Skocz do zawartości

shimano stradic ci4+ vs kastking sharky 3

zMazur

Rekomendowane odpowiedzi

A czemu nikt nie pisze, że Stradic ma chociażby przekładnie z aluminium. Odkuwaną na zimno? Sharky to mimośród zrobiony ze stopu cynku z aluminium, co już mówi o tym, że koło główne będzie słabsze niż w Stradicu. Waga wbrew pozorom to aspekt drugorzędny, ale do wędek krótkich bardziej pasują lżejsze młynki do dłuższych cięższe, celem wyważenia zestawu. Ponadto zależy co, kto i jak łowi. Kołowrotek na mimośrodzie, moim zdaniem średnio nadaje się do podbijania przynęt, chociażby łowiąc z opadu. bardzo szybko w skrajnych położeniach szpuli pojawiają się stuki na koszu posuwu osi. Do jednostajnego zwijania z pauzami, łowienie szczupakowe czy rzeczne na małe przynęty się Sharky nada na dłuższy czas.

konstrukcja Stradica jest oparta na wałku który prowadzi oś góra, dół. Tutaj stuki jak na mimośrodzie nie występują, ale często zdarza się, że te mechanizmy szumią. Do podbijania z korby, Stradic moim zdaniem lepszy. Są ludzie, którzy nie rozumieją, że nic nie jest wieczne, że sprzęt się zużywa i usłyszą byle stuk czy szum i już im kołowrotek nie pasuje... Żaden smar, czy "serwis" nie naprawi zużytych podzespołów. To są mechanizmy, proste mechanizmy jednak te złożone z lepszej jakości materiałów siłą rzeczy zużyją się wolniej.

• Like 1

no wreszcie merytoryczne wpisy uzasadniające różnice cen. Nabyłem sharkiego 4000 ale jeszcze lezy nieużywany i nabiera mocy. Na sucho pracuje płynnie, hamulec wydaje się ok, brak szumów i stuków. Nie wiem jak się sprawdzi po nawinięciu linki i łowieniu. W międzyczasie w sklepie pokręciłem stradiciem ci4 i jego praca na sucho była dużo gorsza niż sharkiego. Wyjaśnię że nie jestem wrogiem stradiców - sam posiadam dwie sztuki nabyte w dawnych czasach i nie narzekam na żadnego z nich (super 2500 GT-RC i GTM1000)

Może sam zrób research jak tak bardzo Cię to interesuje? To nie biuro zamawiania analiz. Weź schematy, poszukaj. Poczytaj o tym czym jest standaryzacja produkcji, jakie są składowe ceny kołowrotka (podpowiem że to nie waga metalowych części wg. cen że złomu).

Dla mnie nr 1 to gwarancja w kraju oraz dostep do czesci zamiennych .

Nr2 wyzsza kultura pracy- związane jest to z jakością wykonania zapewne i ostrzejszą kontrola jakości .

Nr 3 lepiej uklada linkę

Nr 4 niższa Waga

Nr 5 dostępność części zamiennych

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomek TJ