marian-56 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) W wędkarstwie t Odwaznie Marian, bardzo odważnie i "pod prąd" W wedkarstwie tak juz od 50-lat Wbrew konwenansom !U mnie to sie SPRAWDZA Na marginesie "mój przyjaciel bóbr" na rzece Bóbr Kiepskie zdjecie ale taki egzemplarz mam "na ryby"kłaniam sie Marian Edytowane 3 Września 2021 przez marian-56 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Fakt, method jest najszybszym kijem którym łowiłem. Dla mnie ogólnie zbyt szybkim nawet na strima i mokrą. Śliczny, ale sprzedałem. Gdy wróciłem do one i zaxis... ulga!SAGE uzywam od ubiegłego roku Dla mnie "odkrycie" po 20 latach omijania wędzisk SAGEDla mnie to jest "moja" akcja Kłaniam sie Marian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Muszę przyznać, że choć Winstony są ładniejsze, a do Hardych serce ciągnie to właśnie sage najczęściej mam w garści. Różne, model one 9/4 jest bardzo poręczny i uniwersalny. Axisy niegorsze...Trochę cięższe lecz w niższych klasach genialnie wyważone i zestaw z kołowrotkiem może być finalnie w tej samej wadze co nowocześniejszy, droższy i ... z lżejszym uchwytem one.To już dzielenie włosa na 4-ro, ale dla praktyka zauważalne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Tak tylko pogladowo (zdjecie)Obydwa ponad 40 -cmOczywiscie pływają nadal Tak jak napisałem wczesniej SAGE dla mnie to odkrycie po 20 latach uzywania wedzisk na O...S Tak na marginesie dawnych wspomnień czar Przepraszam nie mogłem sie powstrzymać Jeszcze raz przepraszam ,ale watek jest nie o TYM Kłaniam sie Marian Edytowane 3 Września 2021 przez marian-56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Witam.Do tematu wracając ... najlepsza wędka do lipieniowego suchara, jaką miałem w rencach to blank Pacific Bay Rainforest II 7'9''#3 (RF2F793) z rękojeścią typu "ritz".Niepopularny obecnie już we flajfiszingu dwuskład za śmieszne pieniądze. W rękach rodbuildera znającego blanki PB, specjalnie uzbrojony w korek o nietypowym, dla tak niskiej klasy, kształcie okazuje się moją najlepszą wędką jaką w ogóle mam.Polecam, bo jest jeszcze do dostania za jakieś 60-70 dolców chyba.Wiem że to może zabrzmieć dziwnie i snobistycznie, ale blank za takie pieniądze, uzbrojony przez naszego rodzimego rzemieślnika, kosztuje połowę kwoty, którą trzeba wydać na seryjną, "firmową" używkę na giełdzie FF, Jb, czyFB ... Pozdrawiam. Edytowane 3 Września 2021 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Ziemowit ja za swojego ulubionego lipieniowego Sage LL 8'9'' AFTM 3 zapłaciłem bodajże 700 PLN. Stan igła. Lepsza inwestycja niż mieszkanie w Warszawie ????. Ofert odsprzedaży miałem sporo.Wracając do tematu. Tak jak koledzy napisali powyżej, wędzisko do suchej niejedno ma imię. Na moich wodach łowienie na suchą (generalnie pstrągów, ale też lipieni) to 2-3 rzuty i zmiana miejscówki. Do tego sporo trzcin. Mi pasują wędziska długie 8'9''-9'6'' i najczęściej o akcji mod/fast. Ze szklaków wyrosłem 30 lat temu, a do nowych e-glassów itp. wciąż dorastam. Choć pewnie na jakieś okrągłe urodziny sprawię sobie klejonkę ????. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 3 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Panowie a czy kijek o długości 8.6 #4 to będzie dobra długość na rzeki takie jak San czy koniecznie musi być coś dłuższego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Moim zdaniem 8"6' #4 jak najbardziej będzie odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Mam takie jedno pytanko. Ile mniej więcej ważą Wasze kije do suchej? Konkretnie coś w długości do ok 8' i klasie max #4. Zdziwiła mnie ostatnio taka rzecz, kij 7'6" w #3 klasie waży ok 89g gdzie mój patyk 9' #4 wazy 84g. Oczywiście jeden i drugi grafit. Jeden i drugi znanych firm i nie jakiś bardzo tanich. Podejrzewam przyczynę (waga uchwytu/wyważenie) ale chce się z ciekawości dowiedzieć jak ta waga kija wyglada przy innych firmach. Dziękuje i pozdrawiam z nad Sanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Nie mam wagi dilerskiej, ale podejdę do somsiada to mi zwazy co do dziesiętnych grama Serio, komuś te 5g robi różnicę? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Dzień dobry W zależności od tego, gdzie te dodatkowe 5 gram będzie umieszczone, może robić ogromną różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Dzień dobry W zależności od tego, gdzie te dodatkowe 5 gram będzie umieszczone, może robić ogromną różnicę.Witam.Przesunięcie dłoni na rękojeści o 5 mm w przód albo w tył też ... Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że gdy będąc na łowisku, wybierzemy do rzutu za mało albo za dużo linki z kołowrotka, to całe, misternie i po mistrzowsku wykonywane w domowych pieleszach, teoretyczne wyważenie zestawu, bierze w łeb.Tylko o tym nie wiemy bo nie mamy wagi przy sobie.Ale mamy za to świetne samopoczucie wędkarskiego spełnienia i dobrze wykonanej roboty Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 5 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 (edytowane) Edytowane 5 Listopada 2022 przez Endern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Cześć W przypadku wagowo kompletnie zrytej i ciężkiej szczytówki, można sobie dłoń przesuwać ile się chce i tak daleko jak chce ale praw fizyki się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 (edytowane) To inaczej. Nie jest to dziwne że sama rękojeść (korek, uchwyt) i kawałek blanku wazy 65g? Przypominam że wędka to "króciaczek" (raptem 2.25m), niskiej klasie (#3) i w kilku składach. Dla mnie to bardzo dziwne. Zwłaszcza jak tę cześć wezmę w rękę od razu czuje się dziwny ciężar._______ Edytowane 5 Listopada 2022 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Polewam Ziemowitowi, bo on rozumie, o co mi chodzi. Cała reszta nie. Te 5g w wadze całej wędki, w stosunku do wagi głowicy linki którą machamy, ni chu chu się nie liczy, bo tego nie czuć... tylko trzeba wyjść poza teorię.. pozdrowienia ziomy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Ja również! Dawno nie widziałem tu równie sensownego wpisu. Niby oczywiste, a prawie genialne w swojej prostocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Kiedyś życie było prostsze,jak już udało się kupić jakąkolwiek wędkę i jakikolwiek kołowrotek a wyboru nie było to szczęśliwy człowiek brał to i leciał na ryby,komu tam przyszło do głowy ważyć to lub mierzyć nie wspomnę o wyważaniu.Dziś duży wybór sprzętu pozbawia człowieka radości z łapania ryb,bo jak tu się cieszyć gdy wędka nie taka i za ciężka o 2g.Kołowrotek żle wyważa i w ogóle linka nie lata no nie da się łapać po prostu nie da.Życzę wszystkim mniej matematyki a więcej radości z przebywania nad wodą. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 "Życzę wszystkim mniej matematyki a więcej radości z przebywania nad wodą".______ Żeby była radość wszystko w zestawie musi grać. Jak nie gra (jak za dawnych lat) to jest to ciągła walka i męka a nie łowienie. Dawniej było tyle ryb że nawet łowienie pełnym włóknem szklanym z "jakąś" linką i byle jakim młynkiem (tyrkawką) działało. Dzisiaj biorąc tylko sam kij do ręki (a mam go w kącie) nie mogę sobie wyobrazić jak czymś takim chciałem, próbowałem i walczyłem żeby wysuszyć muchę i jakoś ją położyć, żeby choć chwilę kusiła jako sucha. Ręka, dłoń, odpada z samego machania na sucho, bez sznura 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Moja pierwsza ryba była na taki zestaw o jakim poszesz(były inne dużo lepsze wedki i linki w tych czasach o których nie miałem pojecia, ale taki dostałem do spróbowania)i zapał mi nie opadł, a tylko pogłębił się. Edytowane 10 Listopada 2022 przez bezi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Może ktoś z Was będzie wiedział czy kijek redington clasic trout 8.6 #4 wyważy kołowrotek lamson liquid -3+ lub -5+ . A może lepiej wybrać coś innego. Edytowane 14 Listopada 2022 przez Endern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Liquid 3+ waży ok. 120g. Jeśli ten Redington nie jest wyjątkowo ciężki na pysk, to będzie pasować. Pomyśl też o Orvis Battenkill Disc. Rżnięty, a nie odlewany ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Kijek waży 73 gramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 A posiada ktoś kołowrotek Nautilus X ?? Która wersja XS lub XM bedzie lepsza do wędki w 4 klasie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert22 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Wg mnie xs no chyba że będzie to 4 10 stopowa to wtedy xm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi