Krzysiek_W Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Jeszcze jedno. Jak zdjąłeś wszystkie omotki, to zanim zrobisz eksperyment zaomotkuj część żeńską, bo możesz rozsadzić blank, jeśli za głęboko włożysz część męską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Chyba i w kongerze tango bodajże też taką gumkę miałem w części męskiej .Jedynie wosk ratuje sprawę, może lekkie doszlifowanie ale to ryzykowna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam. wlasnie sie zaopatrzylem w kajak i troszke mi brakuje gotowki na wedke. mam lezacy odlogiem millenium hd jig dragona 5-25 (wedka wydaje sie mocna jak pominac wklejke). i pomyslalem sobie by go wstepnie skrocic z obu stron (z 2.7 zrobic cos blizej 2m?) i zobaczyc czy jakas @tymczasowa@ sztywna wedka szczupakowa z tego wyjdzie (do jerkow etc).Nie bawilbym sie chyba w rzadne rekojesci tylko zalozyl uchwyt kolowrotka ze splawikowki (taki jak chyba w bolonkach jest mocowany do blanku omotka - mam taki lezacy odlogiem - w zasadzie to mam chyba 2-3 wedki zlamane na dawcow organow.. jak bedzie ok to moze i przezbroic calkowicie (na razie tylko dac nowa szczytowke ew podmienic najwieksza przelotke). Jest sens czy lepiej od razu kombinowac kase na nowa wedke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Nie sądzę, by po tym zabiegu mocy jej przybyło. Sztywniejsza będzie na pewno. Przycinałem kiedyś na szybko (na sandaczach) Millenium Wobbler 2,40/35g pod swoje potrzeby. Ale, skracałem tylko o jedną przelotkę, sam szczyt. Wyszło ale, wbrew pozorom, ten blank nie jest zbyt mocną konstrukcją, co było widoczne po przecięciu. Zalecam ostrożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 nie rzucam ciezkimi przynetami (a juz na pewno nie w @kosmos@) zwlaszcza z kajaka. ale do prowadzenia niektorych przynet sztywniejsza wedka jest lepsza. mysle, ze max przyneta na ta wedke to slider 10 ew 12 (ale to juz do kilkumetrowych rzutow). generalny plan zaklada lowienie wzdluz trzcin na malych zbiornikach bez dostepu do wody z brzegu wiec rzuty raczej dlugie nei beda potrzebne. Chcialem sprzedac wedke za rownowartosc butelki wodki wiec mysle, ze zmarnowanie jej (bez bolu glowy rano) bedzie nawet przyjazne mojej watrobie Chyba, ze w sklepie (musze kupic przelotke szczytowa) znajde wedke jakiej szukam za mala kase (mam kilka wedek kupionych za 20-30 euro, ktorych bym na nic nie zamienil...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witam.Być może wątek się już pojawił ...Chciałbym zapytać kto z kolegów na forum zajmuje się przezbrajaniem fabrycznych kijów. Mam jednego Wildriver'a, na spiekach Pacific Baya i kompletnie mi nie leży. Czy ktoś z kolegów podjąłby się przezbrojenia?Dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witam.Być może wątek się już pojawił ...Chciałbym zapytać kto z kolegów na forum zajmuje się przezbrajaniem fabrycznych kijów. Mam jednego Wildriver'a, na spiekach Pacific Baya i kompletnie mi nie leży. Czy ktoś z kolegów podjąłby się przezbrojenia?Dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam.Bardzo dawno już było, jak taki sam temat zlecałem w FC. Chodziło o wymianę fabrycznych(Alu Oxyde?) na Fuji Hardloy. Wyszło nadspodziewanie dobrze a mój Wild River MF2 2,6m do 21g zyskał nowy image.Teraz, po latach doświadczeń z różnymi rodzajami zbrojenia, pewnie uczyniłbym tak samo, tylko w Alconite i z oskrobaniem z lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak jak @popper napisał. Mojego beastmastera 2.70 do 20 gramów( z pierwszej serii) przezbroił w Alconite i szczytową sic kolega z forum- Mekamil. Oskrobał go również z lakieru i tych kawałków maty, którą owinięte były przelotki zamiast omotek. A, i jeszcze obciął na moją prośbę 8 cm dolnika. Teraz kijek bardzo sympatyczny się zrobił i przyjemnie się go używa.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ile mogłoby kosztować 'oskórowanie' wędki z osprzętu, renowacja blanku i ponowne złożenie do kupy z dolnikiem zrobionym w korku? czy coś takiego jest fizycznie możliwe? Mam patyczek o bardzo fajnym blanku ale jego wykonanie fabryczne jest kitowe - nierówne gluty omotek itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 masz tutaj cennik w FChttp://www.fishingcenter.com.pl/cennik_uslug.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 O Jezuśku widzę że to przekraczałoby wartość wędziska które chcę przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Wiec zrób to sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Niestety nie mam doświadczenia w takich sprawach Pytałem z ciekawości jakie są koszta, jak dla mnie gra nie warta świeczki niestety. Jestem tylko ciekaw czy zrobienie karpiówki w pracowni zmieściłoby się w 1000-1100 zł za sztukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ze swoim blankiem to pewnie i taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 dałem ci priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Witam.Dziękuję Kolegom za podpowiedzi. Wędka przezbrojona w Minimy Pacifica Bay'a i oskrobana przez Kolegę: @Dąbek 111. Polecam doskonały kontakt orz rzeczowe podejście, wykonawcy, do sprawy.Po powrocie z urlopu postaram się wstawić zdjęcia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Ciekaw jestem zdania bardziej doświadczonych kolegów?Podobno oskrobanie blanku często ujawnia różne niedociągniecia producenta, nie żeby były zamierzone ale jak ma być lakier to obróbka (szlifowanie) blanku nie jest już tak dokładne jak w przypadku blanków gołych na dodatek część lakierów np: posiadających krzemionkowe dodatki usztywnia blank i po zeskrobaniu są miękksze od pierwotnej tzn wersji z lakierem...Tak więc taki zabieg może oprócz zmiany optycznego wizerunku i niewielkiego pomniejszenia wagi może zmienic parametry blanku co do akcji i cw, co moze byc niezbyt miłym zaskoczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Odezwę się w temacie ,gdyż jestem sprawcą ogołocenia z wszelkich powierzchni na w/w blanku .Pierwsze wrażenie po wyjęciu wędki z tuby i jej złożeniu,mniej więcej(jak można dać tyle kasy za takiego kartofla) Fakt nie jestem specjalistą w dziedzinie klenio -jazi i pstrągów.Wędka ewidentnie leciała na pysk, po oddaniu rzutu nie chciała zgasnąć chyba przez minutę,bujała się i bujała się Przelotki oryginalne to fuji alu oxy odV30 do V7 i topT.Wcześniej moje doświadczenia z okorowania wędek sprowadzały się do poważniejszych kalibrów,no ale ryzyk fizyk ,choć moim zdaniem wędce można było tylko pomóc Po zdjęciu powłoki lakierniczej jeszcze przed szlifowaniem ukazało się same piękno oryginalnego materiału, a po oszlifowaniu papierem w gradacji od500-2500 oczywiście na mokro ,lśnił jak psu jajca nie ujawniając ewentualnych ukrytych wad produkcyjnych.Ostatnim zabiegiem przed zbrojeniem było szlifowanie pastą oczywiście zakończone dokładnym przemyciem blanku spirytusem co by się glajcha pacy trzymała Blank wyraźnie zyskał na ciętości mimo doożenia jednej przelotki więcej w stosunku do oryginalnego zbrojenia.Nie Powiem trochę kombinacji było aby zachować ugięcie blanku pod obciążeniem ,które w pierwotnej wersji było bardzo ładne .Testy rzutowe jescze na taśmach wedka przeszła celująco ,więc gra była warta świeczki.Polecam takie zabiegi posiadaczom wędek tej serii,lecz nie koniecznie na nowo zakupionych,gdyż cena kija dochodzi wartości wędzisk z najwyższej półki, ale kupione w okazyjnej cenie używki jak najbardziej można poddać liftingowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Jeśli dobrze rozumiem Rafał, że to co napisałem nie potwierdziło sie w Twoich doświadczeniach?Oskalpowane blanki były ok i żadnych niedoróbek nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Z tymi ,które przerabiałem nic się nie dziejei żadnego feleru nie stwierdziłem.Z drugiej strony, kryterium w StCroix przemawiające za tym aby ukryć niedoróbki powstałe podczas produkcji blanku do mnie nie przemawia.Bo aż strach byłoby pomyśleć co znajduje się pod powłoką farby w blankach za 200$ ,któree też noszą ciekawe kolorki ,jednak nie trafiające do poniektórych gustów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 No,- to mnie trafiłeś właśnie w tym celu wypytuję w różnych miejscach bez wskazania na cokolwiek i w oczekiwaniu na obiektywne opinie... Tak jak podoba mi sie Elitka o której pisalismy ze sobą co do uzytkowych właściwości, tak po ostatniej wizycie u gościa który pokazał mi kij (po roku uzywania na trociach i łódce) jak po spotkaniu z buldogiem i ten kolor pasujący do jakiegoś dzielnego drucha, zacząłem rozważac opcje oskalpowania Elitki,- tylko chętnych na to nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Nie wydaje mi się ,aby ta farba spełniała inną rolę niż upiększającą W zasadzie z gołym grafitem nic nie powinno się dziać, zobacz takie Phenixy ,a ewentualna ochrona przed urazami przed trepem lub rozpędzoną wędką kolegi obok,lub żoną zamykającą bagażnik nie uchroni blanku żaden lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Pewnie masz racje Rafał a ja szukam smietany na gównie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Ale jak widziałeś takie na których lakier odchodzi to można pokusić się o usuniecie go jeszcze przed zbrojeniem.Bo tak to w razie czego podwójna robota.Chyba ,że to tylko przypadłośc niektórych egzemplarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Może to być przypadkowość i pewnie tak też jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi