Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie racja. Z pontonu może być inaczej. Lotne wabiki, zestaw idealnie spasowany....ZGODA.

W przypadku łowienia z brzegu, lub z pontonu, ale przy użyciu jednego nazwijmy to "uniwersalnego" zestawu spiningowego, castem tego z reguły się nie pogodzi.

A casta bardzo sobie cenię i uwielbiam. Na szczupakach ;)

Cast na szczupaka - nie ma nic lepszego jak dla mnie i żaden spin tego nie przebije;) 

Osobiscie czekam na maszyny do sredniego spiningu (chodzi o pojemnosc szpuli dla plecionki PE 1.5  i moc hamulca w granicach 4 kg) o wadze rzedu 150 gram, chetnie mniej :)

Roznica w wadze 100 gram w porownaniu z kolowrotkiem spiningowym w rozmiarze 4000 bedzie decydujacym argumentem, by w koncu wprowadzic zestaw z multikiem do mojego rzecznego arsenalu .

Sprawy ida w dobra strone... :)

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/4359

Wiadomo kiedy nowy steez się pojawi i jaka będzie cena ?? Mam nadzieję że będzie dalej made in Japan :)

według info na stronie ma to być wiosna 2016, najpierw w lutym o ile się nie mylę wypuszczają nowego Zilliona. Co do ceny? Pewnie będzie na poziomie dotychczasowych steez'ów pierwszej generacji. Jakby zrobili z niego Made in Thailand, to chyba sami sobie strzelą w kolano. Musi być Japan i z pewnością jest.

• Like 2

Witam,

jakiej szerokości powinien być nieruchomy w trakcie rzutu wodzik T żeby w każdym położeniu pokrywał szerokość szpuli 21,6 mm?

Jakiej szerokości powinna być szpula żeby nieruchomy w trakcie rzutu wodzik T o szerokości 16 mm w każdym płożeniu pokrywał jej szerokość?

Fuzja systemów jest ale do właściwej współpracy w trakcie rzutu chyba brakuje? Nawet nowemu Zillion TW HLC z spool in blue.

Multiki do pitch dużo zyskują ale w HLC, mając na uwadze możliwości wyczynu i technologiczne jest ciągle deficyt. Choć może być i tak że, po UL, HLC to drugi obszar wędkarstwa który baitcasting dostatecznie nie opanuje. Zgroza ale niektóre rybki są za małe a pokusy rzutu pod drugi brzeg mogą ubawić. O tak o.

Pozdrawiam

Edytowane przez king

Witam,

Czy któryś z kolegów miał już doczynienia z tym kijkiem ;  Ballistic X Baitcast 2,10m 7 - 28g..

Lekki, dwuczęściowy , nowoczesny design i ciekaw jestem sztywności, czucia , ładowania ,pracy w zakresie od 10g. 

Proszę o wszelkie uwagi ... :)

Edytowane przez Zyga102

Witam,

Czy któryś z kolegów miał już doczynienia z tym kijkiem ; Ballistic X Baitcast 2,10m 7 - 28g..

Lekki, dwuczęściowy , nowoczesny design i ciekaw jestem sztywności, czucia , ładowania ,pracy w zakresie od 10g.

Proszę o wszelkie uwagi ... :)

A to nowość?
  • Like 1

Sorki, ale ja pierwszy raz zobaczyłem.... :) , czyli pewnie jestem w tyle czołówki.

Ale tak szczerze, to nie znalazłem ani jednej opini. A czy nie mylisz Marcinie z samą wersją Ballistic ? Skoro nie nowość , to może ktoś szepnie słówko.

Te wersje z "X" są ciut lżejsze ale nie bedę się wysilać , bo nic więcej nie wiem.

Edytowane przez Zyga102

Dla mnie te wszystkie nowości to kupa.

ITO coś by lepiej zrobił a nie siedzi i pierdzi w stołek.

Oooo... właśnie to j/w. Ja nic nie biorę z tych nowości tegorocznych i trzymam się tego co mam (MB:)) i coś tam jeszcze ustrzelę z poprzednich modeli ze dwie sztuki jak się trafią. Edytowane przez PILOT

Witam,

po wpadnięciu przynęty do wody szpulkę trzeba zatrzymać. Do zatrzymania małej masy potrzebna jest mała siła. Od początków baitcastingu czynił to docisk wałka potem wprawny kciuk a teraz Mag Force Air i Zreo Adjuster, któremu to docisk jest niepotrzebny a nawet odczuwalnie przeszkadza.

Ja tam lubiłem się poskręcać ale rzeczywiście w super siłowych rzutach docisk szpulki IS, kiedy przynęta już bezpiecznie szybuje, zabiera cała frajdę rzucania.

Pozdrawiam