Skocz do zawartości

Łuski z folii aluminiowej

Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

jak czytam niektóre wpisy to ręce mi opadają...."obłożyć wobler metalową siatką i w imadło...." hehhehe....jak ktoś tego nie robił to niech się nie wypowiada....kolega "peekol"  bardzo dobrze podpowiada....jeden z elementów musi być miękki żeby uzyskac efekt łuski....

to ręce mi opadają...."obłożyć wobler metalową siatką i w imadło....

Tak własnie odciskam łuske na swoich boleniówkach od zawsze i problemu nie miałem nigdy. Nakręcę Ci film niedowiarku .i sam zobaczysz, zamiast wysmiewać czyjeś patenty

Spokojnie, koledzy.

Paradoksalnie obaj macie rację, Diabeł, jak to diabeł, tkwi w szczegółach. Opisany przez Piotra patent sprawdzi się na woblerach o bokach równoległych (deska), dając odpowiednią fakturę. Całkowicie nie sprawdzi się przy woblerach obłych, gdy boki są nierównoległe (klin), lub przy odciskaniu łuski na grzbiecie/brzuszku woblera. Zależy, co kto potrzebuje...

• Like 1

Spokojnie, koledzy.

Paradoksalnie obaj macie rację, Diabeł, jak to diabeł, tkwi w szczegółach. Opisany przez Piotra patent sprawdzi się na woblerach o bokach równoległych (deska), dając odpowiednią fakturę. Całkowicie nie sprawdzi się przy woblerach obłych, gdy boki są nierównoległe (klin), lub przy odciskaniu łuski na grzbiecie/brzuszku woblera. Zależy, co kto potrzebuje...

dlatego gdy potrzebuję folię na woblera obłego to łuskę odciskam na płaskiej deseczce a później naklejam już odciśniętą na woblera

Witam ponownie. Panowie, dorwałem maglownicę od frani ale teraz pytanie: czymś podklejacie wałki żeby łuska wyszła taka głęboka??

Przeciskając tiul i folię ta łuska nie wychodzi za dobrze odciśnięta;/

Czy dostanę jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?

Folia czyli taśma aluminiowa samoprzylepna bez podkładu[taśma wentylacyjna].

Witam ponownie. Panowie, dorwałem maglownicę od frani ale teraz pytanie: czymś podklejacie wałki żeby łuska wyszła taka głęboka??

Przeciskając tiul i folię ta łuska nie wychodzi za dobrze odciśnięta;/

Czy dostanę jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?

Folia czyli taśma aluminiowa samoprzylepna bez podkładu[taśma wentylacyjna].

A gdybyś tak pokombinował i pomyślał, dlaczego jest za płytko? Może coś jest za cienkie, a może siła za mała... może razem.

Kolego, robienie woblerów jest dla kombinujących, bo cała frajda to wykombinować, żeby pracował/wygldał, a później tak poprawiać, żeby był łowny z premedytacją.

BTW. Ja ma z 6 rodzajów tiulu.

• Like 1

Ja stosuję patent fiński. Maszynka do makaronu, siatka, folia, cienki neopren. Tylko jest jedno ale. Nie każda folia w rolce się nadaje do odciskania. Jest np. super mocna taśma do podgrzewanych podług i co z tego, neopren pociąłem, a łuska nie wyszła.  

Do odciskania łuski stosuję zwykłą baterię paluszkową, kładziemy na stole tiul na to folia alu i dociskam baterią zarazem tocząc po materiale.

Jeśli kogoś bolą palce, można na allegro poszukać gumowego wałka do dociskania materiału suszarki, stosowało się kiedyś coś takiego do suszenia zdjęć (tak wiem zamierzchłe czasy) wygląda to jak mały wałek do malowania z tym że na końcu jest walec solidnej gumy.

• 2 tygodnie później...

Takie coś wyszło mi, boleniówka, 8,5cm, praca iście boleniowa, a waga coś około 16-17g.

fshzw_dsci3470jpg_e6bc9.jpg

fshzw_dsci3466jpg_f00cf.jpg

fshzw_dsci3465jpg_7ba53.jpg

Niestety lepszego aparatu nie mam, mam nadzieję że coś widać. I strasznie się wkurzyłem tym że prze niektórych wobkach po 5 warstwach lakieru odszedł on razem z folią alu na rantach. Na żywo dużo lepiej wygląda:)

Edytowane przez Stachu442

@Stachu442

Ciekawy kolorek wyszedł :) 

Kilka rad:

-przesuń przednie oczko do mocowania kotwicy bliżej steru (przy 8.5 cm to jakieś 2.5 cm od początku wobka)

-co do odłażącej foli to po prostu na tak ostrych rantach nie utworzyła się grubsza warstwa lakieru. Postaraj się bardziej zaokrąglić krawędzie lub/i wejdź folią trochę pod brzuszek, na to 3 warstwy lakieru i dopiero malowanie brzucha na biało(nie będzie widać krawędzi foli).

(...) I strasznie się wkurzyłem tym że prze niektórych wobkach po 5 warstwach lakieru odszedł on razem z folią alu na rantach. (...)

Rada Jakuba z zaokrąglonymi krawędziami jak najbardziej słuszna. Dodatkowo, warto brzeg okleiny ALU przetrzeć drobnym papierem, min. 240, lepiej 400. 

Tak, wszystkie były zwodowane, zanim pomalowałem. [po zaimpregnowaniu w caponie]

Z tą folią to cały czas się uczę, kolejne będą lepsze i ładniejsze, nie posiadam też aero więc na razie spreje muszą starczyć.

Polecam gąbkę. We wprawnych rękach zastąpią aero :)

Edytowane przez woblery z Bielska

Z tą folią to tak robiłem, łączeń nie było w ogóle już widać, było pomalowane wszystko i nałożone 5 warstw lakieru. Łączenie przecierałem papierem 500 i już naprawdę było ok. I od soboty do wczoraj nie lakierowałem, tylko wszystko sobie już schło.

I nie rozumiem czemu tak się odlepiła ta folia z tym lakierem, wcześniej już oklejałem woblery folia i nic takiego się nie stało. Po prostu aż zamarłem jak to zobaczyłem, tyle roboty poszło...

Zrobię następne, jestem mądrzejszy o kolejne doświadczenie;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam, gdzie mógłbym zakupić kawałek metalowej siatki do odciskania łuski na foli przyklejonej na woblerze, na alle... jest ale można kupić tylko metr i oczka są trochę za duże. Jeżeli ktoś sie orientuje będę wdzięczny za pomoc :)

Pozdrawiam

Tomek

• 1 miesiąc temu...