Skocz do zawartości

Wędka do suchej muchy .

Endern

Rekomendowane odpowiedzi

W wędkarstwie t

Odwaznie Marian, bardzo odważnie i "pod prąd"  :D

W wedkarstwie tak juz od 50-lat  :D

Wbrew konwenansom !

U mnie to sie SPRAWDZA  :good:

Na marginesie "mój przyjaciel bóbr" na rzece Bóbr 

Kiepskie zdjecie ale taki egzemplarz mam "na ryby"

kłaniam sie Marian

post-51629-0-90591300-1630697512_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
  • Like 4

Fakt, method jest najszybszym kijem którym łowiłem. Dla mnie ogólnie zbyt szybkim nawet na strima i mokrą. Śliczny, ale sprzedałem. Gdy wróciłem do one i zaxis... ulga!

SAGE uzywam od ubiegłego roku 

Dla mnie "odkrycie" po 20 latach omijania wędzisk SAGE

Dla mnie to jest "moja" akcja   :)

Kłaniam sie Marian

post-51629-0-88618000-1630698219_thumb.jpg

• Like 2

Muszę przyznać, że choć Winstony są ładniejsze, a do Hardych serce ciągnie to właśnie sage najczęściej mam w garści. Różne, model one 9/4 jest bardzo poręczny i uniwersalny. Axisy niegorsze...Trochę cięższe lecz w niższych klasach genialnie wyważone i zestaw z kołowrotkiem może być finalnie w tej samej wadze co nowocześniejszy, droższy i ... z lżejszym uchwytem one.To już dzielenie włosa na 4-ro, ale dla praktyka zauważalne.

• Like 3

Tak tylko pogladowo (zdjecie)

Obydwa ponad 40 -cm

Oczywiscie pływają nadal  :good:

Tak jak napisałem wczesniej SAGE dla mnie to odkrycie po 20 latach uzywania wedzisk na O...S  :D

Tak na marginesie dawnych wspomnień czar  :D  

Przepraszam nie mogłem sie powstrzymać   :blush:  :ph34r:

Jeszcze raz przepraszam ,ale watek jest nie o TYM  :)

Kłaniam sie Marian

post-51629-0-59246300-1630699719_thumb.jpg

post-51629-0-88763800-1630699958_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56

Witam.

Do tematu wracając ... najlepsza wędka do lipieniowego suchara, jaką miałem w rencach to blank Pacific Bay Rainforest II 7'9''#3 (RF2F793) z rękojeścią typu "ritz".

Niepopularny obecnie już we flajfiszingu dwuskład za śmieszne pieniądze. W rękach rodbuildera znającego blanki PB, specjalnie uzbrojony w korek o nietypowym, dla tak niskiej klasy, kształcie okazuje się moją najlepszą wędką jaką w ogóle mam.

Polecam, bo jest jeszcze do dostania za jakieś 60-70 dolców chyba.

Wiem że to może zabrzmieć dziwnie i snobistycznie, ale blank za takie pieniądze, uzbrojony przez naszego rodzimego rzemieślnika, kosztuje połowę kwoty, którą trzeba wydać na seryjną, "firmową" używkę na giełdzie FF, Jb, czyFB ...  :rolleyes:

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Ziemowit ja za swojego ulubionego lipieniowego Sage LL 8'9'' AFTM 3 zapłaciłem bodajże 700 PLN. Stan igła. Lepsza inwestycja niż mieszkanie w Warszawie ????. Ofert odsprzedaży miałem sporo.

Wracając do tematu. Tak jak koledzy napisali powyżej, wędzisko do suchej niejedno ma imię. Na moich wodach łowienie na suchą (generalnie pstrągów, ale też lipieni) to 2-3 rzuty i zmiana miejscówki. Do tego sporo trzcin. Mi pasują wędziska długie 8'9''-9'6'' i najczęściej o akcji mod/fast. Ze szklaków wyrosłem 30 lat temu, a do nowych e-glassów itp. wciąż dorastam. Choć pewnie na jakieś okrągłe urodziny sprawię sobie klejonkę ????.

• Like 6

• 1 rok później...

Mam takie jedno pytanko. Ile mniej więcej ważą Wasze kije do suchej? Konkretnie coś w długości do ok 8' i klasie max #4.

Zdziwiła mnie ostatnio taka rzecz, kij 7'6" w #3 klasie waży ok 89g gdzie mój patyk 9' #4 wazy 84g. Oczywiście jeden i drugi grafit. Jeden i drugi znanych firm i nie jakiś bardzo tanich.

Podejrzewam przyczynę (waga uchwytu/wyważenie) ale chce się z ciekawości dowiedzieć jak ta waga kija wyglada przy innych firmach.

Dziękuje i pozdrawiam z nad Sanu.

Dzień dobry

W zależności od tego, gdzie te dodatkowe 5 gram będzie umieszczone, może robić ogromną różnicę.

Witam.

Przesunięcie dłoni na rękojeści o 5 mm w przód albo w tył też ... wink.png

Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że gdy będąc na łowisku, wybierzemy do rzutu za mało albo za dużo linki z kołowrotka, to całe, misternie i po mistrzowsku wykonywane w domowych pieleszach, teoretyczne wyważenie zestawu, bierze w łeb.

Tylko o tym nie wiemy bo nie mamy wagi przy sobie.

Ale mamy za to świetne samopoczucie wędkarskiego spełnienia i dobrze wykonanej roboty biggrin.png

Pozdrawiam.

• Like 3

To inaczej. Nie jest to dziwne że sama rękojeść (korek, uchwyt) i kawałek blanku wazy 65g? Przypominam że wędka to "króciaczek" (raptem 2.25m), niskiej klasie (#3) i w kilku składach.

Dla mnie to bardzo dziwne. Zwłaszcza jak tę cześć wezmę w rękę od razu czuje się dziwny ciężar.

_______

Edytowane przez trout master
  • Like 1

Kiedyś życie było prostsze,jak już udało się kupić jakąkolwiek wędkę i jakikolwiek kołowrotek a wyboru nie było to szczęśliwy człowiek brał to i leciał na ryby,komu tam przyszło do głowy ważyć to lub mierzyć nie wspomnę o wyważaniu.Dziś duży wybór sprzętu pozbawia człowieka radości z łapania ryb,bo jak tu się cieszyć gdy wędka nie taka i za ciężka o 2g.Kołowrotek żle wyważa i w ogóle linka nie lata no nie da się łapać po prostu nie da.Życzę wszystkim mniej matematyki a więcej radości z przebywania nad wodą.

• Like 11

"Życzę wszystkim mniej matematyki a więcej radości z przebywania nad wodą".

______

Żeby była radość wszystko w zestawie musi grać. Jak nie gra (jak za dawnych lat) to jest to ciągła walka i męka a nie łowienie. Dawniej było tyle ryb że nawet łowienie pełnym włóknem szklanym z "jakąś" linką i byle jakim młynkiem (tyrkawką) działało. Dzisiaj biorąc tylko sam kij do ręki (a mam go w kącie) nie mogę sobie wyobrazić jak czymś takim chciałem, próbowałem i walczyłem żeby wysuszyć muchę i jakoś ją położyć, żeby choć chwilę kusiła jako sucha. Ręka, dłoń, odpada z samego machania na sucho, bez sznura :(

• Like 2

• 4 tygodnie później...