woblery z Bielska Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 jak czytam niektóre wpisy to ręce mi opadają...."obłożyć wobler metalową siatką i w imadło...." hehhehe....jak ktoś tego nie robił to niech się nie wypowiada....kolega "peekol" bardzo dobrze podpowiada....jeden z elementów musi być miękki żeby uzyskac efekt łuski.... to ręce mi opadają...."obłożyć wobler metalową siatką i w imadło.... Tak własnie odciskam łuske na swoich boleniówkach od zawsze i problemu nie miałem nigdy. Nakręcę Ci film niedowiarku .i sam zobaczysz, zamiast wysmiewać czyjeś patentySpokojnie, koledzy.Paradoksalnie obaj macie rację, Diabeł, jak to diabeł, tkwi w szczegółach. Opisany przez Piotra patent sprawdzi się na woblerach o bokach równoległych (deska), dając odpowiednią fakturę. Całkowicie nie sprawdzi się przy woblerach obłych, gdy boki są nierównoległe (klin), lub przy odciskaniu łuski na grzbiecie/brzuszku woblera. Zależy, co kto potrzebuje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Spokojnie, koledzy.Paradoksalnie obaj macie rację, Diabeł, jak to diabeł, tkwi w szczegółach. Opisany przez Piotra patent sprawdzi się na woblerach o bokach równoległych (deska), dając odpowiednią fakturę. Całkowicie nie sprawdzi się przy woblerach obłych, gdy boki są nierównoległe (klin), lub przy odciskaniu łuski na grzbiecie/brzuszku woblera. Zależy, co kto potrzebuje...dlatego gdy potrzebuję folię na woblera obłego to łuskę odciskam na płaskiej deseczce a później naklejam już odciśniętą na woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 no spoko...z takim wyjaśnieniem sie zgodzę.... teraz wszystko jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam ponownie. Panowie, dorwałem maglownicę od frani ale teraz pytanie: czymś podklejacie wałki żeby łuska wyszła taka głęboka??Przeciskając tiul i folię ta łuska nie wychodzi za dobrze odciśnięta;/ Czy dostanę jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?Folia czyli taśma aluminiowa samoprzylepna bez podkładu[taśma wentylacyjna]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam ponownie. Panowie, dorwałem maglownicę od frani ale teraz pytanie: czymś podklejacie wałki żeby łuska wyszła taka głęboka??Przeciskając tiul i folię ta łuska nie wychodzi za dobrze odciśnięta;/ Czy dostanę jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?Folia czyli taśma aluminiowa samoprzylepna bez podkładu[taśma wentylacyjna].A gdybyś tak pokombinował i pomyślał, dlaczego jest za płytko? Może coś jest za cienkie, a może siła za mała... może razem.Kolego, robienie woblerów jest dla kombinujących, bo cała frajda to wykombinować, żeby pracował/wygldał, a później tak poprawiać, żeby był łowny z premedytacją.BTW. Ja ma z 6 rodzajów tiulu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wytnij kawałek gumy z np. dętki rowerowej i oklej wałki w maglownicy, powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Ja stosuję patent fiński. Maszynka do makaronu, siatka, folia, cienki neopren. Tylko jest jedno ale. Nie każda folia w rolce się nadaje do odciskania. Jest np. super mocna taśma do podgrzewanych podług i co z tego, neopren pociąłem, a łuska nie wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Do odciskania łuski stosuję zwykłą baterię paluszkową, kładziemy na stole tiul na to folia alu i dociskam baterią zarazem tocząc po materiale.Jeśli kogoś bolą palce, można na allegro poszukać gumowego wałka do dociskania materiału suszarki, stosowało się kiedyś coś takiego do suszenia zdjęć (tak wiem zamierzchłe czasy) wygląda to jak mały wałek do malowania z tym że na końcu jest walec solidnej gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Takie coś wyszło mi, boleniówka, 8,5cm, praca iście boleniowa, a waga coś około 16-17g.Niestety lepszego aparatu nie mam, mam nadzieję że coś widać. I strasznie się wkurzyłem tym że prze niektórych wobkach po 5 warstwach lakieru odszedł on razem z folią alu na rantach. Na żywo dużo lepiej wygląda:) Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Stachu442 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 @Stachu442Ciekawy kolorek wyszedł Kilka rad:-przesuń przednie oczko do mocowania kotwicy bliżej steru (przy 8.5 cm to jakieś 2.5 cm od początku wobka)-co do odłażącej foli to po prostu na tak ostrych rantach nie utworzyła się grubsza warstwa lakieru. Postaraj się bardziej zaokrąglić krawędzie lub/i wejdź folią trochę pod brzuszek, na to 3 warstwy lakieru i dopiero malowanie brzucha na biało(nie będzie widać krawędzi foli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Takie coś wyszło mi, boleniówka, 8,5cm, praca iście boleniowa, a waga coś około 16-17g."praca iście boleniowa" - rozumiem że już go testowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Tak, wszystkie były zwodowane, zanim pomalowałem. [po zaimpregnowaniu w caponie]Z tą folią to cały czas się uczę, kolejne będą lepsze i ładniejsze, nie posiadam też aero więc na razie spreje muszą starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) (...) I strasznie się wkurzyłem tym że prze niektórych wobkach po 5 warstwach lakieru odszedł on razem z folią alu na rantach. (...)Rada Jakuba z zaokrąglonymi krawędziami jak najbardziej słuszna. Dodatkowo, warto brzeg okleiny ALU przetrzeć drobnym papierem, min. 240, lepiej 400. Tak, wszystkie były zwodowane, zanim pomalowałem. [po zaimpregnowaniu w caponie]Z tą folią to cały czas się uczę, kolejne będą lepsze i ładniejsze, nie posiadam też aero więc na razie spreje muszą starczyć.Polecam gąbkę. We wprawnych rękach zastąpią aero Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Z tą folią to tak robiłem, łączeń nie było w ogóle już widać, było pomalowane wszystko i nałożone 5 warstw lakieru. Łączenie przecierałem papierem 500 i już naprawdę było ok. I od soboty do wczoraj nie lakierowałem, tylko wszystko sobie już schło.I nie rozumiem czemu tak się odlepiła ta folia z tym lakierem, wcześniej już oklejałem woblery folia i nic takiego się nie stało. Po prostu aż zamarłem jak to zobaczyłem, tyle roboty poszło... Zrobię następne, jestem mądrzejszy o kolejne doświadczenie;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 72cm z Wisły [trzeci boleń w życiu]Jak widać woblerek działa, trzeba teraz robić kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Witam, gdzie mógłbym zakupić kawałek metalowej siatki do odciskania łuski na foli przyklejonej na woblerze, na alle... jest ale można kupić tylko metr i oczka są trochę za duże. Jeżeli ktoś sie orientuje będę wdzięczny za pomoc PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Zobacz w papierniczym. Kubki na długopisy, lub małe kosze na śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielik Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 http://allegro.pl/siatka-aluminiowa-pszczelarska-do-dennic-uli-rojni-i3528868039.htmlprosze bardzo takie cos sie nada na bank pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Możesz też znaleźć w sklepach modelarskich coś, co nazywa się "siatka fototrawiona". Różne wzory, cena nie powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Czy przed zanurzem w lakierze, oklejonego aluminowa folia woblera, trzeba go jakoś odtłuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Czy przed zanurzem w lakierze, oklejonego aluminowa folia woblera, trzeba go jakoś odtłuścić ?Mi żywica schodził bez odtłuszczania. Lakier nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Lakier też potrafi zejść. Chyba, że oklejasz w rękawicach, bo przyczyną nieprzewieralności (chyba jakieś nowe słowo wymyśliłem ) jest pot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Czyli należy odtłuścić rozumiem ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek82 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 a czym kleicie folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 ja osobiscie uzywam kleju szewskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi