admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Cześć,Kuzyn, myślę, że najbardziej byłbym i Janusz też, wynikami testów ABU ZPI. Coś mi się wydaje, że ten mógłby pokazać klasę. Czy możesz powiedzieć jaka jest średnica szpulki tego multika? Jurku, to chyba najważniejsze - trening czyni mistrza. Rzucałem z Daiw Kuzyna i było to rzucanie komfortowe. Kiedy miał je w ręce właściciel one ożywały. Coś w tym musi być. Ponadto ja przyjąłem pod strzechy Antka DC, Kuzyn sprzedał swojego - wszystko kwestia upodobań. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzyn Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Szpulka jest super wąska (ale wodzik blisko ) od rantu do rantu 22mm tam gdzie jest nawinięta linka 19mm, średnica 34mm. Namawiaj Janusza abu do dyspozycji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 No o zrobimy całościowy test PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 A bedziecie chcieli opublikować efekty tego testu na forum?? Test AE74 ZPI? Kto oprócz kuzyna posiada taki multiplikator w promieniu 1500 km? fajna sprawa, ale malo praktyczna.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 A bedziecie chcieli opublikować efekty tego testu na forum?? Test AE74 ZPI? Kto oprócz kuzyna posiada taki multiplikator w promieniu 1500 km? fajna sprawa, ale malo praktyczna.pozd JW Jurku, a dlaczego nie? Czy nie fajnie poczytać o takim sprzęcie? TopGear również oglądam dlatego, że mogę zobaczyć jak sprawuje się SLK albo DB9 Na rozkładzie mamy i inne teksty - już w kolejce więc nie pominiemy i innych multplikatorów. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Postaram się odpowiedzieć na kilka postawionych mi pytań.-co do długości wędziska jakie używałem do testowania Calcuty DC i Antaresa DC7 to było wędzisko o długości 3,6 m (bardzo twarda karpiówka 4 lbs), takich wędzisk używamy na zawodach, chociaż Japończycy na M.Świata używali nawet 4,05 m.-odnośnie używania plecionki czy żyłki, używamy tylko żyłek ponieważ regulamin ściśle określa czym możemy rzucać-jest to żyłka o średnicy 0,25 mm(bez tolerancji minusowej-poniżej o,25 mm jest dyskwalifikacja zawodnika). Na M.Świata sędziowie mięrzą mikromierzami średnicę żyłki każdemu zawodnikowi, zarówno przed rzutem jak i po rzucie.Poznadto obecne żyłki mają niższy współczynnik tarcia niż plecionki (dodatkowe opory).-natomiast co do oficjalnej opinii firmy Shimano dotyczącej trybu LongCast , to uważam że jest trochę przesadzona.Przy dynamicznym rzucie praktycznie nie było potrzeby kontrolowania wysnuwającej się żyłki za pomocą kciuka.Ale jak napisałem pod tym względem lepszy jest Antares DC7.W calcucie przy ustawieniu skali na 1 lub 2 trzeba kontrolować kciukiem.-co do testów innych kołowrotków, to chętnie to zrobię-póki jest ciepło i jeszcze zawody nie zaczęły się- czyli do połowy kwietnia mam czas.W maju zaczynamy startować w cyklu zawodów ogólnopolskich.Ciekawi mnie ten ABU ZPI.A tak prawdę mówiąc gdy byśmy zrobili testy wszystkich lepszych multików , to zestawienie końcowe porównujące wszystkie testowane kołowrotki byłoby bardzo ciekawe pod kątem ich mozliwości rzutowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Jurku,Pewną obawę miałem pisząc tekst o Antaresie DC. Wtedy myślałem sobie, że to bufonada i nikt tego nie będzie chciał czytać. Artykuł ten został przeczytany kilkadziesiąt tysięcy razy - jest w TOP 10 i pewnie niedługo zostanie w pierwszej trójce najpopularniejszych art. Zapytania na temat tego kręciołka dostaję z całego świata - nawet od ludzi zalogowanych na TackleTour. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzyn Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Jerzy! Obecnie to już niemozliwe (AE74 nie będzie produkowany i ceny poszły ostro do góry) ale ja swojego kupiłem za niewiele większe pieniądze niż te które podałeś (na japońskim yahoo z pomocą naszego skośnookiego kolegi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Janusz, ja mogę jeszcze udostępnić Revo STX z oryginalną szpulką. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Taaaa ... AE74 zwłaszcza w wersji v06 podskoczyło i to niemiłosiernie. Wersje niższą można jeszcze kupić ale również sporo kosztują. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Remek, nie ma sprawy - im więcej przetestujemy tych multików tym wnioski będą trafniejsze. Może nie którzy koledzy zanim kupią drogie multiki pierw poczytają o ich możliwościach rzutowych. Jak wiemy producenci swoimi reklamami robią nam wodę z mózgu i część z nas daje się na to nabierać.No cóż, reklama dźwignią handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 @Janusz artykuł... mistrzowski! Chciałbym złożyć gratulacje i jednocześnie wyrazy podziękowania, że dzięki Tobie pojawił się na jerkbaicie tak profesjonalny tekst. Jak jednak czytam opinie co poniektórych Użytkowników kontestujących system DC, muszę przyznać że zastanawiam się czy Twój artykuł przeczytali wystarczająco uważnie Ale do rzeczy. Z trzech multiplikatorów, które testowałeś jeden znamy względnie dobrze, dzięki Remkowi. Mam na mysli Antaresa DC. To jest multiplikator w wersji wędkarskiej, bez tuningu. Można go wyjąć z pudełka i iść na ryby. 1.Multiplikator który w teście był konkurentem, czyli ABU 2500 to sprzęt sportowy, specjalnie tuningowany. Mam pytanie czy nadawałby się do łowienia ryb w ogóle? Pytanie zadaję nie bez przyczyny, jakiś czas temu spotkałem się bowiem na forum Tackle Tour z opinią, iż roundy ABU do zawodów rzutowych tuningowane są w taki sposób, iż zasadniczo rzecz ujmując usuwana jest z nich większość wędkarskich bebechów (jak np. system hamulcowy) i ze w zasadzie zostaje sama szpulka z malutką korbką. Nie wiem czy jest to prawda czy nie - ale chciałbym skorzystać z okazji zweryfikowania tej informacji u profesjonalisty Myślę zresztą, że np. art o tuningu sportowym takiego ABU byłby wspaniałym uzupełnieniem testu który przeprowadziłeś 2.Czy uważasz że zastosowanie plecionki zamiast zylki, mogloby miec wplyw na predkosc poczatkowa nadana przynecie i w zwiazku z tym przelozyc sie na dalsze rzuty? Pytam w związku z tym, iż - jak mi się wydaje predkośc poczatkowa przynety moze miec wplyw na dzialanie systemu DC 3.Jak oceniasz zastosowanie tak długiego (3.6m) kija w kontekscie predkosci poczatkowej przynety? Jak wpłynęłoby zastosowanie krotkiej i sztywnej wędki na prędkośc początkową przynęty? Powód pytania taki sam jak w pkt 2.Doprecyzowujac pytanie dodam, iz zastanawiam sie na ile szybki moze byc kij dlugosci 3,6m. Rozumiem ze ramię takiej katapulty jest dłuższe niż wędkarskiego kija powiedzmy 2m - ale z drugiej strony zastanawiam sie czy dynamika rzutu nie jest mniejsza i w konsekwencji jaki jest wynik na prędkośc początkową nadawaną przynęcie Niedawno robilismy z Remkiem test troche innego rodzaju. Antares DC vs. Abu Revo S oraz kij castingowy na blanku szklanym, o akcji moderate vs. kij grafitowy o akcji fast (długośc i moc zblizone). Wyniki testu a raczej skromnej próby - bo po Twoim artykule słowo test nabrało na jerkbaicie chyba nowego znaczenia - były takie że DC wspaniale spisywał się na kiju szybkim i kiepsko sobie radził na szklaku. Jeśli by zatem tą analogię przenieść na kij którego użyłeś do testu, tj. jeśli by założyć że wędka 3,6m której użyłeś jest dużo wolniejsza w porównaniu do wędki np. 2m - to może warto byłoby uzupełnić test o wyniki osiągane tym samym ciężarkiem, ale zestawem typowo wędkarskim - np. plecionka 15lb + Jabberwock.A może takie próby też zrobiłeś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 bardzo profesjonalny tekst, bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Dziękuję za gratulację Friko-starałem się aby zamieszczony artykuł był jak najbardziej wiargodny i odpowiedział na kilka pytań. Mam nadzieję, że chociaż częściowo udało mi sie to zrealizować.Co do Twoich pytań to postaram się odpowiedzieć na nie:1.Czy ABU 2500 to sprzęt sportowy, specjalnie tuningowany -z tą opinią na Tackle Tour, to lekka przesada. Z kołowrotka wyjmujemy wodzik i jego mechanizm napędzający, otwieramy łożyska,polerujemy ośkę i oczywiście w miarę mozliwości dokupujemy tuningowaną w Japonii szpulkę .I to jest wszystko.A odnośnie artykułu o tunigu multiplikatorów, to napewno coś z Remkiem napiszemy.2. Odnośnie plecionki to już napisałem, że ma wiekszy współczynnik tarcia niż żyłka (oczywiście przy takich samych średnicach ,szczególnie żyłki pokryte powłoką silikonową mają ten współczynnik dość niski)- ale wiadomo,że używamy plecionek dużo cieńszych od żyłek. Ostatnio podobno zostały wyprodukowane nowe plecionki w powłoce silikonowej więc warto byłoby je przetestować. 3. Długość wędziska w kontekście prędkości początkowej przynęty. Czym różni się długie wędzisko od krótszego ?(oczywiście będę tu mówił o odległości rzutu).Już pytanie samo odpowiada, ale głównie chodzi tu o długość ramienia i prędkość obrotową ciężarka (przynęty) przechodzącą w momencie wyrzutu w predkość liniową. Im wieksze ramię , tym wieksza prędkość obrotowa a potem liniowa(przy dynamicznym rzucie z półobrotu).To co wiem od Remka, to z hamulcami DC miał problemy przy lekkich rzutach. Natomiast nie ma żadnych problemów z tymi hamulcami przy naprawdę dynamicznych rzutach .Kończąc ten wywód , to masz rację- wędka 3,6 m jest wolniejsza od np. 2 m ,ale dzięki ramieniu samęj wędki i zwisie ciężarka nawet za kołowrotek uzyskujemy ramię wyrzutu ok. 6,5 m.4.Odnośnie Waszych testów z użyciem szklaka o akcji moderate - to mogę tylko stwierdzić, że napewno nie nadaje się on to tego typu kołowrotków. Szklak jest poprostu za wolny i nadaje przynęcie zbyt małą prędkość początkową. Dlatego też na zawodach w konkurencjach odległościowych używamy wędzisk o bardzo szybkiej akcji szczytowej (blanki zbudowane są z materiału o module sprężystości od 60 do 80 mln PSI.5.Co do testu poszerzonego o wyniki osiągane tym samym ciężarkiem, ale zestawem typowo wędkarskim (prób takich nie robiłem), ale temat pozostawiam pod rozwagę Remkowi - myślę że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 W pelni profesjonalny atrykul,ciekawy test Ciekawi mnie z czego i jak zrobiona ta szpula 7 gramowa do ABU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Dziękuję za gratulację Friko-starałem się aby zamieszczony artykuł był jak najbardziej wiargodny i odpowiedział na kilka pytań. Mam nadzieję, że chociaż częściowo udało mi sie to zrealizować.Co do Twoich pytań to postaram się odpowiedzieć na nie:1.Czy ABU 2500 to sprzęt sportowy, specjalnie tuningowany -z tą opinią na Tackle Tour, to lekka przesada. Z kołowrotka wyjmujemy wodzik i jego mechanizm napędzający, otwieramy łożyska,polerujemy ośkę i oczywiście w miarę mozliwości dokupujemy tuningowaną w Japonii szpulkę .I to jest wszystko.A odnośnie artykułu o tunigu multiplikatorów, to napewno coś z Remkiem napiszemy.2. Odnośnie plecionki to już napisałem, że ma wiekszy współczynnik tarcia niż żyłka (oczywiście przy takich samych średnicach ,szczególnie żyłki pokryte powłoką silikonową mają ten współczynnik dość niski)- ale wiadomo,że używamy plecionek dużo cieńszych od żyłek. Ostatnio podobno zostały wyprodukowane nowe plecionki w powłoce silikonowej więc warto byłoby je przetestować. 3. Długość wędziska w kontekście prędkości początkowej przynęty. Czym różni się długie wędzisko od krótszego ?(oczywiście będę tu mówił o odległości rzutu).Już pytanie samo odpowiada, ale głównie chodzi tu o długość ramienia i prędkość obrotową ciężarka (przynęty) przechodzącą w momencie wyrzutu w predkość liniową. Im wieksze ramię , tym wieksza prędkość obrotowa a potem liniowa(przy dynamicznym rzucie z półobrotu).To co wiem od Remka, to z hamulcami DC miał problemy przy lekkich rzutach. Natomiast nie ma żadnych problemów z tymi hamulcami przy naprawdę dynamicznych rzutach .Kończąc ten wywód , to masz rację- wędka 3,6 m jest wolniejsza od np. 2 m ,ale dzięki ramieniu samęj wędki i zwisie ciężarka nawet za kołowrotek uzyskujemy ramię wyrzutu ok. 6,5 m.4.Odnośnie Waszych testów z użyciem szklaka o akcji moderate - to mogę tylko stwierdzić, że napewno nie nadaje się on to tego typu kołowrotków. Szklak jest poprostu za wolny i nadaje przynęcie zbyt małą prędkość początkową. Dlatego też na zawodach w konkurencjach odległościowych używamy wędzisk o bardzo szybkiej akcji szczytowej (blanki zbudowane są z materiału o module sprężystości od 60 do 80 mln PSI.5.Co do testu poszerzonego o wyniki osiągane tym samym ciężarkiem, ale zestawem typowo wędkarskim (prób takich nie robiłem), ale temat pozostawiam pod rozwagę Remkowi - myślę że warto. @Januszu bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi trochę jeszcze podrążę, żeby pewne rzeczy doprecyzować a w pewnych upewnić się że dobrze Ciebie zrozumiałem. ad. 1będę czekał na artykuł o tuningu z niecierpliwością. Bardzo ciekawe byłoby gdyby oprócz masy szpul znalazło się również porównanie ich wymiarów (szerokości i średnicy) ad. 2Rozumiem że eliminacja tarcia jest istotna (przy okazji pytanie - ile przelotek jest na tym kiju 3,6m, rozumiem ze sa to jakies specjalne modele) - ale co z wagą linki oraz miękkością? Plecionka wydaje mi się lżejsza i miększa od żyłki, czy to nie zrównoważyłoby większego tarcia? Czy też tarcie jest czynnikiem najistotniejszym? ad. 3to bardzo ważny głos w dyskusji która co jakiś czas powraca na forum - długość wędki a odległośc rzutu. Rozumiem że Twoje zdanie jest jednoznaczne - czym dłuższy kij tym dłuższy rzut (oczywiście przy zachowaniu pozostałych parametrów porównywalnych)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Tuningowana szpulka do ABU 2500C zrobiona jest z twardego duralu o ściance 0,4 mm, ale szczególnie interesująca jest ośka szpuli, którą wykonano z tytanu- dlatego też waga szpuli z osią wynosi zaledwie 7,5 grama, natomiast oryginalna ośka ABU wykonana jest ze stali i całość waży 16 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Widzę Friko,że jesteś zainteresowany tym tematem. Napewno porównamy również wymiary szpul.Odnośnie przelotek na wędzisku 3,6 m to jest ich 6 prowadzących + szczytowa-w miarę możliwości stosujemy jak najcieńsze i najlżejsze SIC-i.Co do żyłki i plecionki, to jednak plecionki mają większe tarcie. Ale przy typowym wędkowaniu i stosowaniu cienkich plecionek to prawdopodobnie tarcie zrównoważyłoby się-nigdy takich porównań nie robiłem.Z tą długością wędzisk to nie jest tak całkiem jednoznacznie, Japończycy używają 4,05 m, Anglicy :3,6 - 3,8 m, Niemcy : 3,2 do 3,4 m - tak więc różnica wynosi 85 cm, ale to wszystko również zależy od samego zawodnika, jego wzrostu , siły oraz stosowanego stylu. A po drugie to są wędziska stosowane wyłącznie na zawodach, a nie do wędkowania użytkowego. Chociaż to co zauważyłem to wędkarzy łowiący z morskich brzegów używają wędzisk nawet powyżej 4,5 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Czyli szpulka szpulką a glówny nacisk tunningu kladziony jest na wykonanie lżejszej osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Czyli szpulka szpulką a glówny nacisk tunningu kladziony jest na wykonanie lżejszej osi. Generalnie na odciążeniu szpuli. Niewiele się jednak da zrobić - średnicy nie zwiększysz i nie zmniejszysz, ażurowanie szpulki to ułamki gram (niektorych się nie da ażurować). Można zdjąć hamulec odśrodkowy i próbować go tuningować ale ... to też ułamki gram. Najwięcej metalu idzie na ośkę więc tutaj próba odciążenia szpulki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Chyba w tym kierunku trzeba zmierzać. Jeżeli sama szpulka waży ok 4 gram to nie ma sensu jeszcze jej nawiercać , bo przy ściance 0,4 mm - ile ją jeszcze odciążymy, może 1 gram. Natomiast ośki stalowe ważą (przy małych kołowrotkach)od 10 do 14 gram, a ośka wykonana z tytanu tylko ok. 4 gram .Tylko rodzi się pytanie: dlaczego tacy producenci jak SHIMANO,ABU czy DAIWA nie stosują osi tytanowych- tego nie wiem. Nie sądzę , aby przyczyną był koszt produkcji takich osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Czyli szpulka szpulką a glówny nacisk tunningu kladziony jest na wykonanie lżejszej osi. Generalnie na odciążeniu szpuli. Niewiele się jednak da zrobić - średnicy nie zwiększysz i nie zmniejszysz, ażurowanie szpulki to ułamki gram (niektorych się nie da ażurować). Można zdjąć hamulec odśrodkowy i próbować go tuningować ale ... to też ułamki gram. Najwięcej metalu idzie na ośkę więc tutaj próba odciążenia szpulki. PozdrawiamRemek Tak Remku generalnie na odciążeniu szpuli,tak to rozumiem,ale prawie zawsze jeśli byla mowa o ulepszeniu multika to bylo mówione lżejsza szpula i tyle,a tu pisze lżejsza oś i to mnie zaciekawilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Chyba w tym kierunku trzeba zmierzać. Jeżeli sama szpulka waży ok 4 gram to nie ma sensu jeszcze jej nawiercać , bo przy ściance 0,4 mm - ile ją jeszcze odciążymy, może 1 gram. Natomiast ośki stalowe ważą (przy małych kołowrotkach)od 10 do 14 gram, a ośka wykonana z tytanu tylko ok. 4 gram .Tylko rodzi się pytanie: dlaczego tacy producenci jak SHIMANO,ABU czy DAIWA nie stosują osi tytanowych- tego nie wiem. Nie sądzę , aby przyczyną był koszt produkcji takich osi. Ja również nie sądze,a przy i tak już drogich topowych multiplikatorach różnica w cenie niebyla by tak mocno widoczna.Może to zabieg marketingowy ,jak skończa się im pomysly to wtedy wstawią takowe osie i będzie znów pelno reklam że lepiej że dalej że nic lepszego u konkurencji nieznajdziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Tak Remku generalnie na odciążeniu szpuli,tak to rozumiem,ale prawie zawsze jeśli byla mowa o ulepszeniu multika to bylo mówione lżejsza szpula i tyle,a tu pisze lżejsza oś i to mnie zaciekawilo. Szpula to i oś - to jedność. Oczywiście do tego dochodzi masa linki czyli układ - szpulka+linka. Na szpulkę składają się takie elementy jak:- szpula właściwa (różne materiały, technologie wykonania, ażurowanie lub nie, grubość blachy, kształty)- ośka - jak się okazuje są w różnoraki sposób wykonane- hamulec - odśrodkowy to rozetka albo rotor (hamulec magentyczny)- niekiedy łożyska - np. w conquest 51/51s. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirat Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Super artykuł kontruktywna dyskusja, pozdrowienia dla Janusza były żutowiec z Poznania lata 80-te lecz bez sukcesów indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi