Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

Stary lakier sie skrobie.

Pózniej 240/320/500/800/1000 jak ktoś jest świrkiem. ;)

Poczytaj wątki @Paavo i @fliser wiele razy pisali o tym do i jak. Nawet włókninami do polerowania samochodów "szlifują".

@Tomasz eS też dokładnie opisywał jak robi swoje kije.

Z tym szfilowaniem to ostrożnie i nie od 240 tylko od 400 lepiej zaczynać,a włóknina ścierna zamiast papieru sprawdza się jak najbardziej elegancko.Ogólnie im mniejszy moduł materiału tym delikatniej należy z nim postępować,żeby nie przesadzić.Najlepsze narzędzia do skrobania to ostrze nozyczek przy dość grubych i twardych lakierach,przy cieniutkich nożyk do tapet...oczywiście ostrza trzymamy pod kątem 90 st. do blanku podczas pracy.

Może źle się wyraziłem, chodziło mi o szlifowanie śladów po omotkach na starym lakierze. Mam oryginalnie brązowy mat który baaardzo mi się podoba.

Ściągniesz przelotki,to będzie wszystko jasne...jak lakier-farba jest cieniutka to bedzie lipa i śladów nie usuniesz,jeśli jeśli tego malowania jest dość grubo to zapopatrz się w papier 1500-2000-2500-3000 i bardzo delikatnie oszlifuj miejsce po przelotkach,tylko nie na mokro,bo wielu popełnia ten błąd...papier stosowany na mokro dużo mocniej zbiera materiał (o jakieś od 30-45%) i stosując na mokro powiedzmy gradację 2000,wychodzi nam tak jak po 1000 na sucho.

Edytowane przez Paavo

Ale chyba niewiele

Hej oczywiście że da się zrobić tylko akcja i cw kija ulegnie zmianie.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale chyba nie będą to jakieś wielkie różnice? Chodzi mi przede wszystkim o długość, mam 3 wildrivery a jeden na łódkę jest mi potrzebny. I to właśnie ten do 21gr(realnie do 30) jak mu trochę mocy przybędzie to git :)

Edytowane przez polifem8

Ale chyba niewiele

Zdaję sobie z tego sprawę, ale chyba nie będą to jakieś wielkie różnice? Chodzi mi przede wszystkim o długość, mam 3 wildrivery a jeden na łódkę jest mi potrzebny. I to właśnie ten do 21gr(realnie do 30) jak mu trochę mocy przybędzie to git :)

Mocy mu nie przybędzie. Kołkowatości ...Pewnie tak.

• Like 5

Miałem na myśli bardziej "ambitne" skrócenie tzn.górną część dolnika i dolną szczytówki i wstawienie spigota.

To w tym wypadku też rewelacji nie będzie,bo najprowdopodobniej powstanie przesztywnienie na złączu...

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Tak tylko jak tak zrobisz to dolna część w stosunku do górnej będzie za sztywna. Poza tym jak skrócisz górną część dolnika i dolną szczytowki to w miejscu łączenia blanków będziesz miał różne średnice wewnętrzne i zewnętrzne.

Edytowane przez gringo

Panie Arturze, a nie jest przypadkiem na odwrót?

Jeśli zrobimy tak:

Miałem na myśli bardziej "ambitne" skrócenie tzn.górną część dolnika i dolną szczytówki i wstawienie spigota.

To chyba szczyt powinien być słabszy, bo przycinamy mocniejszą część, a dół mocniejszy bo przycinamy słabszą?

Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.

To bardzo ryzykowny zabieg... dobranie sztywności spigota aby nie było przesztywnień to wyższa szkoła jazdy. Zakładam oczywiście, że jest to możliwe do wykonania (patrz post @poppra wyżej).

CW nie zwiększysz, akcje prawdopodobnie zaburzysz... Masa roboty - spigot, przewiązanie przelotek (koszty) a rezultat mocno niepewny.  

Czy się opłaca aby skrócić kilka cm? Moim zdaniem nie. Lepiej kupić albo ukręcić coś nowego, krótszego.

• 4 tygodnie później...

mam techniczne pytanie a na forum nie mogę znaleźć ile lakieru do omotek mniej więcej kupić na pierwsza wędkę dodam ze przelotki jednostopowe w wędce monolith

Ile przelotek?

Ja na 2.7m przy jednostopkowych (10szt-w tym dwa strippingi) plus szczyt, zużywam na dwie warstwy max 4-5ml (2.5 zywica plus 2.5ml utwardzacz). Dozuje to strzykawką insulinową. Na pierwsze przesączanie 2x0.4ml. Druga końcowa warstwa, 2x0.7ml, przy szczytowce (9 omotek jednostopkowych).

_________

Edytowane przez trout master