Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

plećka jeszcze musi być multi-color pod nie :)

to co, ktoś coś zamawia ?

Właśnie się mocno zastanawiam, tylko nie zdecydowałem się jeszcze które... plan na 2, chętnych 4... Będzie trzeba wyprzedaż jakąś obecnego sprzętu zrobić Kamil chyba;-)

Witam,

w najnowszym Shimano Antares z hamulcem DC rozszerzono program o funkcję hamowania szpuli po wpadnięciu przynęty do wody i ponoć klikający docisk oraz kciuk nie są już konieczne.

Casting wyczynowy do rzutów na odległość stosuje jednak dalej hamulec magnetyczny który można manualnie, płynnie zmniejszać w trakcie szybowania przynęty, tj. zaraz po wymachu wędką. Redukuje to relatywnie duże hamowanie przy stosunkowo małej prędkości. Przypomnę, że hamulce magnetyczne mają prostoliniową zależność siły hamowania i prędkości szpuli a siła hamowania jest odwrotnie proporcjonalna do wzajemnej odległości wirnika i magnesów.

W najnowszym Shimano Aldebaran do hamulca magnetycznego dołączono sprężynkę, która może zmieniać odległość szpulki i magnesów. Jak w Daiwa Mag Force V/Z/Air ale w Shimano FTB finesse system, prędkości głównie średnie szpulki, zmienia się nieco inaczej. W Daiwa prędkości zmieniamy ustawiając różne odległości elementów hamulca a tu, w Shimano ujmując lub dodając magnesy. Sprężynki w Daiwa i Shimano dają krzywoliniową zależność siły hamowania i prędkości szpuli co obok lepszej regulacji w zakresie prędkości średnich szpulki umożliwia dalsze rzuty.

Pozdrawiam

nie, nie.. jakieś takie uszczuplone w łozyskach. 

poza tym jak już wpsomniałem, mój stan multików osiągnał nasycenie. Dopuszczam jeszcze tylko jedną maszynkę, na której mi nie zalezy i zupełnie się nie spieszy...

• Like 1

Witam,

pisząc ostatnio o dodatkowej zmianie odległości magnesów od szpulki w nowym Aldebaranie z FTB finesse dokładnie miałem na myśli zagłębianie magnesów w szpulkę. Brak docisku wałka szpuli nowego Antaresa DC i zagłębianie magnesów w szpulkę Aldebarana z FTB widać na filmach.

Ciekawe czy połowicznie perforowana szpulka z niesymetrycznie długim wałkiem nowego Aldebarana jest lżejsza od szpulek Daiwa Air czy Megabass Zonda? Tak tylko pytam.

Pozdrawiam