welpa1809 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 W opisie calcutty przemawia do mnie "szpula świetlna Magnum " czuję moc ????????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 https://youtu.be/ef54gKi9FfA i jest coś dla zwolenników bardziej dopieszczonych Revo! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam,największą obsesją baitcasterów jest minimalizacja bezwładności ruchomych części multiplikatora z naciskiem na szpulę. Zmniejsza się odległość pomiędzy masą i osią jej obrotu redukując średnice szpulki oraz kulek jej łożysk. Zmniejsza się masę szpulki niepełnym nawojem, wypłycaniem dna, redukcją szerokości, ażurowaniem i pocienianiem profilu, pocienieniem jej wałka, lżejszymi jej łożyskami, redukcją i uproszczeniem elementów jej hamulca rzutowego. Zmniejsza się masy szpulek, ich wałków, kulek łożysk i elementów hamulca poprzez zastosowanie lżejszych materiałów. Najmniejsze szpulki mają 30 mm średnicy i toczą się na maciupkich kulkach SiC. Większe sv mają kreski niepełnego poziomu nawoju. Inne większe są płytkie na kilka milimetrów lub zwężone do 19 mm szerokości. Centralnie ażurowane dno i pocieniane profile to tip top Shimano trzeciego kroku ale też Aliexpress. Super materiały to stopy magnezu i litu, stopy tytanu, węgliki krzemu a najczęściej używane to słabsze stopy aluminium. Obok powyższych zabiegów pomocne jest strojenie hamulców i tarcia. Najprostszym sposobem jest zerowanie docisku i zmniejszanie hamulca rzutowego lub wymiana łożysk. Jest coraz więcej speców tylko od strojenia obracających się układów z hamulcami rzutowymi. Układy są z elementami własnymi i dostępnymi, przeważnie precyzyjnymi łożyskami ceramicznymi od producentów specjalizujących się w tuningu kręciołków. Takie łożyska z dodatkowo, dysproporcjonalnie dociążonymi bieżniami coraz ciszej grzechoczą nawet na sucho. Instruktor trzeciego kroku Shimano Takuma Hata jest trochę emocjonalny ale chyba sympatyczny. I oto chodzi. 92 m czyli "kju-dziu-ni me-ta" https://www.youtube.com/watch?v=tO4QvjFSX10Natręctwom pomaga też skupienie masy i większy ciężarek ale, też tylko trochę, tylko na chwilę...Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zaprawdę powiadam wam, że wiele racji @king mieć może. Wystarczy tylko pojąć prawdy, które nam przekazuje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, widać potrzebę przywrócenia dysproporcji wagowych pomiędzy elementami wirującymi i ich stojanami. Lekkie kulki łożyska tocznego vs ciężka zabudowa bieżni tych łożysk - Ambass 2500C 1976, Pixy 2004, Black 10 2019, Antares 2019 lub lekka szpulka vs ciężka rama - Ambass 2500C 1976, Steez A 2017, Black 10 2019, Antares 2019. Takie dysproporcje wagowe powodują, że toczenie się kulek i obracanie się szpulek jest cichsze. Są mniejsze drgania co przekłada się na dalsze rzuty. Podobnie działa trzecie łożysko na wałku szpuli. Ciągle Ambass 2500C jest konkurencyjny. Jego gniazdo łożyska szpuli ma olbrzymią średnicę 11 mm, a wskaźnik wagowy szpuli do multiplikatora wynosi 7/265. Ten sam wskaźnik dla Antares 2019 to 7/220 (?). Antares nie waży 120 g a bezwstydnie 220 g. Nie pomyłka to właśnie ma na celu dodatkowe, obok ciężkich bieżni dla lekkich kulek SiC, tłumienie drgań szpuli ciężką zabudową. Poza wymiarami 30/22 mm nie wiadomo z czego jest szpulka Steez 2019 . Shimano MgL III 34/19 mm, z uwagi na wytrzymałe materiały z jakich jest wykonana, w trzecim już kroku, jest najlepszą szpulką w swojej pojemności. Na razie. Geometrię, masę, tarcie, hamowanie i drgania ruchomej szpuli trzeba chyba zmniejszać. Nawet obsesyjnie, ale tak żeby się bele czym nie pogibała na wieki. ''Ti-sze je-disz dal-sze bu-tiesz'' czyli ciszej, względnie powoli jedziesz to dalej zajedziesz. Pozdrawiam Edytowane 17 Stycznia 2019 przez king 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Wprawdzie swoje lata już mam, ale niewiele z tego do mnie dotarło ze zrozumieniem. Mi nie jest łatwo pisać na klawiaturze telefonu przez moje grube i wielkie paluchy, ale się staram. ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Nie jesteś osamotniony tak wiekiem jak i odczuciami.Nie przejmuj się. Jesteśmy z Tobą ... ja na pewno Edytowane 17 Stycznia 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dziękuję za wsparcie, bo już się martwiłem o siebie???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) @king, stary zmień dilera albo lepiej daj namiar do niego to rozkminimy razem te tłumienie drgań. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez hose4ras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Być może kolega @king jest obcokrajowcem i są to tłumaczenia z translatora.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Shimano Silenttune 2019Cicha melodiaPoprzez lekki nacisk na łożysko przytrzymujące szpulę, jest to mechanizm zmniejszający drgania łożyska podczas obrotu z dużą prędkością. Pozwala to na dalsze polepszenie ciszy podczas rzucania. Wzrost rotacji szpuli stał się jeszcze bardziej płynny. Abu Garcia Revo Black 10.płytkie warto prędkości drgań(małe wychylenia i wzrosty drgań) Łożyska szpuli Black 10Poprawia pitching trajektorii niski odległość.(małe ciche ) ABU Ambassadeur 2500C ma gniazdo na łożysko szpuli średnicy 11 mm. Tuning polega na wymianie stalowego łożyska kulkowego na mniejsze SiC w ciężkim pierścieniu zewnętrznym lub jeszcze mniejsze SiC w ciężkim pierścieniu zewnętrznym i wewnętrznym.T3 Air ma łożyska szpuli średnicy 6 mm, 16 Aldebaran BFS 7 mm. Nie ma małych cichych o średnicy 6 mm ale oczywiście mogę się mylić. Silenttune trafi do sprzedaży w kwietniu 2019 , Revo 10 w marcu ale Ambass 2500C jest dostępny od dawna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Być może kolega @king jest obcokrajowcem i są to tłumaczenia z translatora....Grzecznie o to pytałem już pewnie ze dwa razy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Czy to ważne?Wiele uwag jest sensownych i bardzo na temat.Nie zniechęcajmy do wyrażania opinii.Stare Ambass? - sensowne refleksje...pozdrawiam dyskutantów, niezależnie od narodowości... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Wszystko gra, jednak multik o obudowie lustrzanej nie ułatwia maskowania.Czapka camou, spodnie i kurtka podobnie, ciche ruchy i nawyki snajpera...a w garsci lustro... :D No nie wiem, może tak trzeba, ale od lat ta obudowa budzi moje zdziwienie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Czy to ważne?Wiele uwag jest sensownych i bardzo na temat.Nie zniechęcajmy do wyrażania opinii.Stare Ambass? - sensowne refleksje...pozdrawiam dyskutantów, niezależnie od narodowości... Zdecydowanie, nie o narodowość mi tutaj chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Wszystko gra, jednak multik o obudowie lustrzanej nie ułatwia maskowania.Czapka camou, spodnie i kurtka podobnie, ciche ruchy i nawyki snajpera...a w garsci lustro... :D No nie wiem, może tak trzeba, ale od lat ta obudowa budzi moje zdziwienie... Mam tak samo ????. Może pokusza się o wersje Exsence w wersji mgl i z jakimś sensowniejszym przełożeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Być może kolega @king jest obcokrajowcem i są to tłumaczenia z translatora....Tez tak mi sie wydaje i moze nie sa to tlumaczenia translatora a poprostu ciezko mu ubrac w Polskie slowa to co chce wyrazic poniewaz nie ma stycznosci na codzien z Polskim jezykiem Czy to ważne?Wiele uwag jest sensownych i bardzo na temat.Nie zniechęcajmy do wyrażania opinii.Stare Ambass? - sensowne refleksje...pozdrawiam dyskutantów, niezależnie od narodowości... Naprawde nie chcialem zniechecac czy cos w tym stylu, zgadzam sie z tym co pisze king, kurde ma chlop racje, chociaz czasami nie jest to nowosc i odkrycie roku a poprostu fakty o ktorych wiemy napisane po profesorsku jednak czy naprawde "wskaźnik wagowy szpuli do multiplikatora" ma jakiekolwiek znaczenie?? Wracajac do tematu nowosci i shimano.... dla MNIE tragedia, hamowanie szpuli czterobloczkowy svs, dziala to bardzo dobrze ale mialem nadzieje na jakis przelom na system hamowania magnetykiem i ze shimano dogoni pod tym wzgledem daiwe. Zdejmowanie panelu bocznego zeby wlaczac i wylaczac bloczki jest slabe i mi jako (juz bylemy) fanowi marki shimano sie znudzilo Nowa CC dc to ta sama bryla co zlota poprzedniczka, nic nowego i fajnego dla mnieAntares jakis taki z krzywym daszkiem taki niesymetryczny :/ Slabo te shimanowskie nowosci wygladaja.... ide do daiwy Edytowane 17 Stycznia 2019 przez hose4ras 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) ...zdrajca!A tak poważnie, nie przywiązuję się do jakiejkolwiek z firm. Kupuję/używam to co mi wpadnie w oko lub na podstawie Waszych opinii Edytowane 17 Stycznia 2019 przez BOB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 aj tam zdrajca odrazu takie konstrukcje jak stara cc, curado 51e i wszystkie multiki w tej budzie a jest ich sporo, metanium w budzie od 2013r zawsze beda u mnie na szczycie ....ale na dzis to daiwa mnie przekonuje do zakupow i to bardzo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 A mi nie podoba się nowy Antares i mam z bani:). Antares MD zabił wszytsko dla mnie designem i stylem. Oczywiście nie obeszło się bez drobnej ingerencji wizualno-tuningowej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 To tym razem ze stajni na literę D: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 A mi nie podoba się nowy Antares i mam z bani:). Antares MD zabił wszytsko dla mnie designem i stylem. Oczywiście nie obeszło się bez drobnej ingerencji wizualno-tuningowejWstaw fotkę tego czarnego Antaresa ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 W Google grafika sobie zobacz????. Nie chce mi się zmieniać rozmiaru bo nie wchodzi. Nie jest czarny a taki ciemny grafit metalik. Usiądę na dniach to z kompa puszczę w porównaniu z Aldebarenem i Steezem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ja antaresa kupiłem tylko ze względu na fakt ze lubię łowić sandacze pod pewnym mostem gdzie odległość łowiącego od mostu musi wynosić co najmniej 50m ja staje mniej więcej 60m od mostu i potrzebuje jeszcze z 20m żeby przynęta wpadła pod most i do tego antares jest idealny żaden inny kołowrotek nie daje takich odległości... pozatym to mocny młynek na którym 15kg sum nie powalczy dłużej niż 5min 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi