madpaw Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Do niedawna tylko przyglądałem się Waszej pasji, jaką jest tworzenie własnych przynęt. W tym roku postanowiłem sam wziąć się do stworzenia swoich własnych woblerów. Głównym motorem tej mozolnej i często niełatwej pracy była moja miłość i szacunek dla bolenia, którego pierwszy raz w życiu złowiłem w 2009 roku. 2010 rok był dla mnie rokiem szczególnym ze względu na ilość złowionych prze ze mnie boleni. Pamiętam, że wtedy postanowiłem zrobi przynętę samemu, ale udało się to dopiero w tym roku. To tyle tytułem wstępu, resztę sami zobaczcie. Szczególne podziękowania dla Roberta Kolatorskiego za artykuł „Wobler krok po kroku” i Pawła Brzuskiewicza za jego artykuły i filmy na youtube, oraz wielu innym kolegom, którzy zechcieli się podzielić swoją wiedzą. Wszystkich Was serdecznie pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 6 Lutego 2013 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Bardzo ładne,starannie wykonane woblery.Życze powodzenia w połowach na swoje wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Dzięki Najnowsze malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Uklejka ze złotym akcentem Edytowane 8 Lutego 2013 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoL Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Super, jeżeli twoje pierwsze woblery tak wyglądają to późnij będzie mistrzostwo , ale ster dał bym jednak grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 dzięki ster jest z poliwęglanu o grubości 1 mm, jak na razie daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 ostatnio na kamieniach połamałem 1,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No czasem tak bywa, choć mnie się jeszcze nie zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 kolejne modele moich uklejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 efekt mojej pracy wpadł, przywitał się i popłynął do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Kolejny będzie już po tuningu, z wyciskaną łuską. Edytowane 28 Września 2013 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Dzisiaj byłem na testach. Konstrukcja zostanie odchudzona i zwiększyłem ciężar przynęty. Najcięższa 16 gr, 14, 12 gr. Lotność 65-70 metrów. Praca drobno lusterkująca, ale bardzo stabilna w dużym uciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Lipa, coś mi forma nie idzie za dużo pęcherzyków zostaje w epokxydzie, a niby odpowietrzone próżniowo... Jakieś wskazówki? Może mieszać mikserem utwardzacz z żywicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 sprubuj zrobic w poliestrowej ja jak robilem formy mieszalem ja dodatkowo z jakas maczka zeby podczas wiazania nie pekala ale to tylko moja rada expertem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 ok czyli poliestrowa + wypełniacz, no to będę kombinował. P.S. No ja też się za experta nie uważam, więc każde uwagi mile widziane. Dzięki i serdecznie pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Jakiej konkretnie żywicy użyłeś ?Epidiany np. 5 nie wymaga odpowietrzania , jakiego utwardzacza użyłeś takie w paście są do du.. do epidianów najlepszy będzie Z1 ma najniższą lepkość , na pewno nie mieszaj mikserem pogorszy to tylko sprawę wymieszaj płaską szeroką listewką spokojnie nie tworząc pęcherzyków potem wlej do puszki odlewniczej najlepiej z wysokości 20cm delikatnym strumieniem większość w jedno miejsce tak aby żywica spokojnie rozlała się w puszce , powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 A jeszcze lepiej użyj odpowiedniego silikonu formierskiego i będzie cacy Ja robię formy tylko z silikonu i nie mam w ogóle problemów z pęcherzykami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 możesz też zalewać warstwami żywice poliuretanową ale lepszy zdecydowanie wypełniacz i chyba taniej słyszałem że można zamiast wypełniacza zastosować fugę drobnoziarnistą ale nie używałem wiec nie wiem jaki efekt końcowy. Lepiej jest zrobić formę z silikonu a żywicą odlewać zatapiasz wtedy stelaż, obciążenie i co tam chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Jeśli byś chciał to mam około 200g masy formierskiej z którą nie za bardzo mam co zrobić wystarczy na formę na wobler około 6-7cm lub mniejszy kosztowało by cięto tyle co przesyłka wobka do mnie i z powrotem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 użyłem EPOLAM 2002 składnik A i B, ale mam jeszcze EPIDIAN 5 i UTWARDZACZ Z-1, używałem tylko tego pierwszego, odpowietrzyłem próżniowo po wymieszaniu i wlaniu do formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 odpowietrzyłem próżniowo po wymieszaniu i wlaniu do formyJeśli już chciałbyś odpowietrzać to powinieneś zrobić to przed wlaniem do puszki formy , jeśli odpowietrzyłeś puszkę z modelem i zalaną już żywicą to nie mogło wyjść właściwie wyssałeś w ten sposób powietrze z każdej szczeliny formy i modelu , żywica której użyłeś nie wymaga odpowietrzania . Przygotowanie puszki odlewniczej i modelu to bardzo ważne elementy tworzenia formy nie warto się śpieszyć tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi się ze sama puszka jest ze byt cienkiej plexi podczas wiązania żywica nieznacznie się kurczy i w efekcie może wypaczyć dno puszki taką formę trudno będzie spasować . Od dłuższego już czasu nie wykonuję już form z zywicy z silikonami bawiłem się przy okazji robienia form na żywicę Feather Lite , do robienia form na pianki można je wykorzystywać lecz trzeba pamiętać ze są wysoce plastyczne i muszą być osłonięte zewnętrzną puszką aby nie ulegały deformacji podczas wzrostu pianki PU . Obecnie używam masy która po utwardzeniu ma właściwości gumy obuwniczej jest na tyle twarda ze nie deformuje się podczas wzrostu i na tyle plastyczna ze wyjęcie odlewu jest dziecinnie proste . Kolejną jej zaletą jest to ze zrobienie formy zajmuje 30-40 minut . Jedyną wadą jest jej dostępność na szczęście znalazłem zakład pod Wrocławiem który wykorzystuje tę masę do budowy form prototypowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) moje uklejki z imitacją łuski Edytowane 9 Października 2012 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) malowanie ala Tomy, który robi rewelacyjne przynęty Edytowane 8 Lutego 2013 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) I TO JEST GODNY BRACISZEK RAPTORA.Bardzo fajnie wyszło.Szykuje nowe materiały takie że aż sam jestem w szoku.Ułatwi to wszystkim mocno "robotę" a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.AMEN Edytowane 29 Października 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi