Skocz do zawartości

Dobór linki muchowej, rzuty...

makkow9

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Tak, profil głowicy i rozmieszczenie ciężaru zdecydowanie pomaga. Z własnego doświadczenia mogę polecić Rio Single Handed Spey Line, Rio LT WF (nie DT) i Loop Evotec 95 (świetna linka w świetnej cenie), poza tym linki NAM z wyborem 3 różnych długości głowic, sporo linek Guideline spełnia także takie wymagania oraz SA SBT i AirCel Short od jeszcze innego producenta (przy czym SBT zdecydowanie agresywniejsza jest).

Co nagle to po diable ...

Koniecznie zwróć uwagę na długość głowicy. LT ma dłuższą niż Single Handed a ta ma z kolei dłuższą niż Loop np. Kiedy masz mało miejsca to krótsza jest wygodniejsza.

Edytowane przez nati

Witam.

Na zarośnęte małe rzeczki świetny jest zintegrowany Ambush i Ambush Short od Wulffa. Zwłaszcza do nimfy i mokrej muchy.

Ostatnio bardzo mi się spodobały Hybrid Visona - doskonale mi się nimi łowi z polyleaderami wszelkiej maści i długości.  

Do delikatniejszych much i suchara można śmiało po taniości używać Micro Sgakit EGO - to bardzo fajna linka.

Z samych głowic - niezmiennie OPST, te najlżejsze - 150/175 gr.

Używam też Wulffa TT, ale ma już na moje ciury lekko za długą głowicę. Wszystko zależy o jak dużych rzekach piszesz.

Wulffa kupisz tanio na e-bayu w USA, OPST też (są często tanie używki jak nowe). Generalnie wszystkie powyższe linki kupowałem używane (praktycznie jako nówki) za połowę ich wartości. Gdybym miał je nabyć teraz w obecnych cenach detalicznych, to bym sobie chyba darował - no z wyjątkiem EGO, bo cena jeszcze akceptowalna. Ale jest za to sporo odpowiedników firm sporo tańszych a równie "markowych" - Scierra, Airflo, Snowbee, itd. Warto poszukać w specyfikacjach.

Pozdrawiam.

Dziękuję za cenne informacje. Nad innymi linkami się nie zastanawiałem i jednak warto rozważyć inne warianty. W oko wpadły mi sznury Loop. Dosyć ciekawym wydaje się model Loop Opti drift jednak trochę mylne informacje znalazłem w internecie. Na stronie producenta jest napisane, że sznur #4 ma głowicę 8m. Na różnych zdjęciach i rysunkach jest pokazana przykładowo #5 która ma głowicę ok. 6,5m. Ma ktoś doświadczenie z tym sznurem? Nie powiem bo dla oka kolorystycznie też mi się bardzo podoba.

Łowię głównie na małych rzekach Podkarpacia w różnego rodzaju przelewach, zawirowaniach, szybszej wodzie, dołkach, rynnach itp więc dystans raczej z tych krótszych. Jeśli głowica miałaby 8m to myślę, że ta odległość byłaby w porządku: 3m kij + 8m głowica + 2,5m przypon co daje łącznie 13,5m. Jest to odległość na której mniej więcej najczęściej łowię.