kpt.przygoda Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 A popatrz na kije St.Croix (jeśli chcesz gotowca).Oczywiście ZDECYDOWANIE NAJLEPSZYM WYJŚCIEM jest zbudowanie kija samemu, albo chociaż zamówienie w pracowni. Super, już przeglądam, na K. zdecydowałem się za wielokrotnymi namowami sprzedawcy, króry mega wychwalał tego kija. Chętnie skorzystał bym z pracowni jednak jesli mialbym to robic, to pewnie musialbym miec dobry kontakt z wędkorobem bo skoro wędzisko szyte na miare to ... zastanawia mnie to, jak miałby to dla mnie "szyć" ktoś spod np. Gdańska kiedy ja jestem w Gliwicach Dlatego też w temacie wiodącym, zaproponowałem (mam nadzieję, że któryś z nich to czyta ) kontakt prive w kwestii stworzenia dla mnie UL pod okonia na szklaku. Pozdr!Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legion Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Mam pytanie do kolegów znających budowy wędek,Jest na Alle....wędka jak w tytule,Chcę przerobić ją na spinning jak by to wyszło?,czy warto?,jaki by był mniej-więcej ciężar wyrzutu.Za wszystkie rady będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam to były to dość ciężkawe kije o akcji medium (mmmmmeeeedium) :-)Po zrobieniu z niej spina trzeba będzie uważać żeby przy dynamicznym rzucie szczytówka nie trafiła w lewe ucho. Teoretycznie jakieś 6-7 gramów da się rzucać ale gorzej z poprowadzeniem jakiejkolwiek przynęty stawiającej opór w wodzie.Smukłe woblerki, smukłe gumy. tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Linka #6 to 10,8 zaś #7 12gram:do lekkich woblerów 7-14g może być znakomita,jakieś wahadełka;mam abu conolona 290#7/8 -ale za bardzo to się nie lubimy...w zasadzie to powinienem go przerobić,bo masakrycznie zalany lakierem(ktoś próbował go chyba dodatkowo zwolnić)blank mięsisty,akcja medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Pozwolę sobie podpiąć pod temat z pytaniem w jakie przelotki jest odziany st.croix Wild River WS86MHF2 oryginał pierwszy wypust czarny blank. Różne są podania Batson forecast i Fuji Hardloy . Proszę o podpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Pozwolę sobie podpiąć pod temat z pytaniem w jakie przelotki jest odziany st.croix Wild River WS86MHF2 oryginał pierwszy wypust czarny blank. Różne są podania Batson forecast i Fuji Hardloy . Proszę o podpowiedź. A i jeszcze czemu te kije są często poddawane pozbawiania lakieru i przezbrajania . Kiedyś kupiłem przezbrojony, teraz posiadam oryginał i oprócz tego że oryginał wolniej gaśnie po wyrzucie to wydaje mi się że jednak lepiej się nim operuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Nie miałem nigdy tego kija w rękach, ale, jeśli możesz to wstaw fotkę tych przelotek, a na pewno uda się je dopasować do jakiego konkretnego modelu. Co do oskrobania z lakieru to specem od rodbuldingu nie jestem, ale na mój gust oskrobany blank jest szybszy, bo na blank działa mniejsza siła bezwładności ( mnieszja masa oskrobanego blanku o masę lakieru ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Stare WS miały Batsony Forecast - do tego na szczycie duże rozmiary ... Tutaj foto mojego kijka i stare przelotkiSwoją drogą kolego @MALIN. to chyba później Ty go odkupiłeś z moich rąk ? Powiem Ci , że blank odchudził się o kilka g i zmienił się punkt wyważenia kija oprócz tego , ''tylko'' szybciej gasł - skoro nie widzisz różnicy to ok. Edytowane 5 Września 2016 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Stare WS miały Batsony Forecast - do tego na szczycie duże rozmiary ... Tutaj foto mojego kijka i stare przelotki ..........Dokładnie to samo powiedział mi kiedyś pewien uznany fachowiec, gdy zachciało mi się "ulepszeń", w postaci wymiany fabrycznych przelotek, na hardloy-e.I tak zmieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Tak właśnie było Szymon82, nabyłem od Ciebie po przeróbce później sprzedałem wiele patyków w tej klasie się przewaliło i znowu kupiłem WS w oryginale z tego co pamiętam to przezbrajałeś go u p. Kawalca.Fakt ten od Ciebie był lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Dzięki Panowie za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Hej, powie mi ktos ile może kosztowac przezbrojenie tego kija jaxon monolith xt nymph fly 3,35m, #4/5 w lepsze i lzejsze przelotki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Hej, powie mi ktos ile może kosztowac przezbrojenie tego kija jaxon monolith xt nymph fly 3,35m, #4/5 w lepsze i lzejsze przelotki?------------Sam koszt przelotek to ok 100 zł. Do tego robota, plus nici. W 300 PLN na pewno się zmieścisz. U niektórych może i w 2 setkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Hej, powie mi ktos ile może kosztowac przezbrojenie tego kija jaxon monolith xt nymph fly 3,35m, #4/5 w lepsze i lzejsze przelotki?------------Sam koszt przelotek to ok 100 zł. Do tego robota, plus nici. W 300 PLN na pewno się zmieścisz. U niektórych może i w 2 setkach. "Co do oskrobania z lakieru to specem od rodbuldingu nie jestem, ale na mój gust oskrobany blank jest szybszy, bo na blank działa mniejsza siła bezwładności ( mnieszja masa oskrobanego blanku o masę lakieru )"No nie wiem czy do końca tak jest. Zależy z jakiego materiału jest blank. Lakiery (żywice) nawierzchniowe mogą go usztywniać. Podobnie jak przelotki dwustopkowe w muchówkach czy ich wieloskłady. Rożnie to bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) czyli oplaca sie przerabiac tego jaxona bo lepszego kija w tej cenie nie znajde do nimfya jakies przelotki do tego? możecie cos polecic, bo zielony w tych rzeczach jestem. Edytowane 11 Września 2016 przez lukaszryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Nie jestem znawcą. Ale, oskurowałem kilka kijków. ( Hm, ktoś to zrobił na moje zlecenie). Zawsze było na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 czyli oplaca sie przerabiac tego jaxona bo lepszego kija w tej cenie nie znajde do nimfya jakies przelotki do tego? możecie cos polecic, bo zielony w tych rzeczach jestem.---------- Kiedyś kumpel miał do sprzedania Speedmastera przerobionego do nimfy. Chciał za niego 600 i chętnych nie było. Moze cos takiego trafisz ale cieżko pewnie bedzie, zwłaszcza w takiej cenie. Co do przelotek to najwiecej widziałem tych Monolitow z jednostopkowymi SS6 od Krzyska Zielińskiego z FA. Sam ostatnio u niego brałem do kijka pod suchą. Najmniejsza (z tych na fotce) ma drut o grubości 0.55mm i oczko wewnatrz 5.2mm ale nie jest to najmniejsza z przelotek (podobno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 To może pytanie z serii nieprzyzwoitych. Przezbrojenie casta na spin? Mam HMX-a Fenwicka który mi pasuje, ale jednocześnie irytuje bo to cast przy tej długości. Czy kręgosłup wędki jest odwrócony w stosunku do blanków spinningowych? Chciałbym go przezbroić w Alconite powiedzmy od Y25 i na szczytówce tunel z Fenwickowych tytanów L5 oraz wymiana foregripa na jakiegoś DPS-a z zachowaniem oryginalnego korka od uchwytu w dół. Spacing mocno się zmieni? To takie 8-20lb typowo pod cranckbaity o parabolicznym ugięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Nikt nic o kręgosłupie blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Poszukaj w innych wątkach. Temat niejednokrotnie walkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Nikt nie pisał o takim przezbrojeniu. Zawsze na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Jak chcesz zachowac ta sama akcje, musisz przekrecic uchwyt. Spacing zmieni sie napewno, ale to jakas tabelka fuji na poczatek mozesz sie posluzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Czyli przezbrojenie o 180 stopni. O to mi chodziło, dzięki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Czyli przezbrojenie o 180 stopni. O to mi chodziło, dzięki kolego Nieeee. Przelotki zostają po tej samej stronie a uchwyt o 180st. Oczywiscie przelotki zmieniasz na takie jakie chcesz. Wtedy akcja pozostanie ta sama..... prawie. Pamiętaj że przelotki na podwójnych stopkach usztywniają blank. Choć niektórzy mają inne zdanie i twierdzą że zmiękczają, bo waga ich plus dwie omotki jest większa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Dwustopkowe prze-sztywniają i ugięcie staje się 'schodkowe',ciężarem (także dodatkowych omotek) blank zwalniają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi