Rob16 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Podobnie jak @Tomy za najlepszą uważam Varivas Avani Sea Bass .PP i Spidera pod długich poszukiwaniach ideału zastąpiłem Daiwą Tournament 8x braid. Wg mnie i paru znajomych po kiju Daiwa spisuje się rewelacyjnie.Należy pamiętać, że oznaczona jest po europejsku i trzeba do tego podejść z dystansem( tak samo jak PP która w Europie staje się 2X mocniejsza). Przy analogicznych do PP i Spidergrubościach jest 10-15% mocniejsza (sprawdzone empierycznie). Daiwa jest mięciutka, cicha na przelotkach, pozwala oddawać długie rzuty.Poza tym od paru już lat bardzo wysoko cenię Sufix Performance Braid.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 posprawdzałem ceny varivasa i momoi. masakra jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Stren 50lb jest bardzo gruby i chłonie wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hector Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ja jestem zwolennikiem sufix performance braid używam 10 lb (mam zapas więc martwić się że mi braknie nie muszę)a na kręćku do drobiu mam 20-to funtową czerwoną tufline chyba XP. Dostałem do wypróbowania kilka szpul nowej PowerPro S8S ale jakoś nie mam ochoty jej sprawdzać (stara też mi nie pasowała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Stren 50lb jest bardzo gruby i chłonie wode.uzywales moze 40? szukam czegos by zapelnic revo toro 61 na 90% chcialem strena bo wersja 15czy 20lbs byla rewelacyjna pod wzgledem stosunku srednicy do mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.marcin Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) I ja pozwolę sobie dolać nieco oliwy... właśnie podjąłem decyzję i zamówię ygk ultra cast man WX8 PE second version - 40lb, choć nie wiem czy to prawda bo 40lb ma grubość 0,26 mm, zobaczymy jaka będzie różnica do stosowanej prze ze mnie przez 8 lat PP.... - generalnie nie znalazłem u nas, tj. w PL żadnych opinii co do tej konkretnej plecki YGK - marzy mi się jeszcze jej jigowy odpowiednik, mianowicie ultra jig man WX8 - w wersji 12 lub 18 LB... no ale zobaczymy, strasznie droga - zaraz powiecie że snob i że wywalona kasa w błoto.... Edytowane 29 Listopada 2012 przez a.marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) wypróbowałem już Stren'a, tufline'a i PP pomijając rodzimy rynek najlepiej z grubych plecionek 65-80lbs wypada PP. Tufline to już niezły sznur w tej grubości natomiast 20lb to fajna linka. Stren jakoś mnie nie zauroczył choć wiem, że to dobra plecionka i dużo osób sobie chwali. Edytowane 29 Listopada 2012 przez saalar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 I ja pozwolę sobie dolać nieco oliwy... właśnie podjąłem decyzję i zamówię ygk ultra cast man WX8 PE second version - 40lb, choć nie wiem czy to prawda bo 40lb ma grubość 0,26 mm, tak to prawda tak na niej napisali wypróbowałem już Stren'a, tufline'a i PP pomijając rodzimy rynek najlepiej z grubych plecionek 65-80lbs wypada PP. Tufline to już niezły sznur w tej grubości no to jak stren do powiedzmy 30lb jest sensownie cienki (w dolnych granicach 4-8lb wyraznie cienszy niz pp) a 65 to juz wyglada jak spleciona z 65lb pp Ciekawe czy za ta gruboscia idzie zwiekszona wytrzymalosc?testowales taka 65 na wadze czy cos? bo na oko to i 6kg w rekach sie wydaje bog wie jak mocna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Właśnie dlatego z grubych plecionek PP wypada najlepiej. Dobrze się układa i jest mocna. Testów wytrzymałościowych nie robiłem nigdy na żadnej plecionce. Brak czasu na eksperymenty. Tuffline'a 65 porwałem w tym roku na rybie więc dla mnie to wyznacznik. Z plecionek do 30lbs mam białego strena i tuflinea w szarym kolorze pokrytego jakimś sliskim teflonem który o dziwo wogóle się nie zciera. Generalnie fajne plecionki. PP nie trzeba oceniac bo juz niejedna książka by powstała. Ja lubię mimo wszystko. Sprowadzam ze stanów choć kupiłem nawet taka oryginalną w sklepie i też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi