Skocz do zawartości

Stal D2 vs Aus 8


kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Obie stale dadzą radę, sam gatunek stali to nie wszystko, chyba ważniejsza jest jej obróbka cieplna, szlif, profil, kształt noża, jego ergonomia, etc. Teoretycznie lepsza stal kiepsko zahartowana będzie sprawować się gorzej niż prawidłowo zahartowana gorsza. Prawidłowo wykonany nóż z takiej sobie stali, będzie się lepiej sprawował od kiepsko zrobionego noża z super stali.  Reasumując - bierz ten, który się tobie podoba, dobrze leży w ręku, lepiej się nim tnie. Jak nóż jako całość będzie pasował, to jakoś przebolejesz szybszą utratę ostrości, czy dłuższe ostrzenie. ;-)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...zależy jeszcze skąd te D2. Bo jak to jest "chińskie D2"  to moze być różnie....  myśle że to troche tak jak z blankami na wędki - czasem lepszy jest blank z podstawowego grafitu ale od pewnego producenta niż no-name "high modulus" ;)

 

Reasumując: można dopłacić wiecej za D2 jeśli jesteś pewny pochodzenia

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej zadaj sobie pytanie, która z nich łatwiej będzie się ostrzyć.

W punkt.

Mam kilka nożyków z różnych rodzajów stali (D2 w szczurku) ale, na co dzień, używam tego, którego podostrzę prostackimi narzędziami

https://photos.app.goo.gl/hY7sJ9Ao3mXGZiv29

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i co też może być ważne - twarda stal D2 wykrusza się natomiast bardziej miękka zagina przy trafieniu w twardą przeszkodę.Zagięcie w miarę łatwo da się przywrócić do stanu właściwego natomiast przy wykruszeniu trzeba wyprowadzać całą krawędź tnącą od nowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AUS8 jest też bardziej odporna na korozję. Ponoć :)

 

W pracy kucharza używam noża Mcusta właśnie z AUS8, za który dałbym się... pokroić.

Choć w domu kroją ciekawsze stale, w tym wysokowęglowe, wybrałem do roboty AUS8, bo nie zawsze jest tam czas wytrzeć nóż do sucha, umyć niezwłocznie po cytrynach czy innych pomidorach. Rdzy nigdy - odpukać - nie było ni śladu.

 

W praktyce grzybiarza tymczasem, ostatnio nie wyczyściłem RATa-2 z AUS8 po grzybobraniu (w lesie zawsze wycieram go z grubsza o mech) i następnego dnia upstrzony był brązowymi cętkami, na pamiątkę najlepszego sezonu borowikowego ever...

 

Tak że tak.

Edytowane przez Marvin
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pracy kucharza używam noża Mcusta właśnie z AUS8, za który dałbym się... pokroić.

Choć w domu kroją ciekawsze stale, w tym wysokowęglowe, wybrałem do roboty AUS8, bo nie zawsze jest tam czas wytrzeć nóż do sucha, umyć niezwłocznie po cytrynach czy innych pomidorach. Rdzy nigdy - odpukać - nie było ni śladu.

 

W praktyce grzybiarza tymczasem, ostatnio nie wyczyściłem RATa-2 z AUS8 po grzybobraniu (w lesie zawsze wycieram go z grubsza o mech) i następnego dnia upstrzony był brązowymi cętkami, na pamiątkę najlepszego sezonu borowikowego ever...

 

Tak że tak.

 

pewnie kuchenniak jest z japońskiej AUS8 a RAT z chińskiej ;)

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

D2,vg-10,s30 czy d5???? co za różnica , przecież walczyć nim nie będziesz, po co przepłacać

Ma być tani folder z blokadą

Najważniejsze by był płaski i lekki, jest ich na rynku od groma

Sprawdź tylko jakość blokady i by dobrze leżał w łapie, bo każdy ma inną ????

Jak z głownią stałą to moim faworytem jest mora, przynajmniej jej nie szkoda ????

Edytowane przez @Brig
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

D2 na grzyby i ognisko ? Sanrenmu na odpowiednku Aus za 50 zł będzie do końca świata w takich zastosowaniach.

Też tak myślę, ale może zaszaleć jak ma większy budżet, albo kupić że dwa nożyki np Sanremu po taniości i kabara dozier.

 

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak kombinowałem. Miałem RAT 1 w AUS-8 i dokupiłem RAT 2 w D2. Potem stwierdziłem, że kształt głowni nie do końca mi odpowiada i dokupiłem Sanremu 710 (mały ale wariat, polecam), kolejnymi były 2 nożyki od Spyderco. Tu jednak trójkątny kształt  głowni niespecjalnie do wszystkiego się nada.

Teraz, na co dzień używam wspomnianego Ruike a w samochodzie wożę małego Sanremu. Reszta czeka na..... No właśnie :(

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi konkretnie o rata 2 w stali d2 bo mam rata 1 w AUS 8 i się zastanawiam czy warto brać tego D2 czy znow AUS 8

Rozważ jeszcze Kabar dozier w stali AUS 8A.Super nożyk, mam też rata1 ale ten lżejszy i poręczniejszy w kieszeni i chyba stal trochę lepsza.

 

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sanrenmu 710 to faktycznie mały wariat i polecam każdemu kto chce mieć dobry nóż za dobry pieniądz, zresztą mam kilka Sanrenmu i wszystkie są super.

Do orki mam Schrade SCHF13 i daje radę, ale ostatnio coś zdrożał i nie wiem czy jest tyle wart.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

D2 z obojętnie jakiej huty, po obojętnie jakiej obróbce, rdzewieje na półce jak popada deszcz.

Nie wiem ileset noży przeszły przez moje ręce, ale dla mnie to kupa. Do codziennego użytku nawet też słaba AUS-8 będzie i tak dużo lepsza. D2 jest szeroko stosowane w nożoróbstwie, bo blacha jest tania jak barszcz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...