Skocz do zawartości

Łuski z folii aluminiowej

Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

ja osobiscie uzywam kleju szewskiego

Też używałem kleju szewskiego, ale moim zdaniem lepszy jest ten na załączonym zdjęciu, smaruję  woblera i naklejam folię aluminiową matową stroną do kleju. Po dociśnięciu przecieram nitro lub benzyną ekstracyjną i maluję.

post-54844-0-46748400-1383853767_thumb.jpg

• Like 1

Zacząłeś jak profesjonalista :)

Cześć

Jeszcze mi dużo brakuje do profesjonalizmu :) . Kombinuję jakby ładnie zrobić linię boczną.

Pozdrawiam

Sławek

Z tego co kojarzę to Sławek początkujący wcale nie jest  :D , za to skromny na pewno :lol: .

W sklepach znajdziemy różne rodzaje folii aby sobie ułatwić sprawę warto oklejać samoprzylepną folią aluminiową, jest ona grubsza od kuchennej.

Do oklejania potrzebny jest nam wzornik do łuski np. przedstawiona poniżej siatka aluminiowa bądź może być nawet firanka..
Sposób odciskania też jest ważny aby łuska była wyraźna. Potrzebujemy do tego jakiegoś walca, może być do drewniana raczka pędzla, ja używałem do tego wkładów kleju do pistoletu do klejenia na gorąco czyli ->
klej-na-goraco-wklad-do-pistoletu-10szt-

Reszta ukazana na zdjęciach i filmiku.
Powodzenia w oklejaniu ;)

Chcąc uzyskać linie boczną wystarczy odcisnąć zapałką bądź innym patyczkiem kreski na oklejonym już woblerze

post-48870-0-01090100-1384683607_thumb.jpgpost-48870-0-98715200-1384682103_thumb.jpgpost-48870-0-74011900-1384682086_thumb.jpg

FILM:
http://www.youtube.com/watch?v=1x7r2GEWKoo&feature=youtu.be

Edytowane przez Pold3k
  • Like 2

• 4 tygodnie później...

Poldek a mozesz napisac co to za folia?

Miro ja kupilem jakas folie na Ebayu, jest bardzo cienka, po odklejeniu zawija sie, nie tak jak ta na filmie Poldka.

Dalem jakies 6€ o ile pamietam z darmowa wysylka. Jak chcesz to moge poszukac w historii transakcji i moze to znajde, tylko to bedzie wieki szlo.

Pozdro

Poldek a mozesz napisac co to za folia?

Miro ja kupilem jakas folie na Ebayu, jest bardzo cienka, po odklejeniu zawija sie, nie tak jak ta na filmie Poldka.

Dalem jakies 6€ o ile pamietam z darmowa wysylka. Jak chcesz to moge poszukac w historii transakcji i moze to znajde, tylko to bedzie wieki szlo.

Pozdro

Pierwsza lepsza samoprzylepna folia aluminiowa zdjęta z półki sklepowej :D

Taśma potrzebna mi była przy łączeniu kanałów rozprowadzających ciepłe powietrze w kominku także to raczej coś takiego jak poniżej:

http://kominki.francuskie.com/424-ta%C5%9Bma-aluminiowa-50metr%C3%B3w-do-temp350-oc.html

szukaj do 150 st.C albo nawet do 80! są znacznie cieńsze od 350st.C ;)

Z tym, że im grubsza taśma, tym bardziej wyraźny wzór można na niej odcisnąć

edit: np. na allegro masz dostępną całą gamę taśm, w linku do 80st. C -> http://allegro.pl/tasma-aluminiowa-samoprzylepna-50mm-50mb-80stopni-i3727461211.html

Edytowane przez Homegeon

A możecie dać link na siatkę którą taką łuskę można odcisnąć?

a może jeszcze Ci ją zamówić ;)?

Szukaj siatki cięto-ciągnionej.

A jaką można dostać najmniejszą siatke aluminiową żeby odcisnąc łuski to znaczy najmniejszy rozmiar oczek 

do 1-1,5mm powinieneś znaleźć

• Like 1

szukaj do 150 st.C albo nawet do 80! są znacznie cieńsze od 350st.C ;)

Z tym, że im grubsza taśma, tym bardziej wyraźny wzór można na niej odcisnąć

edit: np. na allegro masz dostępną całą gamę taśm, w linku do 80st. C -> http://allegro.pl/tasma-aluminiowa-samoprzylepna-50mm-50mb-80stopni-i3727461211.html

dzieki za linka, ja potrzebuje taśme cienką własnie, bo nie odbijam na niej lusek ,tylko przyklejam na rzeźbiony i nacinany korpus, i na cienkiej foli jest duzo lepszy efekt,a do szału doprowadza mnie jeszcze paćkanie sie z klejami do foli kuchennej

• 3 miesiące temu...