Endern Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Witam serdecznie szukam wędki do suchej muchy może bardziej pod lipienia.Mam na oku taki kij redington classic trout #3 7.6' czy będzie to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 W zależności od okoliczności używam do suchej różnych kijów. Pod lipienia najczęściej sięgam po klasyka Batsona RX6 "Kardynał" 8' #4, lub na większą wodę coś szybszego: Winston BIIIX 9' #4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Redington classic trout 8'#4 też dobry. To miętki kij,ale idzie obsuszuć muchę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Cześć, na dużej rzece raczej dłuższy kij bo rzuty dłuższe .Wtedy np.9 stóp wt 4. Klasa 4 bo nad dużą rzeką często wieje wiatr. Akcja spolegliwa Na mniejszej rzece krótszy kijek, 7-8 stóp w klasie 3. Taki idealny kij muchowy(bo lekki i poreczny), np taki który opisałes w poscie poczatkowym bywa też przydatny na duzej rzece w warunkach idealnych-bez wiatru, cichutko, ryby blisko...to chyba najprzyjemniejsze łowienie jakie znam.Mam taką starą Daiwę , 5 częściowa 3 ka o długosci 7'6 stopy...Idealna, ale tylko w nieczestych warunkach na większej rzece.Tak więc trudno o jeden uniwersalny kij do suchej, bo np. na jeziorze uzywam 9 stopowej 6-ki. To tak trochę szerzej z obowiazku szczególarza...Ale gdyby miała to być tylko jedna wedka, to pewnie taka którą opisałeś na wstepie.A akcja? Może taka? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Na początek przygody spokojnie powinien wystarczyć.Z czasem, nabytym doświadczeniem - o czym nadmienił hi tower, górę wezmą wyższe potrzeby, wąskie zastosowania i na jednym wędzisku się nie skończy . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 A 5# może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 A 5# może być ? 5 to może być zawsze i wszędzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 5 to może być zawsze i wszędzieZwłaszcza 9 stóp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Ostatnio kupilem na "swoja" rzeczke (drzewa nad glowa) 40-paro letniego szklaka Fenwick FF70 5/6. Zakochalem sie w tym kiju. Nigdy nie mialem szklaka, na lipienie (ktorych nie lowie od 2-3 lat) mam Sage VPS Light #3. Wydawal mi sie wolny. Ale ten szklak przebil go o glowe . 7 stop, waga okolo 90g z linka #5 radzi sobie doskonale. Nad wode ide nie po ryby ale w 90% zeby sobie tym pomachac i potrzymac w reku. A ze lipienie ktore "pojawily" sie w "mojej" rzeczce rosna jak na drozdzach, w przyszlym roku bedzie to chyba moj podstawowy kij. Olac bolenie na Sulejowie, duzo wiecej frajdy mam z lowienia tym Fenwickiem i sucharkiem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Witam.Pawelz ... to ten od Damiana ?Mega patyki. Mam dwa podobnego wieku Fenwicki w #5 i w #8. Ten Twój kijek pokrywał mi się idealnie z innym moim ulubionym amerykańskim szklakiem, dlatego go odpuściłem ... chociaż powiem Ci że teraz żałuję Te blanki Fenwick robił dla ABU jeszcze - bardziej mi pasują niż wędki obecnie produkowane ... a rękojeść o ogromnie dziwnym na pierwszy rzut oka kształcie, jest chyba najlepszą jaka mi leży w ręku.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Tak, to ten . Troche sie obawialem kupujac, bo to i lata mial swoje i szklak, ale idealnie mi pasowal pod rzeczke do ktorej mam 100m. Pierwsze wrazenia to szok. Nigdy czyms takim nie lowilem. Ale im dluzej mialem go w reku tym bardziej bylem nim zachwycony. No i stan. Jak na 40-paro letnia wedke - rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 I kto by pomyślał,że takie wędki w USA robili w tym czasie.Mam jeszcze 2 szt. #6 i #7 poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Witam. I kto by pomyślał,że takie wędki w USA robili w tym czasie.Mam jeszcze 2 szt. #6 i #7 poezja.Witam.I tych mi właśnie brakuje.Także wiesz ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 A jakie są wasze ulubione szklaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Będę pamiętał o Tobie jak tylko dojrzeję do sprzedaży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Kocham CTS Quartz mam dwie #4 i jedną #3 w następnej kolejności wspomniane wcześniej stare Fenwicki FF.Miałem i mam w zasadzie wszystkie różnych firm ale te są bezkonkurencyjne jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Redington classic trout 8'#4 do suchara w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 A jakie są wasze ulubione szklaki ?Epic DH-11, ale do suchej raczej się nie nadaje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Witam.Generalnie to nie wiem czemu panuje powszechna opinia że szklaki jak najbardziej się do suchara nadają ... no ja osobiście uważam że jest całkiem inaczej - mokra, pupa, lekka nimfa bez żadnych kasków, piankowce i owszem, ale suchar ... ? Uwielbiam szklaki i rochę ich mam, ale suchą muszką wolę śmigać szybka szpadą z węglaWszelkie fast-glass'y, które usilnie producenci muchówek usiłują upodobnić do akcji węglówek to jakieś nieporozumienie.Szkło to szkło i ma być wolniejsze od węgla ... mam taki kijek węglowy Daiwa Exceler 8'6#4/5 - piękny fioletowy blank, akcja 1/1, oryginalna szkocka jeszcze produkcja - jest dużo wolniejszy od wielu współczesnych s-glasów, fast-glasów, ultra-glasów, itp kosmicznych technologii przydatnych np. do budowy turbin wiatrowych (Epic się właśnie tym chwali) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Moim zdaniem szklaki, jeśli do czegoś się nadają to może właśnie do suchej. Krótki delikatny w akcji i w miarę lekki kijek. Może być... Choć i tu uważam, że węgiel jest lepszy, bo ogólnie rzecz biorąc sądzę, że wędziska węglowe są lepsze od szklanych we wszystkich kategoriach.Odpowiadając Ziemowitowi- pozdrawiam-szybka szpada węglowa jest skuteczna w dalekich rzutach i szybkim suszeniu, ale...gdy przypon cieniuteńki lepszy jest miękki kij. Sucha muszka wymaga często najcieńszych przyponów które są w użyciu. A wtedy puszczenie ryby z muchą bywa niestety i już. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 I tak uważam że najlepsza jest klejonka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Wędzisko do suchej muszki to bardzo wdzięczny ale i niełatwy temat. Sporo zmiennych decyduje, jakie w danej chwili wybierzemy. Zbliżająca się jesień, zatem lipienie. Tutaj będziemy łowili na małe lub malutkie muszki przy użyciu cienkiego lub cieniutkiego przyponu. Fajnie to wszystko uzupełni wędzisko w klasie 3 lub 4. Jeżeli będzie spolegliwe w holu, możemy pozwolić sobie na cieniutkie żyłki i znacząco zwiększyć swoje szanse. Jeśli lubimy wędziska szybsze i sztywniejsze, musimy liczyć się przy cieniutkich przyponach na ryzyko zerwania rybki. Wtedy przy drobnym zmniejszeniu szansy na branie ubieramy zestaw w troszeczkę grubszy przypon. Im dalej w okres zimowy, tym delikatniej i subtelniej.Na drugim biegunie jest letnio-wieczorne łowienie na duże chruściki. Tutak wędzisko w klasie 5 wcale nie będzie przesadą. Ale "czwóreczka" również będzie bardzo dobra. Szybsze czy wolniejsze, to już kwestia temperamentu wędkarza. Każde z nich ma swoich zwolenników. Sprawa grubości przyponów bardzo podobna jak przy łowieniu lipieni opisana powyżej.Czy istnieje wędzisko uniwersalne, będące w stanie pogodzić obydwa bieguny? Można pewnie takie znaleźć chociaż zawsze polegać to musi na pewnym kompromisie. Zatem moja propozycja dla Kolegi z małym doświadczeniem byłyby następujące: długość - 8'6"; klasa - #4, akcja - medium fast w potocznej terminologii (u Orvisa to "mid flex"). Mierzyłbym w wędzisko bardzo lekkie, cenowo pomijając klasę budżetową i celując w tę średnią. Chyba nie bardzo pomogłem, bardziej namieszałem ale może jednak coś podpowiedziałem? Pozdrawiam serdecznie z Karkonoszy, znad podeszczowych i brudnych wód krainy "pstrąga i lipienia". Edytowane 3 Września 2021 przez Marszal 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 WitamDawno,dawno temu w poprzednim 1000-leciu (brzmi jak bajka ) doswiadczony wedkarz poradził mi " na suchą muchę NIE ZACINAJ"zrobi to linka .Uczyłem się NIE ZACINAĆ co najmniej przez 1/2 roku Do suchej muchy używałem wedzisk bardzo szybkich SCOTT S3 / HELIOS Tip Flex.Teraz używam SAGE METHOD 1x wymach i mucha jest suchaNie zacinam mimo używania żyłek 6x/7x Kłaniam się Marian 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Do suchej muchy używałem wedzisk bardzo szybkich SCOTT S3 / HELIOS Tip Flex.Teraz używam SAGE METHOD Odwaznie Marian, bardzo odważnie i "pod prąd" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Fakt, method jest najszybszym kijem którym łowiłem. Dla mnie ogólnie zbyt szybkim nawet na strima i mokrą. Śliczny, ale sprzedałem. Gdy wróciłem do one i zaxis... ulga! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi