Skocz do zawartości

P. Plesiak hand made

madpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Do niedawna tylko przyglądałem się Waszej pasji, jaką jest tworzenie własnych przynęt. W tym roku postanowiłem sam wziąć się do stworzenia swoich własnych woblerów. Głównym motorem tej mozolnej i często niełatwej pracy była moja miłość i szacunek dla bolenia, którego pierwszy raz w życiu złowiłem w 2009 roku. 2010 rok był dla mnie rokiem szczególnym ze względu na ilość złowionych prze ze mnie boleni. Pamiętam, że wtedy postanowiłem zrobi przynętę samemu, ale udało się to dopiero w tym roku. To tyle tytułem wstępu, resztę sami zobaczcie.

Szczególne podziękowania dla Roberta Kolatorskiego za artykuł „Wobler krok po kroku” i Pawła Brzuskiewicza za jego artykuły i filmy na youtube, oraz wielu innym kolegom, którzy zechcieli się podzielić swoją wiedzą.

Wszystkich Was serdecznie pozdrawiam.

post-3990-1348917587,1568_thumb.jpg

post-3990-1348917587,3579_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Jakiej konkretnie żywicy użyłeś ?

Epidiany np. 5 nie wymaga odpowietrzania , jakiego utwardzacza użyłeś takie w paście są do du.. do epidianów najlepszy będzie Z1 ma najniższą lepkość , na pewno nie mieszaj mikserem pogorszy to tylko sprawę wymieszaj płaską szeroką listewką spokojnie nie tworząc pęcherzyków potem wlej do puszki odlewniczej najlepiej z wysokości 20cm delikatnym strumieniem większość w jedno miejsce tak aby żywica spokojnie rozlała się w puszce , powodzenia ;) .

możesz też zalewać warstwami żywice poliuretanową ale lepszy zdecydowanie wypełniacz i chyba taniej słyszałem że można zamiast wypełniacza zastosować fugę drobnoziarnistą ale nie używałem wiec nie wiem jaki efekt końcowy. Lepiej jest zrobić formę z silikonu a żywicą odlewać zatapiasz wtedy stelaż, obciążenie i co tam chcesz.

odpowietrzyłem próżniowo po wymieszaniu i wlaniu do formy

Jeśli już chciałbyś odpowietrzać to powinieneś zrobić to przed wlaniem do puszki formy , jeśli odpowietrzyłeś puszkę z modelem i zalaną już żywicą to nie mogło wyjść właściwie wyssałeś w ten sposób powietrze z każdej szczeliny formy i modelu , żywica której użyłeś nie wymaga odpowietrzania .

Przygotowanie puszki odlewniczej i modelu to bardzo ważne elementy tworzenia formy nie warto się śpieszyć tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi się ze sama puszka jest ze byt cienkiej plexi podczas wiązania żywica nieznacznie się kurczy i w efekcie może wypaczyć dno puszki taką formę trudno będzie spasować .

Od dłuższego już czasu nie wykonuję już form z zywicy z silikonami bawiłem się przy okazji robienia form na żywicę Feather Lite , do robienia form na pianki można je wykorzystywać lecz trzeba pamiętać ze są wysoce plastyczne i muszą być osłonięte zewnętrzną puszką aby nie ulegały deformacji podczas wzrostu pianki PU .

Obecnie używam masy która po utwardzeniu ma właściwości gumy obuwniczej jest na tyle twarda ze nie deformuje się podczas wzrostu i na tyle plastyczna ze wyjęcie odlewu jest dziecinnie proste . Kolejną jej zaletą jest to ze zrobienie formy zajmuje 30-40 minut :mellow: . Jedyną wadą jest jej dostępność na szczęście znalazłem zakład pod Wrocławiem który wykorzystuje tę masę do budowy form prototypowych .

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...