Jozi Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Witam.Za błędy przepraszam, bo pisze z telefonu. Pytanie dotyczy blanków klasy IM6 czyli nie " ostatnich hitów " lub innych grafitowych o podobnym module.Kij o długości 2.7m, dwuczęściowy. Chciałbym aby był pod streamerka czyli klasy #6. O jakim ciężarze wyrzut powinien być spinning żeby wyszło coś pod linkę w tej klasie. Preferuję akcję moderate- fast lub fast.Co do znalezienia " kręgosłupa" i zbrojenia to mam to już za sobą.Proszę o podpowiedzi Kolegów którzy bawili się w tego typu przeróbki.Dziękuje i serdecznie pozdrawiam.Mam taki kij na zbyciu, gotowa muchówka bez kombinacji, na streamerka jak znalazł.Jak zainteresowany to wal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Mam Koledzy wiele muchówek i wiele już przerobiłem łowiąc tą metodą od 85'. Zapodałem temat ponieważ kolega złamał szczytówkę w bardzo fajnym kiju zrobionym na sławnych kiedyś blankach IM6 a że jest to kij z lat ok 95 + a serwisu już na nie nie ma, szukam taniego rozwiązania. Może trafie gdzieś szczytówkę ze spinningu i przezbroję na muchową. ????Tak sobie to kombinuję. Pozdrówka i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Cześć, wymyśliłem że zamiast kupowania kija z przeznaczeniem na średnio-cięzkie łowienie bolków spróbuję przerobić to, co leży u mnie i kurz łapie Dawcą blanku jest Berkley Tactix 9 Stóp 1/3-1 uncji. Obranie z lakieru i przelotek poszło całkiem gładko, pomimo niesamowitej jego grubości (zamodyfikowałęm już jakieś kijaszki więc wstępne porównanie mam). Męcze się z uchwytem kołowrotka ale to jest do zrobienia. Martwi mnie co innego. Mianowicie: powyżej rękojeści na długości 125mm znajduje sie odcinek blanku na który albo została założona jakaś grafitowa tuleja, mata etc lub jest to element, który łączy dwa odcinki blanku. Gdzieś czytałem że tańsze kije miewają łączony blank z kawałków. Czy byłby ktoś w stanie rozwiać moje wątpliwości? Mogę zostawić tak jak jest, choć wolałbym się pozbyć tego. Tylko też jak? Szlifować aż do ukazania sie blanku pod spodem?Oryginalnie początek i koniec tej wstawki ograniczony był omotką szerokości około 12-15mm. Serdecznie proszę o radę. Z robotą stoję, bo boje się otworzyć pacjenta Może ktoś miał podobny kij i na przykład połamał dolnik? Edytowane 13 Listopada 2014 przez DanekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Takie za 600 zlociszow tez maja laczone A to juz tansza wersja nie jest Pewnie ta mata to wzmocnienie tego zlaczenia. Rozni sie ta czesc blanku przed ta mata od tej za mata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Wg mnie jest to nałożona dodatkowa warstwa maty węglowej na blank, w celu jego usztywnienia w dolnej części ale również jako element dekoracyjny. W moim kijku http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-5#entry1345707 jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Osobiście bym to zostawił bo też sądzę iż to mata wzmacniająca/ usztywniająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Takie za 600 zlociszow tez maja laczone A to juz tansza wersja nie jest Pewnie ta mata to wzmocnienie tego zlaczenia. Rozni sie ta czesc blanku przed ta mata od tej za mata? Nie, nie różni się. Patrząc, co prawda na oko, średnica blanku zmienia się płynnie. Kuba, chyba nie do końca, bo to jest raptem na 12-stu centymetrach. Także jak na usztywnienie samo w sobie chyba za krótkie? Myślę że w najgorszym wypadku zostawię, ale wyglądac to będzie troszkę kiepsko, bo ta mata zaczyna się 60cm od końca blanku licząc. Także wypadnie sporo powyżej zakładanego foregripu... Edytowane 13 Listopada 2014 przez DanekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Także wypadnie sporo powyżej zakładanego foregripu...To upitolić z dołu kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Mam podobny dolnik wędziska. Mata jest nałożona na etapie produkcji i mocno zespolona z resztą blanku. Najlepiej potraktować to jako element dekoracyjny wędziska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Na wszelki bym zostawil, kto wie co tam kombinowali pod ta mata Zrobisz omotke po dwoch stronach tej maty i bedziesz mial element dekoracyjny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Hmmm, o tym nie pomyślałem Dlaczego? Bo w założeniu chciałbym próbować łowić bolki na Oderce a nie podczęstochowskiej Warcie... Zostawię to jak sugerujecie, bo jeśli ta mata jest wklejona na całej powierzchni styku, to bedzie to do wyszlifowania bardzo trudne. A poza tym brak pewności, że nie bede miał blanku w trzech kawałkach i bałagan Dzięki Edytowane 13 Listopada 2014 przez DanekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Daniel,zostaw jako element dekoracyjny,zakończ omotką z jakimś tipetem i będzie ładnie wyglądało.Między fore ,a ten element wstaw ładny opis,jakieś piórko, naklejkę z boleniem itp. i będzie miodzio Raptem tam będzie z 15cm miejsca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 To jest nic innego jak swego rodzaju bajer i potraktuj go właśnie tak. Zaomotkuj z obu stron i nawet możesz tam jakiś napis strzelić i zalakierować.Będzie bombowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Mam za szafa w/w kij o dł 2, 75 m cw 10-35g.Zwykly seryjniak do średniego lowienia.Mam pytanko o koszty przeróbki, by nie leciał na szczyt , był ciut lżejszy i czulszy.Ew porady jak zrobić.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wymiana przelotek na lżejsze skrobanie blanku itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Taśmy ołowianej dokładać na końcu dolnika i przykleić izolką Do momentu aż po rzucie nie zacznie wpadać w nieprzyjemną wibrację. I po tunningu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ta okuma chyba nie jest polakierowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Chyba jest nawet przelakierowana.Widzę dużo mikronow w miejscu odprysku lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Chyba jest nawet przelakierowana.Widzę dużo mikronow w miejscu odprysku lakieru.Musisz mieć rewelacyjny wzrok jak widzisz odpryski wielkości mikrona (mikrometry)... Edytowane 24 Stycznia 2015 przez maykel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Kwota jest zależna od zakresu przeróbki i użytych komponentów, a i koledzy różnie cenią swoją pracę.Popatrz po wątkach autorskich w galerii, czyje dzieła Ci odpowiadają i dogaduj się odnośnie zakresu i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Pracowałem trochę na lakierni.Przy dobrym świetle w miejscu odprysku jest widoczna grubość powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam z racji ze zamotałem się w rodbulding mam w głowie przerobić kijek jak w temacie Proszę podpowiedzcie jakie przelotki były by idealne pod plecionkę,Chce żeby były lżejsze od oryginalnych to mam nadzieje troszkę przyspieszy kijek. kij ma 1.45 i do 18 gr jest.Metoda w jakiej go używam to opad z riperami na główkach od 5 do 12 czasem 18 ale to rzadko a rybki łowione to sandacz i szczupak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Oskrob blank, wetrzyj żywicę i postaw krótkie omotki - to wystarczająco go przyspieszy. W oryginale masz tam chyba Fuji Alconite, więc wystarczająco lekkie. Możesz zacząć od mniejszej, bo na wejściu pewnie jest standardowo 16, jak to w Dragonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 no ok czyli nie ma co kombinować tak naprawdę bo nie znacznie zmienię wagę i prace. chyba ze sie mylę i warte jest to zachodu . wiec zostawię go po staremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nie napisałem, że masz go nie ruszać, ale że skrobanie i dobranie lepszego spacingu nawet z tych samych przelotek da lepszy efekt niż sama wymiana przelotek na lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi