Skocz do zawartości

Jaka plećka do 20 - 30lbs?

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie jak @Tomy za najlepszą uważam Varivas Avani Sea Bass .

PP i Spidera pod długich poszukiwaniach ideału zastąpiłem Daiwą Tournament 8x braid. Wg mnie i paru znajomych po kiju Daiwa spisuje się rewelacyjnie.Należy pamiętać, że oznaczona jest po europejsku i trzeba do tego podejść z dystansem( tak samo jak PP która w Europie staje się 2X mocniejsza). Przy analogicznych do PP i Spidergrubościach jest 10-15% mocniejsza (sprawdzone empierycznie). Daiwa jest mięciutka, cicha na przelotkach, pozwala oddawać długie rzuty.

Poza tym od paru już lat bardzo wysoko cenię Sufix Performance Braid.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ja jestem zwolennikiem sufix performance braid używam 10 lb (mam zapas więc martwić się że mi braknie nie muszę)a na kręćku do drobiu mam 20-to funtową czerwoną tufline chyba XP. Dostałem do wypróbowania kilka szpul nowej PowerPro S8S ale jakoś nie mam ochoty jej sprawdzać (stara też mi nie pasowała)

• 3 miesiące temu...

I ja pozwolę sobie dolać nieco oliwy... właśnie podjąłem decyzję i zamówię ygk ultra cast man WX8 PE second version - 40lb, choć nie wiem czy to prawda bo 40lb ma grubość 0,26 mm, zobaczymy jaka będzie różnica do stosowanej prze ze mnie przez 8 lat PP.... - generalnie nie znalazłem u nas, tj. w PL żadnych opinii co do tej konkretnej plecki YGK - marzy mi się jeszcze jej jigowy odpowiednik, mianowicie ultra jig man WX8 - w wersji 12 lub 18 LB... no ale zobaczymy, strasznie droga - zaraz powiecie że snob i że wywalona kasa w błoto....

Edytowane przez a.marcin

wypróbowałem już Stren'a, tufline'a i PP pomijając rodzimy rynek najlepiej z grubych plecionek 65-80lbs wypada PP. Tufline to już niezły sznur w tej grubości natomiast 20lb to fajna linka. Stren jakoś mnie nie zauroczył choć wiem, że to dobra plecionka i dużo osób sobie chwali.

Edytowane przez saalar

I ja pozwolę sobie dolać nieco oliwy... właśnie podjąłem decyzję i zamówię ygk ultra cast man WX8 PE second version - 40lb, choć nie wiem czy to prawda bo 40lb ma grubość 0,26 mm,

tak to prawda tak na niej napisali ;)

wypróbowałem już Stren'a, tufline'a i PP pomijając rodzimy rynek najlepiej z grubych plecionek 65-80lbs wypada PP. Tufline to już niezły sznur w tej grubości

no to jak stren do powiedzmy 30lb jest sensownie cienki (w dolnych granicach 4-8lb wyraznie cienszy niz pp) a 65 to juz wyglada jak spleciona z 65lb pp ;)

Ciekawe czy za ta gruboscia idzie zwiekszona wytrzymalosc?

testowales taka 65 na wadze czy cos? bo na oko to i 6kg w rekach sie wydaje bog wie jak mocna...

Właśnie dlatego z grubych plecionek PP wypada najlepiej. Dobrze się układa i jest mocna. Testów wytrzymałościowych nie robiłem nigdy na żadnej plecionce. Brak czasu na eksperymenty. Tuffline'a 65 porwałem w tym roku na rybie więc dla mnie to wyznacznik. Z plecionek do 30lbs mam białego strena i tuflinea w szarym kolorze pokrytego jakimś sliskim teflonem który o dziwo wogóle się nie zciera. Generalnie fajne plecionki. PP nie trzeba oceniac bo juz niejedna książka by powstała. Ja lubię mimo wszystko. Sprowadzam ze stanów choć kupiłem nawet taka oryginalną w sklepie i też jest ok.