madpaw Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Zdradź, choć trochę co szykujesz, jeśli nie na posta to chociaż na pw.? Masz na myśli kształtki i całe zestawy dla luremakerów, czy coś jeszcze jak np. instrukcja dla niewtajemniczonych, gdzie i ile dać obciążenia?Szykuje nowe materiały takie że aż sam jestem w szoku.Ułatwi to wszystkim mocno "robotę" a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Obciążenie w wobkach boleniowych ze sterem jest banalnie proste.Bezsterwce to zawsze będzie niewiadoma i moim zdaniem żeby uzyskać powtarzalność trzeba wejść w piankę co nie jest takie proste jak mi się zdawało.Postanowiłem rozbudować dział luremaker kombinuje z podkładem pod kalkomanie.Tak ogólnie 2naklejkami będzie można zrobić wobka mocno wypasionego i w krótkim czasie.Mam żywice do lakierowania i myślę jak by to zrobić żeby przy metodzie zanurzeniowej nie było zbyt dużych strat.Trwałość powłoki jest zabójcza!a przy tym sprężysta i nie pęka przy uderzeniu.No i czas!Wystarczy zanurzyć wobka raz i gotowy.Dla uzyskania trójwymiaru dwa razy.Raz między warstwami.Na przykładzie-nakładamy pierwszą kalkomanie na korpus[tło]-lakierowanie przez zanurzenie-potem drugą na to oczko 3D i podretuszowanie grzbiet/brzuch i drugie zanurzenie-gotowe.Koszty-no są ale!lakiery też kosztują,po za tym tak zakładam że 90% luremakerów nie ma wentylacji-leki teraz do tanich nie należą.Przy kalkomanii mocno ograniczamy zastosowanie lakierów i nawet w warunkach domowych można tworzyć fajne rzeczy co też przekłada się na w/w koszty.Pracownia to dodatkowe opłaty za prąd,ogrzewanie itd.Będzie możliwość wysłania do mnie woblera własnej konstrukcji i dopasowanie kalkomanii po dany model.Rozmiar/design itd. Edytowane 30 Października 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Lakierem można pryskać i wtedy nic się nie marnuje ,a żywica w metodzie zanurzeniowej to już koszt konkretny ,nie można po prostu pędzlem żywicy nakładać ,tak chyba najbardziej oszczędnie jest a i czasowo chyba też nie najgorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Pędzelkiem można lakierować jak się robi 2wobki na dzień.Po za tym żywica,żywicy nie równa.lakierem można ale moim zdaniem nie nadaje się na woblery np.szczupakowe. Edytowane 30 Października 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Żywica zastyga w próżni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Największy plus żywicy jest taki, że można zrobić jedną konkretną warstwę zamiast 10ciu lakierem i powierzchnia jest "kamień"- ukłon w stronę jerków. No chyba, że to żywica bardzo rzadka, najczęściej jednak ma gęstą konsystencję. Niestety, potrzebny, w tym przypadku jest kręcioł do suszenia. Czy zastyga w próżni? Nie wiem, utwardzanie jest chemiczne, ale jeśli do reakcji potrzeba powietrza, to nie zwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Bo jak by była taka co nie zastyga ,jak lakier to można by zbudować dwie połączone komory ,jedna z odsysanym powietrzem a druga z żywicą i z próżnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 To by rozwiązało problem z stratą materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Nawet jeśli to czy skórka warta wyprawki? Maszynka obrotowa to godzina roboty. Trochę sklejki, jakieś uchwyty + silniczek. Są różne warianty, pełno tego w necie. Zresztą procedura jest taka, że ,maluje się jednego po drugim i od razu umieszcza się wobka na obrotach, żeby zatrzymać spływanie. Trzeba by co chwilę rozszczelniać komorę, aby wkładać kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Ale mi nie chodziło o spływanie i maszynki obrotowe tylko o maksymalne wykorzystanie materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 W takim razie nie zrozumiałem, o co idzie. Wykorzystanie? Straty powstają, kiedy albo wymieszasz za dużo i nie masz potem co z tym zrobić, albo nakładasz grubo i wieszasz nieruchomo- wtedy spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Masz do pokrycia 200 woblerów ,wymieszać dużo żywicy żeby zanurzyć w niej wszystkie woblery a reszta się marnuje.Jakby zbudować takie połączone komory to nie było by problemu ze stratą żywicy ,oczywiście przy większej produkcji woblerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Aha, o to chodzi. Nie załapałem. Czas żelowania to niewątpliwie przeszkoda. Nie wiedziałem, że chodzi o ilości handlowe. Niestety, ja nie znam się za bardzo na chemii, może są jakieś metody, jakieś dobre żywice, które mają bardzo długi czas żelowania. Ja potrafię się wyrobić z 4cm3 w 20minut, to wystarcza do swobodnego operowania materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Nakładanie żywicy pędzelkiem jest jak najbardziej możliwe. Faktycznie potrzebny będzie stojaczek obrotowy. Ja z płynną żywicą się nie bawiłem, bo raczej szczupaków nie łowie. Kiedyś w wodach, w których wędkowałem występowała taka ryba, jak szczupak czy sandacz...ale decyzje kola PZW doprowadziły do wybicia większości ryb. Z 56 członków kola w ciągu 5 lat zrobiło się 300. Pazerność i chciwość tych pseudo wędkarzy, którzy pakują wszystko w ocet i do słoika, była nie do zniesienia. Teraz tylko próbuje sprowokować bolenie, choć i tej ryby los jest już przesadzony. Czasem wydaje mi się, ze gdyby gówno pływało samodzielnie w wodzie to tez by je zjedli. Straty w materiałach zawsze jakieś będą taka jest cena naszego hobby. Edytowane 31 Października 2012 przez madpaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Lurebulding mi zostaje i prywatne lowiska :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) strzelba mały krąpik Edytowane 7 Listopada 2012 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper524 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Bardzo mi się podoba takie malowanie. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 A jak postępy z formami coś walczysz czy na razie odpuściłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 materiały zakupiłem, ale jakoś zebrać się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) uklejka 7,5 cm i 12 gr Edytowane 8 Listopada 2012 przez madpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 uklejka ciężkostrawna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 8 cm - 12 gr ster kąt prosty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Paweł ta uklejka super.Proszę o fotke na mail w pełnej rozdzielczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Spoko wieczorem da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi