Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Aa! Czyli rear grip. Ten idzie najpierw, potem uchwyt. Ja zwykle montuję całość za jednym zamachem, ale jeśli nie czujesz się pewnie, to lepiej robić wszystko w osobnych krokach. Wtedy szanse na spieprzenie czegoś będą dużo mniejsze. Aczkolwiek tu chyba najlepiej piankę i uchwyt kleić razem na blanku. Tzn. nasuwasz piankę na klejem posmarowany blank, potem pierścienie pod uchwyt i smarujesz je klejem, i na koniec nasuwasz uchwyt. Potem zakładasz ścisk, dokręcasz lekko i ustawiasz rękojeść pod kręgosłup blanku, zaznaczony China markerem, albo jakimś pisadłem na naklejonej na blank taśmie malarskiej. Dokręcasz ścisk (nie za mocno, żeby rękojeść się nie zdeformowała) i czekasz kilka godzin ...

• Like 1

dokładnie  :rolleyes: , na początek -  krok.... po kroku....

Dodam jeszcze , że aby dobrze i równo "siadł" adapter(pianka) ac11aa25b5927ea840cb61ecd2ad882b.jpgna uchwycie VSSca8d46a98c1c6f1b888ad1626826883a.jpgtrzeba go docisnąć w miejscu klejenia....

Najlepiej to zrobić taśmą malarską, owijając adapter mocno ... , trzeba pamiętać tylko , że przed ostatecznym związaniem kleju trzeba zdjąć taśmę ... bo mogą być trochę problemy ... z oczyszczeniem uchwytu  ;)

• 4 miesiące temu...

Pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanie dotyczące vss.

VSS 16 występuje w dwóch konfiguracjach Fuji VSS 16-15 lub VSS 16

Przy zakupach adapterów nigdzie nie ma podanej informacji na który z tych dwóch pasują bez cudowania (wiadomo pod średnicę blanku trzeba pasować)

post-68582-0-91900500-1627468205_thumb.png

Różnica w wymiarach obu uchwytów jest spora i na bank jeden adapter nie będzie pasował do obu wersji.

Chciałbym kupić teraz np. taki adapter Fuji lub jakikolwiek inny i czym mam się kierować przy dopasowaniu uchwyt <-> adapter.

Przykładowy link: https://sklep.brc.com.pl/pl/p/FUJI-Adapter-dlugi-EVA-do-uchwytu-VSS-16-E-VGP-R240-24/1017

Edytowane przez MatB

To, że są różne wymiary wew. to ja wiem. Kłopot że nigdzie poza Mudhole nie opisują tych adapterów.

Zresztą już tu nie ma info:

https://www.mudhole.com/BGV-Rear-Spinning-Grip-for-Fuji-VSS-Reel-Seat

Swoją drogą, jak sobie radzicie z rozwiercaniem takich adapterów z EVA które mają otwarty profil? Jak to równo zrobić?

Edytowane przez MatB

• 4 miesiące temu...