaczeniem sandacz szczupak rzeka . Nie mam możliwości sprawdzenia go namacalnie stąd moje pytanie.

Kręcioł od biedy może być, choć Stradic`ki średnio nadają się do odrzańskiej orki...kij IMHO za słaby ( długie TD są ciut przeszacowane)...szukaj uncjówki :mellow:

chodzi mi czy nie będzie za duży do TD gabarytowo , ten zestaw nie na odrę nysa łużycka , co do kija co proponujesz

ps łowiłem wcześniej Guide Select 4-21 g 2.6 sprawdzal się wyśmienicie .

@tpe mądrze prawi, bo stradic 4000 z linką ociera się gdzieś 380-390 gram wagi . To już kaliber iście trociowy.

Relanium mimo, że z pogardzanego przeze mnie plastiku zbiera raczej pozytywne oceny użytkowników. Będzie zdecydowanie lżejszy i bardziej odpowiedni do wymienionych zastosowań.

Pomyśl jeszcze nad Stradic'kiem CI4...

A może kupić Rarenium 4000? Ten chyba wyważy tego kija? Jak Wy łowicie bolenie Shimano 2500 na dużej rzece? Przecież z tej małej szpulki trochę grubsza żyłka, czy mocniejsza plecionka prawie nie schodzi...

ja używam superx 2500gtm na Warcie i nie mam problemu z oddawaniem dalekich rzutów , łowię nim i bolki , sandacze ,zębate przy plećce 0,13 pp spokojnie da się dożucić nawet na drugą stronę :D http://images35.fotosik.pl/1027/59a2a0862e5ba1acm.jpg

http://images49.fotosik.pl/1188/6ccf740c9b587a7fm.jpg

Zdjęcie co prawda nie łamie regulaminu, jednak prosilibyśmy o okazywanie większego szacunku coraz rzadszym już drapieżnikom, oraz zaprezentowanie ich tak, żebyśmy mieli przyjemność z oglądania ich.

A może kupić Rarenium 4000? Ten chyba wyważy tego kija? Jak Wy łowicie bolenie Shimano 2500 na dużej rzece? Przecież z tej małej szpulki trochę grubsza żyłka, czy mocniejsza plecionka prawie nie schodzi...

ja używam superx 2500gtm na Warcie i nie mam problemu z oddawaniem dalekich rzutów , łowię nim i bolki , sandacze ,zębate przy plećce 0,13 pp spokojnie da się dożucić nawet na drugą stronę :D http://images35.fotosik.pl/1027/59a2a0862e5ba1acm.jpg

http://images49.fotosik.pl/1188/6ccf740c9b587a7fm.jpg

Pewnie, kolega łowił wszystko 1000, łącznie z głowacicami na Sanie...Pod lód miał ten sam młynek

Pewnie, kolega łowił wszystko 1000, łącznie z głowacicami na Sanie...Pod lód miał ten sam młynek

odpowiadając na Twój sarkazm

1000 używam do UL , 2500 do średniego spina w tym wypadku do TD 4-21, 3000 do średnio ciężkiego 1 oz , a 5000 do ciężkiego 55gr

a pod lód to Baitrunner DL 10000RA :angry: :mellow:

odpowiadając na Twój sarkazm

1000 używam do UL , 2500 do średniego spina w tym wypadku do TD 4-21, 3000 do średnio ciężkiego 1 oz , a 5000 do ciężkiego 55gr

a pod lód to Baitrunner DL 10000RA :angry: :mellow:

Robas, ale to nie był sarkazm, gość miał 5 szpul do niego, wszystko obskakiwał...W końcu załatwiłem mu po promocji Super X 3000 i zaczął łowić jak Bóg przykazał. A było to gdzieś pod koniec lat '90tych.

Osobiście Shimano C3000 (czyli płytka 2500) używam do patyka 2,52. Reszta dłuższych kijów od 21g w górę rożne wariacje 4000.