Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

Kijek ma już pare latek i tak ostatnimi czasy myślę czy by go nie przerobić. Tylko że w tym temacie jestem zielony, więc postanowiłem napisać temat by zaczerpnąć nieco informacji, ( chociaz i tak kijek bym oddał komuś kto profesjonalnie zajmuje się budową / przeróbką wędek ). Obecnie chciałbym na pewno wymienić przelotki na coś lepszego niż jest, może go trochę przyśpieszyć, ( z tego co wiem można to zrobić poprzez usunięcie lakieru, do gołego blanku ale pewny nie jestem :D ), no i myślę o dolniku jeszcze, żeby go skrócić i ogólnie w całości zmienić na coś z ciemniejszego korka . Także jakiej wielkości i jakie przede wszystkim przelotki można by do niego dopasować ? Obecnie kijek jest na 8 przelotkach. Myślę, że 300-400 zł mógłbym przeznaczyć na przeróbkę. Oczywiście do maja jeszcze czasu a czasu także budżet także może się zmienić, ale tak poglądowo chcę zebrać trochę informacji. 

Samo robocizna (skrobanie i szlifowanie blanku, montaż rękojeści i uchwytu i nowy spacing i montaż przelotek) to koszt ok 250-300zł. Do tego materiały (przelotki, korek, uchwyt, pierścienie itp), myślę, że ze 250zł trzeba liczyć. Razem daje to jakieś 500-550zł.

Tak więc w tej cenie 300-400zł raczej się nie zmieścisz. Chyba, że sam byś to robił, to odpada koszt robocizny. Ale i tak musisz kupić wiele potrzebnych rzeczy (lakiery, nici, narzędzia), więc nie wiem czy taka przeróbka jest opłacalna... Tym bardziej, że ten blank Kongera, to nie jest jakaś super opcja...

Pytanie, czy nie lepiej pozbyć się tego Kongera i za tą kasę kupić jakiś fajny niedrogi nowy blank (np MHX lub Batson) i taki nowy blank porządnie uzbroić. Robocizna wyjdzie pewnie trochę taniej, bo nie trzeba będzie skrobać i szlifować nowego blanku ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

No trochę się przeliczyłem  :lol:.. Piękne dzięki za podliczenie tego wszystkiego. Czyli raczej nie będzie to opłacalnym pomysłem.. ponieważ sama cena ,,przeróbki,, wyjdzie wieksza od  ceny nowego patyka, zupełnie nie opłacalne. Jak na razie nie śpieszy mi się nigdzie, chciałbym jedynie mieć patyk w zastępstwo tego kongera na majówkę, także czasu jest. A co byś mógł polecić z tych blanków MHX bądź Batson ? Bo bym szukał czegoś o podobnej akcji i gramaturze do tego kongera, tzn. coś na poziomie akcji fast ze środkowym ugięciem. Byłby to patyk bardziej pod wobki. A z tego co wiem to z tymi blankami i z ich opisami to jest różnie  :lol: ...

Edytowane przez M4TYY

Sprzedaj i zrób tak jak koledzy piszą albo:

1. Skracanie dolnika sobie odpuść (chyba że ciach brzeszczotem od dołu)

2. Zdejmij sam przelotki (nie ma z tym żadnego problemu)

3. Oskrob blank i wyszlifuj na gotowe - też problemu nie ma

4. Wetrzyj żywice w blank

5. Oddaj komuś na miejscu do ekonomicznego uzbrojenia (mogą być przelotki S6 Zirconium lub podobnej klasy)

Zaletą takiego rozwiązania jest ograniczenie kosztów robocizny. Do tego nie potrzebujesz praktycznie żadnych specjalistycznych narzędzi i przyrządów.

Cenowo zmieścisz się w 150 zł no chyba ze dojdzie wysyłka wędki. 

Zalety takie że łykniesz co nie co z rzemiosła a efektem będą na pewno lepsze właściwości wędki.

Ryzyko jest takie że bardzo często na "dzisiejszych" blankach pod farbą ukryte są często skazy blanku i nie ładnie to wygląda po oskrobaniu.  

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

No także właśnie się zatrzymałem na tym blanku ST1023, przed chwilą na FC. Zobaczymy co to będzie, jeszcze kawał czasu jest może coś trafię gotowego na giełdzie ;).  A co do kongerka to prędzej go sprzedam niż zacznę z nim coś zrobić, jeszcze coś spierdziele i będzie klops  :D

• 1 miesiąc temu...

Witam. Jestem posiadaczem diaflexa light spin 2.45 m c.w. 6-20 g. Ten kij mi pasuje pod wzgledem czulosci i pracy pod ryba ale troszke zbytnio poddaje sie szczyt w podbiciu gumy. Moje pytanie odnosnie tego kija jest takie czy jest sens i mozliwosc go od gory przyciac w celu przyspieszenia pracy kija?czy jest to warte zachodu?

• 1 miesiąc temu...

Witam!

Pytanie proste dla doświadczonych rodbuilderów. Jak zdjąć przelotki z blanku, by w ich miejscu nie pozostał ślad? Podejrzewam,że w miejscu starych przelotek lakier będzie zmatowiony.  Jak ewentualne ślady (zmatowienia, rysy) zatuszować? Mam do przezbrojenia dwa blanki w kolorze burgundowym i chciałbym aby taki kolor pozostał finalnie. Do tej pory zawsze skrobałem blank, wiec tego typu dylematy nie występowały. Szukałem na forum podobnego tematu,lecz jeśli jest- umknął mojej uwadze. Każda rada mile widziana,ewentualnie link do tematu istniejącego. Dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam!

Radek

Ja przeważnie delikatnie podgrzewam samą omotkę przelotki zapalniczką, nacinam ją od strony stopki przelotki i zdejmuję z blanku. Potem w ruch idzie pasta polerska Tempo. Po paru minutach roboty przeważnie miejsce po starej przelotce nie różni się od reszty blanku.

Edytowane przez Żbiku

• 2 tygodnie później...

Witam czy jest przezbroic wedke sklepowa Konger stallion strike furion? Najbardziej chodzi mi o oskrobanie blanku w celu przyspieszenia kija i wymiane rekojesci na pelny korek. Przelotki sa dobrej jakosci jakies tam fuji wystarczajce ale kiepsko nie rowno osadzone a i ten pelny korek bym chcial zalozyc tylko czy jest sens sie w to bawic? Uchwyt tez moglby zostac ten co jest jesli to mozliwe. Najbardziej zalezy mi na przyspieszeniu blanku czy gra jest warta swieczki czy lepirj to sprzedac i tyle?

Ten Konger to bardzo fajny kijek. Kolega ma i kilka razy miałem w rękach, byłem zaskoczony zakresem obsługiwanych przynęt. Nie bawiłbym się w przezbrajanie rękojeści - o ile Ci się nie rozwaliła. Co do przelotek to sa alconite o ile się nie mylę. Możesz je zdjąć samodzielnie - nie jest to trudne, oskrobać blank i następnie zaomotkować przelotki wg uznania, a tylko o lakier poprosić któregoś z Kolegów, w okolicach Wawy spróbuj ze Zbyszkiem vel Yglo. Dla mnie bardzo ładne wykonanie detali. Zamkniesz się pewnie w 100zł + Twój czas, a efekt powinien być zauważalny.

Jeśli chcesz przyspieszyć to oprócz redukcji masy poprzez oskrobanie lakieru, rozważ obrócenie części szczytowej o 180 stopni. Różnica będzie absolutnie odczuwalna.

Kija nie miałem w ręce, więc nie znam jego charakterystyki, ale czasem małym nakładem z średniego patyka wychodzi na prawde świetna wędka. I jaka satysfakcja!

Kij w sumie za 200 zl wiec moze lepiej jednak sie nie babrac z tym tylko niech stoi jako zapas :) a swoja droga czy np jest to mozliwe i sensowne przefe wsxystlim aby zdjac z kija komponenty tj przelotki uchwyt i np kupic sam jakis tam blank "X" i na ty. Blanku uzyc tych komponentow?