Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

A popatrz na kije St.Croix (jeśli chcesz gotowca).

Oczywiście ZDECYDOWANIE NAJLEPSZYM WYJŚCIEM ;)  jest zbudowanie kija samemu, albo chociaż zamówienie w pracowni. :)

Super, już przeglądam, na K. zdecydowałem się za wielokrotnymi namowami sprzedawcy, króry mega wychwalał tego kija. Chętnie skorzystał bym z pracowni jednak jesli mialbym to robic, to pewnie musialbym miec dobry kontakt z wędkorobem bo skoro wędzisko szyte na miare to ... zastanawia mnie to, jak miałby to dla mnie "szyć" ktoś spod np. Gdańska kiedy ja jestem w Gliwicach :) 

Dlatego też w temacie wiodącym, zaproponowałem (mam nadzieję, że któryś z nich to czyta :P) kontakt prive w kwestii stworzenia dla mnie UL pod okonia na szklaku. 

Pozdr!

Marek. 

• 3 tygodnie później...

Z tego co pamiętam to były to dość ciężkawe kije o akcji medium (mmmmmeeeedium) :-)

Po zrobieniu z niej spina trzeba będzie uważać żeby przy dynamicznym rzucie szczytówka nie trafiła w lewe ucho. Teoretycznie jakieś 6-7 gramów da się rzucać ale gorzej z poprowadzeniem jakiejkolwiek przynęty stawiającej opór w wodzie.

Smukłe woblerki, smukłe gumy.

tomaszek11

Linka #6 to 10,8 zaś #7 12gram:

do lekkich woblerów 7-14g może być znakomita,jakieś wahadełka;

mam abu conolona 290#7/8 -ale za bardzo to się nie lubimy...

w zasadzie to powinienem go przerobić,bo masakrycznie zalany lakierem(ktoś próbował go chyba dodatkowo zwolnić)

blank mięsisty,akcja medium.

• 7 miesięcy temu...

Pozwolę sobie podpiąć pod temat z pytaniem w jakie przelotki jest odziany st.croix Wild River WS86MHF2 oryginał pierwszy wypust czarny blank. Różne są podania Batson forecast i Fuji Hardloy . Proszę o podpowiedź.

A i jeszcze czemu te kije są często poddawane pozbawiania lakieru i przezbrajania . Kiedyś kupiłem przezbrojony, teraz posiadam oryginał i oprócz tego że oryginał wolniej gaśnie po wyrzucie to wydaje mi się że jednak lepiej się nim operuje.

Nie miałem nigdy tego kija w rękach, ale, jeśli możesz to wstaw fotkę tych przelotek, a na pewno uda się je dopasować do jakiego konkretnego modelu.

Co do oskrobania z lakieru to specem od rodbuldingu nie jestem, ale na mój gust oskrobany blank jest szybszy, bo na blank działa mniejsza siła bezwładności ( mnieszja masa oskrobanego blanku o masę lakieru )

Stare WS miały Batsony Forecast - do tego na szczycie duże rozmiary ... Tutaj foto mojego kijka i stare przelotki

6032580_STC.jpg

Swoją drogą kolego @MALIN. to chyba później Ty go odkupiłeś z moich rąk ? Powiem Ci , że blank odchudził się o kilka g i zmienił się punkt wyważenia kija oprócz tego , ''tylko'' szybciej gasł :) - skoro nie widzisz różnicy to ok.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Stare WS miały Batsony Forecast - do tego na szczycie duże rozmiary ... Tutaj foto mojego kijka i stare przelotki

..........

Dokładnie to samo powiedział mi kiedyś pewien uznany fachowiec, gdy zachciało mi się "ulepszeń", w postaci wymiany fabrycznych przelotek, na hardloy-e.

I tak zmieniłem ;)

Hej, powie mi ktos ile może kosztowac przezbrojenie tego kija jaxon monolith xt nymph fly 3,35m, #4/5 w lepsze i lzejsze przelotki?

------------

Sam koszt przelotek to ok 100 zł.

Do tego robota, plus nici. W 300 PLN na pewno się zmieścisz. U niektórych może i w 2 setkach. :)

Hej, powie mi ktos ile może kosztowac przezbrojenie tego kija jaxon monolith xt nymph fly 3,35m, #4/5 w lepsze i lzejsze przelotki?

------------

Sam koszt przelotek to ok 100 zł.

Do tego robota, plus nici. W 300 PLN na pewno się zmieścisz. U niektórych może i w 2 setkach. :)

"Co do oskrobania z lakieru to specem od rodbuldingu nie jestem, ale na mój gust oskrobany blank jest szybszy, bo na blank działa mniejsza siła bezwładności ( mnieszja masa oskrobanego blanku o masę lakieru )"

No nie wiem czy do końca tak jest. Zależy z jakiego materiału jest blank.

Lakiery (żywice) nawierzchniowe mogą go usztywniać.

Podobnie jak przelotki dwustopkowe w muchówkach czy ich wieloskłady. Rożnie to bywa. :)

czyli oplaca sie przerabiac tego jaxona bo lepszego kija w tej cenie nie znajde do nimfy

a jakies przelotki do tego? możecie cos polecic, bo zielony w tych rzeczach jestem.

----------

Kiedyś kumpel miał do sprzedania Speedmastera przerobionego do nimfy. Chciał za niego 600 i chętnych nie było. Moze cos takiego trafisz ale cieżko pewnie bedzie, zwłaszcza w takiej cenie. :)

Co do przelotek to najwiecej widziałem tych Monolitow z jednostopkowymi SS6 od Krzyska Zielińskiego z FA. Sam ostatnio u niego brałem do kijka pod suchą. Najmniejsza (z tych na fotce) ma drut o grubości 0.55mm i oczko wewnatrz 5.2mm ale nie jest to najmniejsza z przelotek (podobno).

post-58042-0-22517800-1473623048_thumb.jpeg

To może pytanie z serii nieprzyzwoitych. Przezbrojenie casta na spin?  :D

Mam HMX-a Fenwicka który mi pasuje, ale jednocześnie irytuje bo to cast przy tej długości. Czy kręgosłup wędki jest odwrócony w stosunku do blanków spinningowych? Chciałbym go przezbroić w Alconite powiedzmy od Y25 i na szczytówce tunel z Fenwickowych tytanów L5 oraz wymiana foregripa na jakiegoś DPS-a z zachowaniem oryginalnego korka od uchwytu w dół. Spacing mocno się zmieni? To takie 8-20lb typowo pod cranckbaity o parabolicznym ugięciu.

Czyli przezbrojenie o 180 stopni. O to mi chodziło, dzięki kolego :)

Nieeee. Przelotki zostają po tej samej stronie a uchwyt o 180st.

Oczywiscie przelotki zmieniasz na takie jakie chcesz. Wtedy akcja pozostanie ta sama..... prawie. Pamiętaj że przelotki na podwójnych stopkach usztywniają blank. Choć niektórzy mają inne zdanie i twierdzą że zmiękczają, bo waga ich plus dwie omotki jest większa.

• Like 1