Skocz do zawartości

P. Plesiak hand made

madpaw

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Po dość dłuższej przerwie, bo czas na to nie pozwalał, postanowiłem stworzyć woblerka na Jazia. Jeszcze tej rybki jest dość sporo tam gdzie łowie... Wzornik do późniejszych odlewów.

3,5 cm

Drewno lipowe, dwa klocki połączone silikonem, po wystruganiu i oszlifowaniu, rozłączyłem klocek skleiłem patexem i nawierciłem miejsca na wkrętki, po wszystkim kąpiel w caponie i przezroczyste nitro... voila

post-49308-0-31163500-1379498914_thumb.jpg

Kielo, były tego dwie przyczyny. Pierwsza i najważniejsza listewki, które posiadam są 8 mm, więc w celu uzyskania szerszego korpusu, byłem porostu do tego zmuszony. Moim zdaniem łatwiej jest  również strugać model wzorcowy, bo silikon w kolorze brązowym daje idealnie równą linię, która jest odnośnikiem symetrii. Byłby jeszcze i trzeci, gdybym chciała łowić na tego drewniaka, otóż po rozdzieleniu korpusu można wręcz idealnie rozmieścić obciążenie. Praca takiego wobka jest idealna i wyjątkowa.    Moim skromnym zdaniem. :) Dzięki, że pytasz. Pozdrawiam Paweł Plesiak

Do nawiercania otworu pod obciążenie używam wiertarki w stojaku, głębokość można kontrolować w mm. Połówka w imadło, obklejone filcem lub gumą i wobler jest cały. Najczęściej używam do tego jednakowych śrucin, które wystarczy przeciąć nożykiem do tapet. Jeśli wypadnie jakaś korekta daje rade to zrobić poprzez wygięcie oczka w woblerze.  :)

Paweł,ale wiesz że jak przyjedziesz do nas to zabierzemy Ci tego rybka.

Nie wiem czy teraz się już przyda ,ale jak zrobisz ich kilka to w przyszłym sezonie na pewno .Kilka dla tego ze będziesz musiał się podzielić :P

Zmień kotwice od razu ,bo coś wydaje się delikatna.To jest jedyna rzecz która mi się nie podoba w tej przynęcie :ph34r: :wacko:

• Like 1

Na szczupaka nie łowiłem.Stał się prezentem na dzień ojca, ale na popera przypominającego żabę też złowiłem bolenia więc myśle że im to wszystko jedno. Oczywiście najczęsciej żywią się ukleją lub płotką ale na żabopodobnego popera też można boleń 60 +, nie wielki ale u mnie coraz trudniej o te większe.

No moi drodzy aż się musze pochwalić, dzisiaj na mojego wobka nie walnął, jaź, nie walnął boleń, ale był to...a zresztą sami popatrzcie  :)

post-49308-0-07014900-1379968563_thumb.jpg post-49308-0-73944100-1379968420_thumb.jpg

Uprzedzam to nie był staw chodowlany, tylko nizinna Polska rzeka należąca do PZW. Oczywiście rybcia wróciła do wody.

• Like 2

Joker wstyd się przyznać, ale to coś nie wyglądało mi na pstrąga tylko właśnie na młodą trotke mierzyło 39 cm. Nie jestem pewien co to było, ale na bank nie był to tęczak, ani potokowiec ;) bo te gatunki pstrąga w swoim życiu złowiłem