Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Za błędy przepraszam, bo pisze z telefonu. :(

Pytanie dotyczy blanków klasy IM6 czyli nie " ostatnich hitów " lub innych grafitowych o podobnym module.

Kij o długości 2.7m, dwuczęściowy. Chciałbym aby był pod streamerka czyli klasy #6. O jakim ciężarze wyrzut powinien być spinning żeby wyszło coś pod linkę w tej klasie. Preferuję akcję moderate- fast lub fast.

Co do znalezienia " kręgosłupa" i zbrojenia to mam to już za sobą.

Proszę o podpowiedzi Kolegów którzy bawili się w tego typu przeróbki.

Dziękuje i serdecznie pozdrawiam.

Mam taki kij na zbyciu, gotowa muchówka bez kombinacji, na streamerka jak znalazł.Jak zainteresowany to wal....

Mam Koledzy wiele muchówek i wiele już przerobiłem łowiąc tą metodą od 85'.

Zapodałem temat ponieważ kolega złamał szczytówkę w bardzo fajnym kiju zrobionym na sławnych kiedyś blankach IM6 a że jest to kij z lat ok 95 + a serwisu już na nie nie ma, szukam taniego rozwiązania.

Może trafie gdzieś szczytówkę ze spinningu i przezbroję na muchową. ????

Tak sobie to kombinuję.

Pozdrówka i dziękuje.

• 1 miesiąc temu...

Cześć, wymyśliłem że zamiast kupowania kija z przeznaczeniem na średnio-cięzkie łowienie bolków spróbuję przerobić to, co leży u mnie i kurz łapie :)

Dawcą blanku jest Berkley Tactix 9 Stóp 1/3-1 uncji. Obranie z lakieru i przelotek poszło całkiem gładko, pomimo niesamowitej jego grubości (zamodyfikowałęm już jakieś kijaszki więc wstępne porównanie mam). Męcze się z uchwytem kołowrotka ale to jest do zrobienia. Martwi mnie co innego. Mianowicie: powyżej rękojeści  na długości 125mm znajduje sie odcinek blanku na który albo została założona jakaś grafitowa tuleja, mata etc lub jest to element, który łączy dwa odcinki blanku. Gdzieś czytałem że tańsze kije miewają łączony blank z kawałków. Czy byłby ktoś w stanie rozwiać moje wątpliwości? Mogę zostawić tak jak jest, choć wolałbym się pozbyć tego. Tylko też jak? Szlifować aż do ukazania sie blanku pod spodem?

Oryginalnie początek i koniec tej wstawki ograniczony był omotką szerokości około 12-15mm.

Serdecznie proszę o radę. Z robotą stoję, bo boje się otworzyć pacjenta :) Może ktoś miał podobny kij i na przykład połamał dolnik?

blank_zpsbbe249f3.jpg

Edytowane przez DanekM

Takie za 600 zlociszow tez maja laczone ;) A to juz tansza wersja nie jest :D

Pewnie ta mata to wzmocnienie tego zlaczenia. Rozni sie ta czesc blanku przed ta mata od tej za mata?

Nie, nie różni się. Patrząc, co prawda na oko, średnica blanku zmienia się płynnie.

Kuba, chyba nie do końca, bo to jest raptem na 12-stu centymetrach. Także jak na usztywnienie samo w sobie chyba za krótkie?

Myślę że w najgorszym wypadku zostawię, ale wyglądac to będzie troszkę kiepsko, bo ta mata zaczyna się 60cm od końca blanku licząc. Także wypadnie sporo powyżej zakładanego foregripu...

Edytowane przez DanekM

Hmmm, o tym nie pomyślałem :D Dlaczego? Bo w założeniu chciałbym próbować łowić bolki na Oderce a nie podczęstochowskiej Warcie...

Zostawię to jak sugerujecie, bo jeśli ta mata jest wklejona na całej powierzchni styku, to bedzie to do wyszlifowania bardzo trudne. A poza tym brak pewności, że nie bede miał blanku w trzech kawałkach i bałagan :D

Dzięki :)

Edytowane przez DanekM

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam z racji ze zamotałem się w rodbulding mam w głowie przerobić kijek jak w temacie Proszę podpowiedzcie jakie przelotki były by idealne pod plecionkę,

Chce żeby były lżejsze od oryginalnych to mam nadzieje troszkę przyspieszy kijek. 

kij ma 1.45 i do 18 gr jest.

Metoda w jakiej go używam to opad  z riperami na główkach od 5 do 12 czasem 18 ale to rzadko a rybki łowione to sandacz i szczupak.