Gość DanTe2491MA Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Dziekuję panowie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 A czy nie taniej wyjdzie nowy kijek? Raptem 130zł,a tu przelotki,wysyłka,robocizna........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zdemontować, zamontować przelotki to sam mogę Myślałem też nad tym żeby kupić blank i samemu coś zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Masz racje. Jak tylko się da to ratuj wędkę. Kupisz 2 taka sama i zaraz będą na niej rowki znowu... a tak nowe przelotki i będzie grało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekL Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 z tymi przelotkami jaxona to trzeba je dobrze objrzeć, bo bywa że opis nie bardzo pasuje do wymiaru rzeczywistego np. L6 jaxona są duże mniej więcej tak jak L7 fuji, no i wydaje się że są słabsze w porównaniu do przelotek które montuje konger na swoich wędkach. więc lepiej dobierz sobie markowe, choćby batsona lub pbay bo są tylko minimalnie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 z tymi przelotkami jaxona to trzeba je dobrze objrzeć, bo bywa że opis nie bardzo pasuje do wymiaru rzeczywistego np. L6 jaxona są duże mniej więcej tak jak L7 fuji, no i wydaje się że są słabsze w porównaniu do przelotek które montuje konger na swoich wędkach. więc lepiej dobierz sobie markowe, choćby batsona lub pbay bo są tylko minimalnie droższe.Zgadzam się w wędce Kongera w tej samej cenie wymieniłem tylko przelotke szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam. Mam pytanie do was moi drodzy rodbuilderzy zamierzam poddac renowacji juz wysluzony kijek podany w tytule chce go skrocic bo ma dlugiiiiii dolnik i nie wiem czy sie mi to oplaci, kijek ma 3m a chce zrobic max 2,50m i jeszcze przelotki czy minima beda dobre bo kijek ma ladna paraboliczna akcje cw 5-20g i bedzie pod pstragi czy jakies inne z fuji?? moze odswierzyc lakier i interesuje mnie cena ile by taki zabieg kosztowal. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ponieważ w grę wchodzi całkowita rozbiórka, to decyzję o skróceniu najlepiej podjąć przy gołym blanku. Ugięcie sprawdzisz od razu bo można zmontować wszystko prowizorycznie. Nie sprawdzisz za bardzo jak się tym rzuca bo 50 cm to dużo i informacja będzie raz fałszywa, dwa ładowanie tego to gimnastyta. Potem decyzja czy ciąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ponieważ w grę wchodzi całkowita rozbiórka, to decyzję o skróceniu najlepiej podjąć przy gołym blanku. Ugięcie sprawdzisz od razu bo można zmontować wszystko prowizorycznie. Nie sprawdzisz za bardzo jak się tym rzuca bo 50 cm to dużo i informacja będzie raz fałszywa, dwa ładowanie tego to gimnastyta. Potem decyzja czy ciąć. Krzysiek ma rację, ciachnięcie o 50 cm to trochę jak rosyjska ruletka, raczej bym nie skracał szkoda kija.Jeśli już trochę ciąć to od strony dolnika, o ile zaakceptujesz pózniejszą asymetryczność. Przelotki jak po taniości to mninimy. W jakim stanie jest rękojeść, też do wymiany, korek uchwyt?Koszty zależą od nakładu pracy i komponentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Nie no wlasnie chce skrocic tylko dolnik korek na rekojesci i uchwyt sa w dobrym stanie no niestety ale chce to zrobic jak najtaniej bo nie ma zbytnio kasy na cos wiecej. Moze ktoras pracownia to zrobi bo niechce uszkodzic blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Taka przeróbka będzie kosztować więcej niż uzbrojenie nowego blanku.Musisz się z tym liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Nie no chyba pomysl z regeneracja odpada posprawdzalem pare stron z rodbuildingiem i faktycznie koszty spore a takie skrocenie dolnika moze zmienic akcje kija a tego bym nie chcial tak wiec temat do zamkniecia :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 kijek na który sie śliniłem w latach 90 szkoda ruszać, toż to klasyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 a czy próbował ktoś kiedyś wymienić sam insert? tak sie właśnie zastanawiam czy nie da rady rozciac tego starego, oczyscic blank, dotoczyc z korka prosty insercik nawiercic otwór, rozciac na pół i skleic już na blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu. Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija Namawiam do rozsądnego dociążenia najlepiej kapslem ozdobnym lub grippem z korkogumy wiadomo że jak "przedobrzy" to kij zmieni właściwości, więc trzeba to ewentualnie zrobić z umiarem. Namawiam go do samodzielnego wykonania przeróbki to będziemy mieć następnego zarażonego w klubie R.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Na przykład: Przepraszam, ale jak ktoś pisze o dociążaniu, to od razu kojarzy mi się z ołowiem. Natomiast gustowna gałka aluminiowo-gumowo, czy inny kapsel ozdobny, to co innego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Na przykład: abschlusskappen.jpg Przepraszam, ale jak ktoś pisze o dociążaniu, to od razu kojarzy mi się z ołowiem. Natomiast gustowna gałka aluminiowo-gumowo, czy inny kapsel ozdobny, to co innego Właśnie o coś takiego chodzi ,gustowny kapsel czy ozdobna kapa spełnią swoje zadanie i nie spowodują "rozmiękczenia" dołu i zmiany charakterystyki wędki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Właśnie o coś takiego chodzi ,gustowny kapsel czy ozdobna kapa spełnią swoje zadanie i nie spowodują "rozmiękczenia" dołu i zmiany charakterystyki wędki . Z doświadczenia - potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Wielkie dzieki koledzy za rady:) tak czy siak, planuje w przyszlosci zajac sie budowa kijkow. Jesienią bedę zbroił kijek w pracowni to sobie zobaczę z czym to się je:) chciałem zmieniać całą rekojesc ale teraz stwierdziłem że w sumie to fajnie by było ją zostawić także ppnawiam pytanie odnośnie wymiany samego insertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Na mój gust to dałoby się to zrobić bez rozbierania kija, poprostu zdejmujac stary , wyczyscic ladnie blank po nim i założyć nowy rozciety wzdłuż tak aby go nasadzic i sklecić , pozniej ewentualnie polakierowac albo zaszpachlowac i ladnie zeszlifowac , ale to tylko teoria i zapewne rzeźba okrutna a dodatkowo chyba w grę wchodzi jedynie insert z materiału który da się na tyle rozgiac aby nasadzic na blank, wykonalne, tylko pytanie czy ktoś to robił, mam dwa kije z serii amundson z blizniaczym uchwytem do diaflexa i nie ma tam problemów z insertem, ale sam uchwyt jest nieco bardziej odsadzony od korka w strone stopki mlynia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Witam,Mam starą dobrą Germine, drugi skład lata mi na tulei.Możecie poratować i powiedzieć gdzie dostanę takie tuleje?Szkoda mi kija bo mam go od 4 roku życia, mimo starej technologii ten szklak jest niedozastąpienia budżetowymi wędkami.W planach też wymiana przelotek. Więc najlepiej oddałbym ją do całościowej renowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Kojarzę naprawę takich metalowych złączy,opis z jakiejś książki , przy wykorzystaniu uchwytu wiertarskiego.Część ,,żeńską" należy włożyć maksymalnie w uchwyt ,ścisnąć, i tak stopniowo wyciągać po 2-3mm za każdym razem ściskając ,może coś z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Kojarzę naprawę takich metalowych złączy,opis z jakiejś książki , przy wykorzystaniu uchwytu wiertarskiego.Część ,,żeńską" należy włożyć maksymalnie w uchwyt ,ścisnąć, i tak stopniowo wyciągać po 2-3mm za każdym razem ściskając ,może coś z tego będzie Dzięki PozdawiamEzehiel Edytowane 10 Maja 2014 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi