SkiDivPL Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Jeszcze jedno, jako że nie można w tej chwili ustalić kosztów tej szczytówki uprzedzili mnie, że należy liczyć się z ceną ok 50% nowego kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Poszukaj w necie namiarów na ukraińskiego dystrybutora i napisz do nich po angielsku mail. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Ok, dzięki za namiar, mail już poszedł.Kilka dni temu napisałem do niemieckiego przedstawiciela i niestety nie doczekałem się odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Z tego co się orientuje, to Niemcy, tak samo jak Polska, biorą MC z Ukrainy. Wiec i Niemcy i nasi to tacy "dystrybutorzy dystrybutora ukraińskiego" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Reakcja dystrybutora z za wschodniej granicy natychmiastowa.Niestety odpowiedź dla mnie niezbyt szczęśliwa: "It is really hard to answer on the time question. Usually it takes about 6 months on order. But on this model tip may not arrive at all. We can make order on your name and inform you if it will arrive." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Panowie rodbuilderzy. Marzy mi się przezbrojenie (bez skrobania) dwóch wędek czyli skrócenie ich dolników oraz wymiana przelotek na jakieś możliwie lekkie. Jedna to shimano technium, a druga to sg xlnt. Obydwie w długości około 270 cm. i c.w. około 25 g. W związku z tym dwa pytanka. Jaki koszt przezbrojenia patyka przez specjalistę ? Może być priv. I drugie. Jaki konkretnie set przelotek zakupić po te przeróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Sławek sg xlnt nie znam ale z techniumem będziesz miał problem. Miałem takiego i też o tym myślałem ale poszedł do ludzi. Żeby skrócić dolnik trzeba zdjąć przelotkę z dolnego składu zdemontować uchwyt/najczesciej zniszczyć go, zdjąć trochę korka, zamontować nowy uchwyt - z tym wszystkim problemu nie ma choć trochę roboty jest.Nowy set - tu jest problem bo w oryginale zdecydowanie za mało przelotek do tego pierwszą trzeba by dać bliżej kołowrotka. Zostaną ślady po starych przelotkach. Skrobanie - darowałem sobie ze względu na oplot. Jak coś to dzwoń bo trochę kijaszków już przerobiłem to może podpowiem (na pewno się tego nie podejmę ) Edytowane 4 Października 2017 przez siatkaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedz. Może w takim razie rzeczywiście je sprzedać i złożyć albo kupić coś pod siebie, bo technium które chciałem poprawić ma jeszcze fabryczne opakowanie ☺ Edytowane 4 Października 2017 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Witam Panowie Szukam wątku Kolegi, który szykował (skrobał, czyscił, malował, zakładał nowe przelotki) do swojego DDR-owskiego szklaka.Czy to tu czy w innym dziale?Dodatkowo dwa pytania.1) Czy do wiązania przelotek mogę zastosować nici metalizowane?2) Najtańszy, a zarazem w miarę dobry lakier do omotek. Co sądzicie o lakierach kładzionych raz, a nie dwa. Macie na oku taki lakier? Dzięki za info. Za chwile chcę wystartować z przeróbką mojego DDR-owskiego szklaka. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Kiedys przerobilem sobie pickerka, nici do szycia, lakier do drewna. Wytrzymalo to wszystko 15 lat, pewnie by dalo i dluzej, ale zmienilem koncepcje i cos innego bede budowal na tym blanku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 O mnie chodzi ? http://jerkbait.pl/topic/9509-mikul-początki/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Cześc Kolego Tak, chodzi o Ciebie.Pamiętałem że był taki artykuł...dzięki. Chętnie poczytam raz jeszcze... PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Z nićmi nie kombinuj zrób z tego z czego się robi ,nici krawieckie nie nadają się.Tylko nylon choć sam kombinowałem z nićmi ozdobnymi dedykowanymi zwykłemu ozdobnemu szyciu(kolory metaliki). Temat lakieru najprostszy sposób klej Distal szybko wiążący suszarka do włosów i masz tzw.szybki montaż .I omotki masz gotowe w kilkanaście minut .Pozdrawiam Fred A . Edytowane 13 Października 2017 przez Fred A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Nici do omotek, to nie sa specjalistyczne jakieś Są tylko konfekcjonowane przez firmy specjalistyczne.W firmie w której pracuję, działała kiedyś hafciarnia i dokładnie takie same nici jak do omotek były uzywane do haftów maszynowych Były nawet w ofercie tychże firm rodbuildingowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Nylon – handlowa nazwa poliamidówA że plecionka to również poliamid- więc odwinąłem kawałek z kołowrotka na omotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Nie dajmy się zwariować.Nikt nie produkuje czegoś takiego, jak nici do omotek. To standardowe nici krawieckie, tylko z odpowiednio dobranego materiału. Edytowane 13 Października 2017 przez Durzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 no nie tak do końca standardowe , raczej ze specjalistycznych serii, albo inaczej specjalistycznego stosowania.Niemniej, podobnie do nici służacych do wiązania much sa to nici stosowane w okreslonych zastosowaniach w krawiectwie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Różnica jest w zasadzie tylko w grubości. Materiał jest ten sam, co w niciach z pasmanterii.Oczywiście nie wszystkich, nici z domieszką bawełny, czy jedwabiu naturalnego odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Uwierz mi ;-)pracuje przy tym i mam pełny przegląd nici wszelakich :-)Te nadające się do rodbuildingu oraz do flytyingu, to nici do haftu maszynowego, do ozdobnych lamówek i kilka rodzajów nici do specjalistycznych maszyn, w tym nici jednopasmowe nieskręcane, nici jedwabne, metalizowane itp...Zdarzają się i w pasmanteriach takie które się nadają, ale byłbym ostrożny z nimi i zrobił najpierw próbę, bo oprócz tego ze pod lakierem straszliwie się "zmechacą" to i bywa ze skurczą, a to juz nie jest fajne... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Jestem więcej niż pewien, że masz rację.Swoje opinie opieram na dość krótkim epizodzie związanym z rodbuildingiem, którego większą częścią był właśnie wybór nici Jak znajdę chwilę czasu i jakąś muzę , to opiszę cały proces. Może to być dobrą nauką dla wielu początkujących.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 HejPotrzebuję "przerobić" mojego pstrągowego MEGABASSa Pagani. Wędka była złamana jakieś 10 lat temu zaraz za gwintem, tam gdzie widać kawałek brązowej korkogumy. Obecnie co mnie bardzo drażni wewnątrz blanku coś "lata" tzn zlatuje w zależności od tego czy wędka jest do góry czy na dół. Przypuszczam, że to kawałek żywicy lub coś podobnego. Od góry wędka ma spigot więc nie da się tego wyjąć, trzeba znów "załamać-przeciąć" w miejscu gdzie wcześniej i wyciągnąć gada przy okazji chcę zmienić dolny korek na piankę, sam bym to zrobił, ale nie mam narzędzi i czasu, a najważniejsze w tym wszystkim by UCHWYT został nie połamany ani pocięty, może da się go jakoś zdjąć i ewentualnie resztę korków też wymienic na piankę?? Nie wiem....chcę by ktoś zrobił "rozbrojkę" mojego patyka oczywiście odpłatnie. Kto się podejmie? Czekam na propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Polecam kolegę @filser.Ma skill'a. btwZmiana na piankę? w takim klasyku? jakoś nie mogę się z tym pogodzić...daj nowy korek i będzie jak nowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Polecam kolegę @filser.Ma skill'a. btwZmiana na piankę? w takim klasyku? jakoś nie mogę się z tym pogodzić...daj nowy korek i będzie jak nowa. Zobaczę jeszcze z ta pianką...ale nie lubię korków.... wole carbony i innej cuda...oryginalny japoński korek to pełno szpachli Edytowane 15 Października 2017 przez MefistoFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Cześć. Ten kawałek który hałasuję da się wyjąć po zdemontowaniu dolnego korka.Jeżeli nie chcesz ruszać uchwytu to górny korek można wymienić po zdemontowaniu przelotki.Ostatnio poprawiałem megabassa i była niezła gimnastyka z doborem odcienia nici... Czy ten kawałek korka między gwintem, a uchwytem jest ruchomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Już sobie powiększyłem???? Jeżeli da się zdjąć kontre, czyli te dwa pierścienie to środkowy korek też się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi