Skocz do zawartości

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

majster

Rekomendowane odpowiedzi

z tymi przelotkami jaxona to trzeba je dobrze objrzeć, bo bywa że opis nie bardzo pasuje do wymiaru rzeczywistego np. L6 jaxona są duże mniej więcej tak jak L7 fuji, no i wydaje się że są słabsze w porównaniu do przelotek które montuje konger na swoich wędkach. więc lepiej dobierz sobie markowe, choćby batsona lub pbay bo są tylko minimalnie droższe.

Gość DanTe2491MA

z tymi przelotkami jaxona to trzeba je dobrze objrzeć, bo bywa że opis nie bardzo pasuje do wymiaru rzeczywistego np. L6 jaxona są duże mniej więcej tak jak L7 fuji, no i wydaje się że są słabsze w porównaniu do przelotek które montuje konger na swoich wędkach. więc lepiej dobierz sobie markowe, choćby batsona lub pbay bo są tylko minimalnie droższe.

Zgadzam się w wędce Kongera  w tej samej cenie wymieniłem tylko przelotke szczytową.

• 2 miesiące temu...

Witam.

Mam pytanie do was moi drodzy rodbuilderzy zamierzam poddac renowacji juz wysluzony kijek podany w tytule chce go skrocic bo ma dlugiiiiii dolnik i nie wiem czy sie mi to oplaci, kijek ma 3m a chce zrobic max 2,50m i jeszcze przelotki czy minima beda dobre bo kijek ma ladna paraboliczna akcje cw 5-20g i bedzie pod pstragi czy jakies inne z fuji?? moze odswierzyc lakier i interesuje mnie cena ile by taki zabieg kosztowal. Pozdrawiam

• Like 1

Ponieważ w grę wchodzi całkowita rozbiórka, to decyzję o skróceniu najlepiej podjąć przy gołym blanku. Ugięcie sprawdzisz od razu bo można zmontować wszystko prowizorycznie. Nie sprawdzisz za bardzo jak się tym rzuca bo 50 cm to dużo i informacja będzie raz fałszywa, dwa ładowanie tego to gimnastyta. Potem decyzja czy ciąć. 

• Like 1

Ponieważ w grę wchodzi całkowita rozbiórka, to decyzję o skróceniu najlepiej podjąć przy gołym blanku. Ugięcie sprawdzisz od razu bo można zmontować wszystko prowizorycznie. Nie sprawdzisz za bardzo jak się tym rzuca bo 50 cm to dużo i informacja będzie raz fałszywa, dwa ładowanie tego to gimnastyta. Potem decyzja czy ciąć. 

Krzysiek ma rację, ciachnięcie o 50 cm to trochę jak rosyjska ruletka, raczej bym nie skracał szkoda kija.

Jeśli już  trochę ciąć  to od strony dolnika, o ile zaakceptujesz pózniejszą asymetryczność. Przelotki jak po taniości to mninimy. W jakim stanie jest rękojeść, też do wymiany, korek uchwyt?

Koszty zależą od nakładu pracy i komponentów.

• 3 tygodnie później...

Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana :) Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu.

Edytowane przez mrWhite7

Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana :) Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu.

Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija :rolleyes:

Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija :rolleyes:

Namawiam do rozsądnego dociążenia :) najlepiej kapslem ozdobnym lub grippem z korkogumy :) wiadomo że jak "przedobrzy" to kij zmieni właściwości, więc trzeba to ewentualnie zrobić z umiarem. Namawiam go do samodzielnego wykonania przeróbki to będziemy mieć następnego zarażonego w klubie R.B :)

Na przykład: attachicon.gifabschlusskappen.jpg

Przepraszam, ale jak ktoś pisze o dociążaniu, to od razu kojarzy mi się z ołowiem. Natomiast gustowna gałka aluminiowo-gumowo, czy inny kapsel ozdobny, to co innego :)

Właśnie o coś takiego chodzi ,gustowny kapsel czy ozdobna kapa spełnią swoje zadanie i nie spowodują "rozmiękczenia" dołu i zmiany charakterystyki  wędki .

• Like 1

Wielkie dzieki koledzy za rady:) tak czy siak, planuje w przyszlosci zajac sie budowa kijkow. Jesienią bedę zbroił kijek w pracowni to sobie zobaczę z czym to się je:) chciałem zmieniać całą rekojesc ale teraz stwierdziłem że w sumie to fajnie by było ją zostawić także ppnawiam pytanie odnośnie wymiany samego insertu

Na mój gust to dałoby się to zrobić bez rozbierania kija, poprostu zdejmujac stary , wyczyscic ladnie blank po nim i założyć nowy rozciety wzdłuż tak aby go nasadzic i sklecić , pozniej ewentualnie polakierowac albo zaszpachlowac i ladnie zeszlifowac , ale to tylko teoria i zapewne rzeźba okrutna a dodatkowo chyba w grę wchodzi jedynie insert z materiału który da się na tyle rozgiac aby nasadzic na blank, wykonalne, tylko pytanie czy ktoś to robił, mam dwa kije z serii amundson z blizniaczym uchwytem do diaflexa i nie ma tam problemów z insertem, ale sam uchwyt jest nieco bardziej odsadzony od korka w strone stopki mlynia. Pzdr.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Mam starą dobrą Germine, drugi skład lata mi na tulei.

Możecie poratować i powiedzieć gdzie dostanę takie tuleje?

Szkoda mi kija bo mam go od 4 roku życia, mimo starej technologii ten szklak jest niedozastąpienia budżetowymi wędkami.

W planach też wymiana przelotek.

Więc najlepiej oddałbym ją do całościowej renowacji.

Kojarzę naprawę takich metalowych złączy,opis z jakiejś książki , przy wykorzystaniu uchwytu wiertarskiego.

Część ,,żeńską" należy włożyć maksymalnie w uchwyt ,ścisnąć, i tak stopniowo wyciągać po 2-3mm za każdym razem ściskając ,

może coś z tego będzie ;)

Dzięki

Pozdawiam

Ezehiel

Edytowane przez ezehiel