Skocz do zawartości

Likho HM

Pawelzen

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy co znają się na boleniach i ci co się nie znają proszeni o opinie. Nowy projekt Jerka/stickbaita przede wszystkim pod bolenie. Oceńcie pracę czy coś byście zmienili. Łowca boleni, ze mnie przeciętny. Wszystkie które złowiłem to na gumowa a później zaadaptowałem do tego Gobio, który dawał ładne bolenie ale nie miałem w swoich pudłach nic typowo boleniowego czemu bym poświęcił więcej czasu . To pierwszy 3 trzech wobow który mam zamiar zrobić pod tą rybę dlatego potrzebuje opinie ze wszystkich stron świata a tu link, z góry dzięki za wszystkie konstruktywne odpowiedzi https://youtube.com/shorts/sh-23ErSn4M?si=EiDvAwO8qUgeBHVC praca na oczku dolnym trochę ucieka w prawo ale nie wziąłem kleszczy, żeby skorygować.

Edytowane przez Likho

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeszcze post rybny, akurat ryby w dolnym limicie forumowym. Nie wiem jak klenio bo wszystkie przymierzane do kija ale dla fanatyków można mierzyć po długościach woblera. Kilka też fajnych spadło. Ryby z dwóch krótkich wypadów potwierdzające słuszność konstrukcji. Na sandacze na razie nie mam czasu ale pewnie z dwie trzy nocki uda się zarwac. Cieszy też konstrukcja boleniowo bez sterowa, dała już kilka kleni i ładnego bolenia, którego hol chciałem nagrać ale niestety czynnik ludzki zawiódł nie włączyłem nagrywania, trudno wiem gdzie mieszka. No i potwierdza się moje doświadczenie, że bolenie też lubia jaskrawe kolory i chyba będę musiał sobie teraz trochę na kolorowo do pudła zrobić.

post-56180-0-46162100-1750923788_thumb.jpgpost-56180-0-33600200-1750923802_thumb.jpg

post-56180-0-41752100-1750923859_thumb.jpgpost-56180-0-72237000-1750923906_thumb.jpg

• Like 3

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czasu jak zwykle chciałoby się więcej, bolenie na mojej rzece mają jakiś strajk od czerwca, sandacze to już chyba wyginęły. Klenie jeszcze jakieś są i okonie też dlatego myślę odświeże sobie temat 4 cm wariatów na wszystko. Trochę poprawie, wczoraj pierwsze wodowanie i jest ogień. Dziś ale bardziej jutro wlatuje w silikon i w przyszłym tygodniu już zaczynam zabawę bo kilka tematów stoi a tak pojadą wszystkie.

post-56180-0-74365400-1756401344_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

U mnie ryby walą tylko sieczkę. Ciężko przebić się czyms większym, dlatego koncepcja woblera ze sterem w d... A bardziej stabilizatorem pod okonie bolenie. Myślę, że wyszło zadowalająco, przy prowadzeniu ładnie lusterkuje, szarpanie podowudje delikatne odskoki, a pozostawienie imituje rybkę szukająca tlenu tak chciałem tak wyszło. Na pewno będzie w wersji przeciążonej do zimowego łowienia przy dnie ale to wszystko powolutku. Pomiędzy wykańczaniem sandaczowych 11 i 8, też trochę 4 cm a teraz do sedna 4.5 cm d**ka.

post-56180-0-67373200-1758301578_thumb.jpg

https://youtube.com/shorts/EF0dqovJLt0?si=8kwO5nra2wsA9tdK

• 2 tygodnie później...

Pytanie trochę ludzi tu czasem zagląda,czy ktoś jeszcze spotkał się gdzie z systemami rzutowym i w woblerach rękodzielniczych? U mnie się mnożą, forma wyszła, mieszanka opracowana o gęstości lipy, jak na razie jestem zadowolony z projektu mam nadzieję do niedzieli przynajmniej kilka skończyć i zobaczyć czy będą tak samo dobre jak poprzednia wersja. Pokładam w tym projekcie duże nadzieje, ogólnie już we wszystkich wobach doszedłem do mieszanki o gęstości lipy albo mniejszej. Daje to super efekty i życie przynęty jest zupełnie inne niż w zwykłych żywicznych zalewankach.

post-56180-0-62000200-1759771820_thumb.jpg

post-56180-0-89837100-1759771833_thumb.jpg