Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

znalazłem w piwnicy: http://jerkbait.pl/topic/44512-%C5%82owcy-w%C4%99dkarskiej-historii-%C5%9Bladami-namacalnych-dowod%C3%B3w/page-89#entry2269075 i zamierzam ją przezbroić :) wędka to typowa klucha, nie ma na niej żadnego opisu.

Chciałbym do niej zamontować niedzieloną rękojeść ze standardowym uchwytem, jedną przelotną na dolniku i 4/5 na szczytówce.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy przezbrajaniu? jakieś podpowiedzi?

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Edytowane przez ASAPfishing

• 3 tygodnie później...

A czemu po zmianie uchwytu zmienia się spacing ? O tym nie słyszałem ;) Np jak zmienię DPS na skss to muszę zmieniać ustawienie przelotek ?;) Chyba jeśli zmienię położenie uchwytu - przesuwne go do tyłu lub przodu - wtedy delikatnie mogę korygować spacing ...tak mi się wydaje

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Od razu przepraszam jeżeli coś takiego już było. Mam pytanie a nie chcę zaśmiecać forum;). Posiadam fabryczny model tbs68mxf. W głowie rodzi się pomysł przebudowy, i rodzą się pewne wątpliwości, do rzeczy:

Czy po zdjęciu przelotek będzie widać różnice koloru blanku?

Czy oskrobanie lakieru pozbawi blank tego niebieskiego koloru?

Chciałbym również żeby gotowa wędka startował z niższymi wagami przynęt, czy np zmiana przelotek na alcolite pozwoli uzyskać taki efekt?

Z góry dziękuje za odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów;).

Czy po zdjęciu przelotek będzie widać różnice koloru blanku?

Czy oskrobanie lakieru pozbawi blank tego niebieskiego koloru?

Chciałbym również żeby gotowa wędka startował z niższymi wagami przynęt, czy np zmiana przelotek na alcolite pozwoli uzyskać taki efekt?

1. tak, raczej napewno zostana slady

2. tak, bo to niebieski lakier

3. lepiej poszukac innego blanku, niz niepotrzebie obciazac blank zbyt ciezkimi przelotkami

Źle sie wyrazilem z tymi przelotkami... chodziło mi o to czy jak wymienię set na identyczne alcolite weędka bd lepiej startować od dołu ? Bo czytałem gdzieś że właśnie dragon coś podobnego robił. Wędka opisana jest jako 5-18 a dla mnie ona żyje dopiero od 7 g plus guma 3"

Źle sie wyrazilem z tymi przelotkami... chodziło mi o to czy jak wymienię set na identyczne alcolite weędka bd lepiej startować od dołu ? Bo czytałem gdzieś że właśnie dragon coś podobnego robił. Wędka opisana jest jako 5-18 a dla mnie ona żyje dopiero od 7 g plus guma 3"

A jaki masz teraz set przelotek, tytany jakies?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam!

Czy ktoś z kolegów przerabiał, lub jest właścicielem wędki na bazie blanku muchowego Shimano Compre AFTMA 6,7 ?

Właśnie rozbroiłem i oskrobałem z lakieru takowy. Zamierzam zrobić z niego kleniowo-jaziową kluskę. Blank 2 częściowy na spigocie w sumie 280cm.

Chętnie zapoznam się z wrażeniami z użytkowania, lub sugestiami w sprawie spacingu.

Pozdrawiam, Darek.

• 8 miesięcy temu...

Doradźcie mi proszę, jakie przelotki kupić do przezbrojenia patyka z linka. Kij jest ok tylko chciałbym, żeby był szybszy bo jak na mój gust trochę za lekki w górze i nie plątał linki o szczyt bo zdarza się dość często. Podobno problem można wyeliminować przez zmianę rodzaju przelotek.

https://makarfish.pl/pl/c/Effzett-SLR/3535