MefistoFishing Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Cześć. Ten kawałek który hałasuję da się wyjąć po zdemontowaniu dolnego korka.Jeżeli nie chcesz ruszać uchwytu to górny korek można wymienić po zdemontowaniu przelotki.Ostatnio poprawiałem megabassa i była niezła gimnastyka z doborem odcienia nici... Czy ten kawałek korka między gwintem, a uchwytem jest ruchomy? chłopie nie da się tak jak mówisz..bo pisałem, że wędka była złamana i gdzie, i tam jest wklejony tez kawałek złącza, i nic nie da odkręcenie dołu, górnego korka nie wiem bo jest tam metalowy pierścień, ale nietypowybo półokrągły....nici są mało istotne bo raczej takie same widziałem w jaxonach metaliczny brąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Nie zrozumieliśmy się????.Żeby wymienić dolny korek na piankę trzeba usunąć tą ozdobną pinezkę na końcu kija.Ten kto naprawiał kija prawdopodobnie wkleił rurkę, a nie czopa więc jest szansa, że nie trzeba będzie ciąć.Problem to ten metalowy pieścień na samym końcu gwintu.Jeżeli nie zejdzie to wymiana środkowego korka się komplikuję.Góra powyżej uchwytu to tak jak Ci napisałem.Nie kolor a odcień jest ważny. Brązów jest kilka, a nawet ta sama nić w używanym kijku może się różnić,UV robi swoję.To fajny kijek i sztuką jest to zrobić tak,żeby nie było widać, że to nie fabryka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Nie zrozumieliśmy się.Żeby wymienić dolny korek na piankę trzeba usunąć tą ozdobną pinezkę na końcu kija.Ten kto naprawiał kija prawdopodobnie wkleił rurkę, a nie czopa więc jest szansa, że nie trzeba będzie ciąć.Problem to ten metalowy pieścień na samym końcu gwintu.Jeżeli nie zejdzie to wymiana środkowego korka się komplikuję.Góra powyżej uchwytu to tak jak Ci napisałem.Nie kolor a odcień jest ważny. Brązów jest kilka, a nawet ta sama nić w używanym kijku może się różnić,UV robi swoję.To fajny kijek i sztuką jest to zrobić tak,żeby nie było widać, że to nie fabryka. Pozdrawiam no tak....a ty to byś zrobił? musi być tak by było jak nowe o wymianie przelotek tez myslałem na torzite, ale nie wiemc zy to nie przesada bo tam są tytanowe sic przecież więc chyba szkoda kasy...szczytowa jest wymieniona na torzite bo w oryginału wyleciał pierścień ze 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Przelotki masz dobrej klasy więc bez sensu je ruszać. Jest końcówka sezonu i przy tej ilości wędek które muszę ogarnąć w tym sezonie poprostu już nie dam rady.Jeżeli nikogo nie znajdziesz to w zimie da radę.Jak by co to pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Przelotki masz dobrej klasy więc bez sensu je ruszać. Jest końcówka sezonu i przy tej ilości wędek które muszę ogarnąć w tym sezonie poprostu już nie dam rady.Jeżeli nikogo nie znajdziesz to w zimie da radę.Jak by co to pisz na priv. czaję....ale na 1 luty musze to mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarenkazaglady Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Zobaczę jeszcze z ta pianką...ale nie lubię korków....Klasyczny korek trza po jakims czasie szpachlowac niestety.A wstawianie Evki do takiego kija to barbarzyństwo trochu... Moze warto pomyslec o kompromisie?Np.: http://s6.ifotos.pl/img/kor-tiger_qreqaqe.jpg Generalnie to sporo zabawy moim skromnym zdaniem bedzie przy Twoim kijaszku...I pytanie: czy warto wstawiac komlet Torzitow do 10letniego kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Klasyczny korek trza po jakims czasie szpachlowac niestety.A wstawianie Evki do takiego kija to barbarzyństwo trochu... Moze warto pomyslec o kompromisie?Np.: http://s6.ifotos.pl/img/kor-tiger_qreqaqe.jpg Generalnie to sporo zabawy moim skromnym zdaniem bedzie przy Twoim kijaszku...I pytanie: czy warto wstawiac komlet Torzitow do 10letniego kija? fajny ten tygrys a gdzie to kto ma? nie bardzo lubie korkogumy bo sa cięzkie, ale ta jest nawet ładna...torzitów chyba nie warto...kij stary ale to bez znaczenia bo i tak żaden inny nie ma takiego designu, świetnie mi się na niego łowi choć kupiłem teraz jeszcze boronowego UFM super Stinger. na próbę jak nim sie będzie chytać pstrągi....to co sarenka? wysyłac ci mojego paganiego i załątwisz tygrysy i zrobisz sekcję/rozbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarenkazaglady Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Z tym czyms co lata w srodku daloby sie zrobic porzadek ale reszta przedwsięwzięcia nie jest chyba rózowa... Martwi mnie trochu "pancerne" uzbrojenie tego kijaszka.I fakt ze był już kiedys "łatany".Czy pytałeś w jakiejś profesjonalnej pracowni o zabieg?Wiem co to jest sentyment ale może warto odpuscić i pójść z duchem czasu i technologii Mefisto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Z tym czyms co lata w srodku daloby sie zrobic porzadek ale reszta przedwsięwzięcia nie jest chyba rózowa... Martwi mnie trochu "pancerne" uzbrojenie tego kijaszka.I fakt ze był już kiedys "łatany".Czy pytałeś w jakiejś profesjonalnej pracowni o zabieg? Wiem co to jest sentyment ale może warto odpuscić i pójść z duchem czasu i technologii Mefisto? nie wiem...chcę go doprowadzić by mi dalej służył...nie pytałem nigdzie ejszcze poza forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Piotrek, jak sądzę, rozebrałby cały dolnik i złożył pięknie z nowym korkiem.Owszem, ładny korek będzie 5x droższy od tej pianki, ale i efekt końcowy 100x lepszy.To przecięcie blanku i naprawa to pryszcz. Z dolnikiem będzie dużo roboty, ale moim zdaniem warto ratować ten kij.Napisz do niego, może znajdzie czas jak poczuje wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Piotrek, jak sądzę, rozebrałby cały dolnik i złożył pięknie z nowym korkiem.Owszem, ładny korek będzie 5x droższy od tej pianki, ale i efekt końcowy 100x lepszy.To przecięcie blanku i naprawa to pryszcz. Z dolnikiem będzie dużo roboty, ale moim zdaniem warto ratować ten kij.Napisz do niego, może znajdzie czas jak poczuje wyzwanie. dobra to atakuję tego montera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Karaś Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Jak przeróbka nie wyjdzie to zapraszamy do nas, mamy tego klasyka w orginale "funkiel nówkę" Edytowane 17 Października 2017 przez Złoty Karaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Jak przeróbka nie wyjdzie to zapraszamy do nas, mamy tego klasyka w orginale "funkiel nówkę" Nie chce nowej sztuki ( sam bym przecież sobie mógł sprowadzić ) ale chcę moją po tuningu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Ja bym to zrobił jeszcze inaczej, wywierciłbym dziurkę tam gdzie lata to tałatajstwo, przez dziurkę za pomocą strzykawki zaaplikował klej i zwyczajnie unieruchomił grzechotkę na koniec zaślepił dziurkę i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Nie. Wtedy każde większe naprężenie blanku skończy się złamaniem w miejscu dziury.Trzeba przeciąć, wyjąć to latające coś, wstawić grafitowy sztyft , ładnie skleić i dać omotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Klasyczny korek trzeba szpachlować? Panowie, to nie tak. Klasyczny korek można szpachlować i trzeba się z tego cieszyć. Pianka ma jednolitą strukturę, jak się zciucha, to w grę wchodzi tylko toczenie albo wymiana. Podobnie burnt, tiger, burl; myślicie, że to trwałe korki? Pojedynczych uszkodzeń tak nie widać, ale niestety dość szybko się wycierają. IMO przyzwoity flor to najładniejszy i najtrwalszy materiał na rękojeść. Mam sandaczówki na florze od Marcii (fakt, że po niewielkiej selekcji), których używam od kilku lat: praktycznie nie noszą śladu zużycia - w przeciwieństwie do pianek i korków egzotycznych. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisspin Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Witam. Ktoś z forumowych kolegów przerabiał St. Croix z wersji castingowej na spinningową. Mam nową LEC90HF2 i zastanawiam się czy warto. Może ktoś wie jaki jest koszt przerobienia na wersję spinningową i ma doświadczenie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Robocizna pewnie od 300zl w górę + graty. Chyba nie do końca się opłaca biorąc pod uwagę że używki trafiają się czasem w okolicach tysiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Koledzy, korci mnie przezbrojenie wędki, którą ostatnio kupiłem. Jest to Major Craft FirstCast FCS-T732L do 7 g. Tubular, nie wklejka. W sumie kijek strasznie zły nie jest, ale jest marnie uzbrojony w przelotki. Totalnie nie pasuje mi ich rozmiar i rozmieszczenie. Blank jest lakierowany.I teraz tak - czy jest szansa tak delikatny kijek oskrobać? Bo przy zmianie przelotek trzeba będzie je poprzestawiać i myślę że żeby nie zostały ślady skórowanie jest konieczne.W jakie, doradźcie, jeśli już przelotki iść? Głównie będę łowił kołowrotkiem wielkości shimanowskiej 2500, cieniutką plecionką (0,2-0,4PE), więc raczej minimy bym odpuścił.Kij kosztował trzy stówy, więc też raczej w torzite nie ma sensu go zbroić Alconite? Może jeszcze jakieś inne?Jak rozmiarowo?Oczywiście liczę się z tym, że utracę na kij gwarancję, która trwa dopiero z dwa tygodnie.Może jednak sprzedać i kupić coś innego? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Kup set od chłopaków z Rodmasu. Mają fajne lekkie, pocienione przelotki. Nazwijmy je kopią torzitte. Widziałem i wyglądają naprawdę bardzo fajnie ...Set do długiego kija (280cm) kosztuje ok 200zł- więc praktycznie cena nowych alconite . Szczerze polecam .Jeśli chodzi o przezbrajanie - zrozumcie kolegów RB ,którzy się tym zajmują ,że to nie jest taka prosta sprawa . Przeważnie seryjne kije mają niechlujnie położony lakier i rozlany o kilka mm za dużo . Więc kwestia zdjęcia przelotek i założenia ich na nowo bez skrobania jest ciężka do wykonania. Tak aby nic nie było widać... Najlepiej jest blank oskrobać i na nowo polakierować - ale to już są duże koszta . Więc kija za 200 -czy tam 300 chyba nie warto tak tuningować - chyba ,że macie do niego sentyment -wtedy jak najbardziej. Pozdrawiam PAweł Edytowane 6 Listopada 2017 przez "Paweł" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Hmm, jeśli chodzi o skrobanie to myślałem o wykonaniu tego we własnym zakresie. Kilka patyków oskórowałem, tylko trochę mocniejszych. Przy takim blanku mam trochę wątpliwości czy to wykonalne zwykłym tapeciakiem/papierem/pastą. I raczej zostawiłbym goły grafit po takim zabiegu, bez wcierki/malowania. Ale skoro sensowne przelotki kosztują przynajmniej połowę wartości kija, (polecano mi też Alpsy) to może lepiej ręce pod tyłek i albo zaakceptować albo sprzedać i poszukać czegoś innego.Dzięki koledzy za rozwianie moich wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Jak dla mnie opłacalne to to nie będzie nigdy przy takim blanku...Tylko jeśli jest to kijek z którym jest się związanym "emocjonalnie" ma to sens - w innym wypadku, nie bardzo... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonF Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 WitamChciałbym dowiedzieć się, czy jest możliwa zamiana uchwytu vss na kskss w trinisie neo? mam 702UL właśnie z kskss który mi bardzo pasuje, a teraz dokupiłem 662MH i tam już vss mi kompletnie nie leży.Czy jest osoba, która by się podjęła takiej przeróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Pewnie że jest to wykonalne , jednak aby to zrobic od góry , trzeba zdjąć przelotkę z dolnika, a przerabiając dolnik od dołu trzeba by potem nowy butt grip zrobić.Poza tym VSS zabudowuje dużo więcej dolnika niż skss, więc trzeba będzie to jakoś estetycznie wykończyć...Tak jak mówię , wykonalne to jest , tylko to sporo roboty, no i trzeba jakieś ładne wykończenie dolnika przy nowym uchwycie wykombinować, jeśli chciałbys go mieć w tak ascetycznej wersji jak na zdjęciu które pokazałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonF Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Wstawiłem trochę bardziej czytelne zdjęcie żeby było wiadomo o co dokładnie chodzi ( a raczej jakie jakie są problemy z tym kijkiem).Kompletnie nie znam się na rodbuildingu więc gdybym walnął gafę proszę o wyrozumiałość Od strony butt gripu chyba może być problem gdyż nie wsadzimy pierścieni ozdobnych ponieważ blank ku dołowi zwiększa swoją średnicę ( chyba że pierścienie mają na tyle luzu że je się nasunie od dołu a potem się ładnie obrobi ).Jeżeli by robić od góry przy logo Sakura są dwa zgrubienia ( to chyba taśma z nadlewką lakieru ). Może to usunąć a potem to odtworzyć? Pod vss chyba jest widoczny goły blank to jego by się tylko pomalowało bezbarwnym lakierem.Czy są kskss-y lakierowane czy kupuje się je plastikowo-żywo-matowe?Jeśli gdzieś zrobiłem błąd proszę mnie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi